Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

palok59

12. 5. 2008 14:45
GMO

Vížený pane, velmi mne oslovil Váš článek. Rozhodl jsem se, že nadále budu konzumovat již jenom potraviny, které nejsou geneticky modifikované. Můžete mi prosím sdělit které suroviny pro výrobu potraviny mají nezměněný genom? Nepožaduji suroviny nezměněné od počátku světa - stačí mi cca od začátku letopočtu - ačkoliv...... - i tehdy už byli šlechtitelé a probíhala selekce za účelem cíleného rozmnožování rostlin a živočichů s pozitivně změněnými (mutovanými) vlastnostmi.

0 0
možnosti

tojsouveci

12. 5. 2008 16:44
Re: GMO

Jo vy myslíte tu kukuřici se psím DNA, aby štěkala na škůdce, ano?

0 0
možnosti

leanne

12. 5. 2008 13:53
To snad ani nemyslíte vážně...?!?

Vy si zřejmě myslíte, že GMO potraviny jsou plné chemických svinstev, kterými se nás velký bratr pokouší všechny otrávit, že? Jo, a taky nás z vesmíru sledují UFOni a v titulkách v novinách si špióni předávají tajné informace. Vraťte se na zem, GMO není o chemii, to je o genetice. A jestli nemáte rád geneticky vyvinuté potraviny, to je mi Vás líto, ale asi umřete hlady.  Nebo si myslíte, že hamburger na Vašem stole je z krávy, kterou nikdy nikdo nešlechtil? Asi tu byla už od velkého třesku v nezměněné podobě, že?:-)

0 0
možnosti

Jiří Míka

12. 5. 2008 14:45
Re: To snad ani nemyslíte vážně...?!?

Nikde jsem netvrdil,ze GMO je o chemii naopak. Jen me chcete znemoznit

0 0
možnosti

Lessfax

12. 5. 2008 11:40
jj

R^R^

0 0
možnosti

wopi

12. 5. 2008 10:56
bože to je zas

míkovina

0 0
možnosti

radim36

12. 5. 2008 10:07
GMO

GMO potraviny lidstvo konzumuje už mnoho tisíc let. Od té doby, co nějaký zemědělec přišel na to, že ty nejchutnější a největší obilky je lepší zblajznout jen z půlky a druhou půlku zasadit. Nebo co nějaký pastevec přišel na to, že je lepší sežrat ze stáda chcípáky a nechat na rozmnožení ty nejlepší než naopak...:-)

0 0
možnosti

tojsouveci

12. 5. 2008 16:45
Re: GMO

Nějak mě v tom chybí změna DNA od úplně jiného druhu. Jakpak to dělali před tisíci lety?

0 0
možnosti

František 1.

12. 5. 2008 9:20
Ach to GMO

Bez ohledu na idiocie v autorově článku a na ještě větší v odkazu, který nám tu zavěsil (při pravidelném huštění podobných materiálů do šedé kůrky se ani jeho názorům nedivím)mne na jeho postoji těší jedna věc, prosazuje právo si vybrat, zda jísta GMO nebo ne, zda kouřit v restauraci nebo ne nebo brát drogy nebo ne. V tomto ohledu mé mé sympatie. S tím GMO to má těžší. Už téměř 10 let 90 % veškerých krmiv v Evropě (i u nás)představují sojové gmo pokrutiny. Jinak se v CZ prodejní síti může in natura setkat snad pouze s GMO olejem nebo s 0,5-3% přídavkem GMO soji do uzenin nebo pečiva. V Asii jde o něco více. Tzv. GMO zlatá rýže totiž zamezuje avitaminoznímu onemocnění Beri-beri, dosti velké metle chudších zemí. Mimochodem zatím se podařilo dodat do genomu plodiny jeden a dnes snad až tři jinodruhové geny. Testování takové plodiny probíhá zhruba deset let. Pokud se ukáže jenom potencionální možnost tvorby alergenu či jiného nebezpečí, je okamžitě novošlechtění odstraněné z vývoje.

0 0
možnosti

Glock každopádně bez -e

12. 5. 2008 7:09
To je zase "darda"

Když vezmu nadpis, tak bych čekal, že budou ledvinky s rýží. Ono je to o GM. Kristepane, šiřič poplašných zpráv je tu zase.

P.S. Pane Míko, u každého Vašeho článku se pokaždé najde někdo, kdo Vám vysvětlí, že Vaše úvahy a názory jsou ... z Marsu. Nemyslíte, že problém nebude ve Vašem okolí ale ve Vás? 8-o

0 0
možnosti

wiki5

12. 5. 2008 7:12
Re: To je zase "darda"

Ja bych se ho zastal, cituji:

"O autorovi:

Naivní člověk, co snad věří, že jeho názory někoho zajímají."

0 0
možnosti

Lessfax

12. 5. 2008 1:55
GM

Mám za to, že GM je nebezpečné spíše pro rostliny samotné, protože bude narušena jejich přirozená modifikace a může dojít k devastační jednostranné náchylnosti k nějaké chorobě nebo parazitovi.Asi jako hašení lesních požárů je špatné pro některé lesy, což lidem trvalo pochopit cca 80 let ;)

0 0
možnosti

Reeve

12. 5. 2008 10:15
Re: GM

Stejně "nebezpečná" ovšem může být i ochrana rostlin pomocí postřiků, umělé hnojení nebo zavlažování, ba dokonce i samotná orba a umělé vysévání. To všechno jsou nepřirozené zásahy, které uměle posilují konkurenceschopnost druhu v přírodě. Jenomže nám nejde o to zachovat krásnou původní divokou pšenici (zelí, řepku, rýži, kukuřici), ale najíst se. (Že se původní formy plodin bedlivě uchovávají v genobankách, o tom však nepochybujte.)

0 0
možnosti

serz I.

11. 5. 2008 23:19
...

To snad ani nemůžete myslet vážně, si z čtenářů deláte (Y) Takovejch blábolů na jednom místě.

0 0
možnosti

Reeve

11. 5. 2008 22:48
:-)))

Autore, zkuste si někde přečíst, jak se šlechtí rostliny a hospodářská zvířata "tradičními" metodami. A jak se "testují" (respektive netestují). K dalším hloupostem v článku (zákaz pěstování geneticky nepravených plodin) se raději nebudu vyjadřovat.

A kupte si slovník. "Liver" nejsou ledviny, ale játra.

0 0
možnosti