Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Martin Jirousek

11. 5. 2009 2:53
Jirko

Dnes jsou "peníze" kryty bankovními aktivy. Jinými slovy, jsou kryty jen a pouze   dluhy, protože dluh je aktivum bankovního systému.

0 0
možnosti
JM

Jiří Míka

11. 5. 2009 3:36
Re: Jirko

Člověk zvyklý na hypermarkety ale trochu zapomíná na reálný život a fyzické potřeby. Zde hladem moc netrpíme, tak to proti asi není pro nás tak vyditelné, ale když by pro nás bylo důležité hlavně jídlo, pak bychom to vnímali nejsnáze, jak nás výplata pomocí nějakých poukázek vlastně neustále okradá, abychom za svou práci dostali skutečnou neklesající protihodnotu... ne jen poukázky do pyramidové hry s neustále rostoucími cenami v obchodech:) Víceméně to dočasně funguje také a i okrádání devalvací je (zatím) v západních zemích relativně  v přijatelných mezích, ale ten dlouhodobý směr není pěkný. 

Zejména pokud má být řešením zadlužením se MMF a tedy ztrátou suverenity pod diktátem MMF jen kvůli přežití jakéhosi virtuální ekonomického systému nemajícího nic společného s realitou resp. tvorbou něčeho skutečně užitečného , a tak tedy krize vlastně není problém

Jde opravdu jen o důvěru v hodnotu měny . Je zvláštní jak někteří obhajují očividněnefunkční systém, kde hodnota měny je o důvěře.

0 0
možnosti
K

kazdy.anonym.je.velky.hrdina.lol

11. 5. 2009 2:31
tak eura nejsou kryté?

ty už to nehul, takovým to nepatří do rukou

0 0
možnosti
JM

Jiří Míka

11. 5. 2009 3:04
Re: tak eura nejsou kryté?

Jsou kryté spoustů keců o krytí aktivy a dluhopisy a případně nějakými minoritními rezervami zlata.

Na bankovkách se již tento text o krytí bankovky přestal uvádět úplně.

---

Samozřejmě máte svým způsobem pravdu - jedná má věta v článku může naznačovat, že tvrdím, že EUR není kryté ničím a tak mít svůj malý pocit vítězství, i když to na věci nic nemění - absenci krytí reálnou hodnotou.Nikoliv malinkým papírem, který je krytý dluhopisy.a jinými virtuálnostmi, pane . A teď už absencí nápisu připomínající samotný fakt, že bankovka původně sloužila pro směnu zboží a služeb, protože barter komplikoval obchod. Nicméně současný systém je pyramidová hra nekonečného zadlužování "nekrytostí" nějakými skutečnými limity (surovinami, půdou atd. tak umožňující takový pyramidový systém zadlužování už tak dlouho v chodu.

Ale máte pravdu, že nyní je stále kryta řadou slibů a nadějí důvěry v pyramidovou hru a tedy důvěrou a "cenností"  dluhopisů, a já tento fakt dostatečně nezdůraznil.

0 0
možnosti
WS

windystreet

11. 5. 2009 2:26
The Gig is up

Fiat penize, Centralni banky aneb ruka ruku myje, dluh, inflace a novodobe otroctvi tak jak to maji bankeri radi. Mimochodem CR respektive CNB uz zadne zlato nema bylo prodano nekdy konkcem 90 let bylo rozhodnuto na zaklade tvrzeni, ze zijeme v neinflacnim svete LOOOOOL To same udelali veskere centralni banky v Evrope a kdo pak asi zkoupil vsechno zlato? MMF! Takze neni divu, ze neni na Eurobankovkach napsano ze nejsou kryte zlatem jsou to jen papirky, ktere maji pohou spolecensky respektovanou hodnotu vynucenou statnimi institucemi tzv. Legal tender. Fiat penize a centralni bankovnictvi je krasna vec zvlaste kdyz lide jsou pouzivani jako ten dobytek na kryti statniho dluhu, ktery roste a roste a roste......

http://video.google.com/videoplay?docid=-4020719354420953428

0 0
možnosti
KZ

h@luzak

11. 5. 2009 1:38
můj bože.. před článkem aspoň mrkněte do wikipedie..

Doporučuji autorobi nastudovat alespoň úplné základy ekonomie, konkrétně význam termínu "fiat money". Ano, Euro není kryté zlatem, ani Rašín neprosadil krytí Kčs zlatem za první republiky. Naše bankovky z dob před 1989 na sobě měly nápis "bankovky sú kryté zlatem a ostatnými aktívmy Štátnej banky Československej". Tak je to teď také. Vydaná bankovka je závazek a už jen z principů podvojného účetnictví je zřejmé, že musí být krytá nějakým aktivem (byť budoucí pohledávkou).

Nechápu, proč autor tvrdí, že kovem nekryté bankovky nejsou platné. Platnost a právo bankovky vydávat přece stanovuje obecně závazný předpis, který platnost potvrzuje a univerzálnost přímo přikazuje.

Bankovky (měnu obecně) nelze v současné podobě chápat jako nositele hodnoty. Jde jen o virtuální index sloužící k přepočtu relativních cen jiných hodnot (aktiv/pasiv - záleží na pohledu).

Mimochodem, agregát M0 (oběživo) je skutečně jen malá část celkové peněžní zásoby..

0 0
možnosti
JM

Jiří Míka

11. 5. 2009 1:50
Re: můj bože.. před článkem aspoň mrkněte do wikipedie..

Možná to za platnou bankovku považováné je, ale já takovou bankovku za platnou nepovažuji. Ale děkuji za názor.

Protože ten virtuální index je o důvěře a zde se o žádných důvodech k důvěře hovořit nedá. Finanční systém je směřován k hyperinflaci . Ono to opravdu bude tak prosté. Systém peněz chápali už mnohem primitivnější společnosti než je naše euroatlantická civilizace, a pokud je dovoleno Federálním rezervám  privátní společnosti, tisknout si peníze , proč bych jim měl důvěřovat? Jaké odborné zaklídnadlo mě do takové důvěry uspí? :)

Hodnota tohoto kreditu je o důvěře. To, že jsou tyto praktiky běžnou samozřejmostí zase ale neznamená, že to ta běžná praxe už delší dobu není naprostý nesmysl.. jakási ohromná pyramidová hra o virtuálních penězích a nesplatitelném dluhu.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

11. 5. 2009 1:08
A cim by mela

byt bankovka kryta? Rekneme teoreticky pro tuto debatu, ze se jeden rok neurodi na svete ani zrno psenice (zita, kukurice a pod.) K cemu pak je vsechno zlato sveta? Hodnota je vec osidna a jestli by vas tedy uklidnilo, ze jedno euro je kryto 5 bushely psenice, no nevim.... kdyz se neurodi, jakekoliv prohlaseni je k hounu

0 0
možnosti
JM

Jiří Míka

11. 5. 2009 1:22
Re: A cim by mela

Hodnota těch bankovek není kryta ani pšenicí a věřím, že byste mohl mít problém někde sehnat pšenici za tento papírek (bankovku) a stejně určitě neměl problém sehnat ledacos s kouskem zlata

0 0
možnosti
W

wiki5.5

11. 5. 2009 0:57
pane Miko

 vy jste proste takovej brouk Pytlik, vsemu rozumite a do vseho kecate

0 0
možnosti
Z

zdenda.nikon

11. 5. 2009 0:16
"konečné řešení"

Pan Claus říká : "mají to naplánované, tah po tahu ..." Kdo?! Tohle je plán všech Greenspanů a spol. - tedy židů. Myslím, že se nacházíme v posledních fázích jejich hry. Velmi brzy padne dolar a s ním i Čína. Pak už pojedeme hezky šešupem z kopce, jen nahoře zůstane Kohn a spol....

0 0
možnosti
HW

Hans Wurst

11. 5. 2009 0:43
Re: "konečné řešení"

Hahaha, magore! (Y)

0 0
možnosti
B

bull.terrier.pro.cenzora.2

10. 5. 2009 23:49
Bankovky dávno nejsou ničím kryté.

V podstatě se jedná o virtuální hodnotu důvěry v tu konkrétní ekonomiku, tedy dostatečný oběh peněz. A snad proto, že tuto důvěru pomalu ztrácím, přesunul jsem již jednu třetinu svých dlouhodobých investic raději do zlata :-). A po večerech si přesypávám ten váček se zlatýmy Krugerandy ;-D. A pokud pán bůh dá, bude zlato za chvíli 2000$/unci.

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

10. 5. 2009 23:58
Re: Bankovky dávno nejsou ničím kryté.

njn... pokud ta cena zlata bude rust rychlej nez klesat dolar tak jste vysmatej... Nebo na penzi do USA

0 0
možnosti
DR

Reg

10. 5. 2009 23:47
?

Tak to jsem opravdu vůbec nepochopil. Na českých korunách ta věta snad je? Od zrušení zlatého standardu snad nemá smysl ta věta nikde. Takhle jak to podáváte, to vypadá, že se to týká jen Eura. Navíc samotné zrušení zlatého standardu je předmětem odborných diskusí a napsat o tom odstaveček ve smyslu, že to je velké spiknutí, je docela srandovní. To jste zrovna viděl Zeitgeist nebo co? :)

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

10. 5. 2009 23:36
noo

To je mi teda dobrych 40 let stara novina...:-) PS: Ahaaa tak proto se cena zlata neustale hybe...

0 0
možnosti