Cenzura Milana Calábka na údajný příkaz ministerstva vnitra a jak je to s úmrtností na vir

11. 04. 2020 18:32:34
15 března proběhla tradiční Duše K v netradičně komorním provedení, protože tou dobou právě začínal zákaz veřejných akcí. Dočetl jsem se, že záznam představení byl na příkaz ministerstva vnitra zcenzurován.

Milan Calábek v něm hovořil o možnostech léčby koronaviru - které prostředky a látky mohou být potenciálním lékem proti tomuto viru.

Nebudu se v článku ale příliš vyjadřovat k obsahu jeho tvrzení a jejich pravdivosti - jednak to sám nemohu jako laik posoudit a druhak cítím, že je to citlivé téma, kde bych nerad někomu chybně radil. Ostatně odtud pramení i důvod cenzury, který své racionální jádro má.

Bují ve mě ale už pár dní pozvolna formující úvahy o tom, kde jsou vlastně hranice omezování svobody. A mám dojem, že hrozí velké riziko zapomenutí na ochranu svobody ve prospěch všeobecného blaha.

Pokud jde o různá opatření karantény a omezení svobody pohybu jsou obavy, že už nikdy nebudou plně zrušena, a naše životy budou již natrvalo podléhat řadě omezení. A že v populaci nebude dostatečně silný hlas se navrácení svobod dožadovat, resp. že nás čeká jakási forma totality (a že si zpanikaření lidé budou vzájemně dělat ovčácké psy, a ve strachu ošklivě koukat na lidi situaci zlehčující.)

Do této situace přichází cenzura.

To ve mě vybudilo kritický pohled na mediální obraz situace včetně informací dodávaných odborníky, protože pokud žijeme v době otevřené cenzury, pak jsou jediným zdrojem informací.

Tím se dostávám k nejčastějšímu tématu - statistiky nákazy a úmrtí. Podle nejednoho odborníka jsou běžně citovaná čísla nesmyslná, protože statistiky úmrtí na koronavirus nerozlišují přičinu smrti. A vzhledem k tomu, že nemáme plošné testy, je ještě méně smyslné vyvozovat pravděpodobnost úmrtí na vir.

Napadlo mě najít graf, který ukazuje množství úmrtí v čase, aby bylo možné nějak hodnotit, jestli se současná situace nějak vymyká normálu (resp. jak moc). To se ukázalo být těžší, než jsem původně myslel, protože to zmiňováné nikde není.

Nakonec se mi podařilo dostat k tomuto serveru https://www.euromomo.eu/ , kde jsou průběžně skutečně evidovány, a je přehledně vidět, jak se to liší oproti předchozím 5 rokům.

Z těchto dat začíná vyvstávat myšlenka, jestli opravdu dochází k nějaké bezprecedentní situaci, resp. jestli není situace zveličována.

Je asi vhodné si uvědomit, že v ČR denně zemře okolo 330 lidí (přibližně 10000 lidí měsíčně), a je pravděpodobné, že při jejich smrti budou zároveň i pozitivní na onen Covid-19, či-li nám dávat ona dle některých odborníků nesmyslná čísla, a nemusí jít ani o to, že by virus zhoršil průběh jiné nemoci. Těch 330 lidí průměrně denně umírá už celé roky.

Itálie je toho velkým příkladem dle vyjádření náměstka italského ministra zdravotnictví - každé úmrtí na nějakou nemoc je evidované jako úmrtí na Covid-19, i pokud nebyl virus příčinou smrti. 99% lidí mělo jinou závažnou chorobu. Většina 3 a více. Průměrný věk úmrtí lidí s pozitivitou na Covid-19 je tam 78,5 let.

Bylo by dobré vnímat ta úmrti v kontextu celkových úmrtí a předchozích sezónních trendů. Samozřejmě lze namítnout, že nebýt karantény by byla situace jiná, ale to jsme opět u spekulací. Onen absolutní počet úmrtí bez rozlišení příčiny smrti (tj. včetně autonehod, vražd) je zřejmě nejvěrohodnější indikátor momentální situace.

Tak snad nebude článek cenzurován. Sic nechápu, proč je naopak preferován mediální obrázek, kde převažuje depresivní tón. Pokud je smyslem cenzury předejít panice, pak mi nedává smysl, proč lidi potřebují vědět tu negativní perspektivu (počty úmrtí) nebo řeči o masových hrobech. Lidé už jsou vystrašení dostatečně, většina dodržuje opatření. Ale chápu - chtějí mít veřejnost správně namotivovanou, aby se to s poslušností náhodou nezměnilo, nebo snad nebyli nakloneni zrušení omezení vycházet.

Jenže tato prevence, pokud bude nadměrně protahována nás nakonec může stát ještě víc životů, než kolik má údajně zachránit.

Vzhledem k tomu,že začalo docházet k cenzuře, vnímám ty povolené informace mnohem přísněji. A ptám se, proč žádné médium neuvádí výše uvedený graf celkových úmrtí? Nabízí se jedno vysvětlení - graf nepodporuje paniku, proto je vynechán. Nicméně pak je otázka, kdo je vlastně tady na hraně šíření poplašné zprávy - vynechávání uklidňujících informací se tak jeví.

Vypadá to, že ČR má našlápnuto uvolnit karanténu, ale z některých jiných zemích přichází zprávy jak z nějaké totality. V Srbsku nyní po dobu víkendu vyhlásili úplný zákaz vycházení. Lidé v Británii jsou obtěžováni policií za pobyt na zahradě vlastního domu.

Být obezřetný při kontaktu s lidmi s oslabenou imunitou by mělo být samozřejmostí, ale na to, jak je jejich ochrana důvodem zákazu vycházení a rizika bankrotu pro mnoho podnikatelů a firem, tak je s podivem, jak se stát laxně staví k materiálnímu zajištění domovů důchodců a pečovatelských služeb pro seniory. Roušky si museli vyrobit sami.

V některých zemích dokonce praktikují výběr pacientů s vyšší šancí na přežití. To samo je v protikladu důvodu celé operace Korona - ochrany těch oslabených. To pak ani není divu, že právě ti plní černé statistiky, ne? Oddůvodňují to tím, že když by jim poskytli péči, i pokud je v dané chvíli kapacitně k dispozici, nemuseli by mít později místo pro nové paciety s větší nadějí na přežití.

https://plzen.rozhlas.cz/statni-cenzura-pod-rouskou-koronaviru-video-zmizelo-a-s-autory-se-nikdo-nebavi-8173631

https://www.divadlokampa.cz/aktualita/oficialni-vyjadreni-ke-zrusene-dusi-k-s-milanem-calabkem

UPDATE 13.4.

Našel jsem studii čínských vědců z března 2020, která se týká použití antabusu (disulfiram) na léčbu Covid-19. Jelikož je antabus již schválený lék, uvádí se tam. že je ho možné okamžitě použít na klinické testy léčby koronaviru. Je tedy otázka, zda by to Ministerstvo zdravotnictví ČR mělo Číňanům vysvětlit, protože SÚKL tvrdí, že antabus nemůže být lékem na žádný vir (a tvrzení, že by mohl být, cenzuruje)

https://chemrxiv.org/articles/Targeted_Oxidation_Strategy_TOS_for_Potential_Inhibition_of_Coronaviruses_by_Disulfiram_a_70-Year_Old_Anti-Alcoholism_Drug/11936292

Autor: Jiří Míka | sobota 11.4.2020 18:32 | karma článku: 30.79 | přečteno: 2239x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 342 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...