Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někteří si přejí v zájmu ekologie zavést diktaturu

Asi už jste slyšeli, že lidé emisemi kyslíku prý způsobují konec světa. No, je spolu s tím i voláno po zrušení volného trhu i demokracie. Je to naplněním mých slov od počátku tohoto blogu.

Bezkyslíkový průmysl

Podstata příčiny onoho údajného konce světa jsou údajně emise kyslíku. Kyslík uniká z komínů, výfuků, při spalování, i našem dýchání. Navíc je tu další problém - prdění. Lidi a zvířata toho hodně naprděj. Metan tak unikající z těchto živočišných továren je tzv. skleníkový plyn. Jeho emise jsou tedy přepočítávány na ekvivalent emisí oxidu uhličitého (CO2).

Například v Británii musí farmáři za prdění dobytka platit speciální poplatek. U nás nic takového není, ale jak se snažíme vervat do téhle demence také, může to přijít i sem. Protože po světě jezdí poutě mladého proroka Gréty. A tak už je úplně zastiňován intelekt a rozum ve prospěch emocí. 

Mluvím proto také o emisích kyslíku, kyslíkových elektrárnách a nikoliv o emisích uhlíku, abych upozornil na to, jak moc to všechno sjelo od vědy do public relations, propagandy a až revolučních řečí včetně i revolučních už provedených zásahů.

Oxid uhličitý je CO2. Na chemii jsem nikdy moc nebyl, ale je to molekula složená z jednoho uhlíku a dvou kyslíků. Pokud se bavíme o emisích uhlíku, o bezuhlíkové ekonomice, jak se často děje, říkáme úplné nesmysly. CO2 není uhlík. Stejně tak bychom tedy mohli hovořit o emisích kyslíku.

Možná rádi říkají uhlík, aby to více připomínalo uhelné elektrárny, ale slovo uhlík používají i anglofonní země. Ale uhlík přece není problém. My jsme uhlíkové bytosti. Veškerý život na Zemi je postaven na uhlíku. Takže si řeči o zlém uhlíku začínám brát osobně. 

Podle mně je zaměření na uhlík zcela záměrné kvůli hlavnímu cíli, který si asi málokterý aktivista uvědomí nebo byť jen připustí - mocensky ovládnout celou planetu největším podvodem v historii.

"Řešení"

Vemte si, že i pokud připustím tvrzení, že oxid uhličitý je hlavním aktérem ovlivňující teplotu celé planety, tak když posuzuju ta "řešení", tak se ani nezdají být efektivní v tom samotném cíli.

Vlastně většina ekologických opatření jen emise CO2 zvýšily. Nejslavněji biopaliva, ale i solární panely. Jinak co se týče solárních panelů, tak čím více zkoumáte podrobnosti jejich fungování a výroby, tím méně chápete, jak může někdo prosazovat jejich masivní nasazení.

  • Množství vysoce toxických látek vzniklých při výrobě
  • Nutnost těžby vzácných kovů
  • Výrobci solárních panelů jsou dle studie každým rokem méně transparentní o způsobu, jak nakládají s opadem při výrobě (zejména v Číně máme informace o vypouštění těchto vysoce toxických látek do řek)
  • Ekologické zacházení s tímto odpadem vyžaduje jeho převoz
  • Výroba i provoz solárních panelů emituje skleníkový plyn NF3

 U NF3 se zastavím. Tento plyn je přirozená součást naší atmosféry. Je to skleníkový plyn, ale je v atmosféře zastoupen v zanedbatelném množství.

Nicméně za 15 let se lidem podařilo zvýšit jeho zastoupení v atmosféře o více než 1000%. A tento plyn má dle vědců 17 000x větší skleníkový efekt než obávané CO2. Vzpomínáte, jak straší často rádi metanem, protože má prý bububu několikrát větší skleníkový efekt než oxid uhličitý. No tenhle ho má 17 000x větší, ale zajímavý slyšet jen cvrčky, jak tohle nezmíní.

NF3 je stále v atmosféře v minoritním množství, nicméně někteří vědci by ho rádi zařadili do Kjotského protokolu látek, kde je třeba omezovat emise. Vědci byli doslova překvapení, že ho unikalo více, než předpovídaly jejich kalkulace. Původně tam nebyl zařazen, protože ho bylo málo. Pak ho bylo v atmosféře za pár let o 1000% víc. Oproti CO2 tohle skutečný nárůst je. U CO2 tomu bylo kolem 50%. 1000 je víc než 50. Jestli někde měníme přírozené množství tak rozhodně u NF3. 

Potřebujeme evoluci, ne revoluci. Emocionální kampaně jsou už vyvrcholením nevědeckosti.

Nechci článek moc věnovat technikáliím, ale ukazuje mi to jednu věc - nejde o žádné klima a už vůbec ne o ekologii. Toxické látky uniklé výrobou i emise CO2 a NF3 jsou odbyty promptně tvrzením, že dopady emisí NF3 se na "uhlíkovém účtu" údajně vyrovnají už několik měsíců po používání panelu. Jo, ale je tomu tak? Hlavně že se vědci už předtím spletli s předpokladem, kolik ho unikne. Prostě se spletli. Ani vědci nejsou bohové. 

Přiznám se, že do tohodle moc nevidím, a stěží odborně posoudím, kdo z těch odborníků má pravdu, nicméně jakmile začnete do těhle věcí štourat a hledat, jaký je vlastně ten protinázor, dočkáte se osobních útoků.

Obecně ve všech ekologických hnutí a různých nadšenců a někdy dokonce i u vědců kolem tématu panuje příliš mnoho žluči. Jakákoliv kritika je vnímána jako spiknutí ropného průmyslu a armády užitečných idiotů ovlivněných propagandou Koch Brothers. 

Pokud tedy vypustím zpochybňování celé té teorie, že mají skleníkové plyn až tak dramatický dopad na teplotu, stejně mám silné pochybnosti, že takovým způsobem skleníkové plyny zredukujeme.

A pak je tu ta politicky-revoluční stránka věci. Řeči o omezování svobod, volného trhu a demokracie. Podle švédského průzkumu si více než polovina mladých Švédů myslí, že by se klima mělo řešit pomocí nastolení cituji "ekologické diktatury". Konkrétní obejitím rozhodování voleným parlamentem. Do toho stávky sabotující fungování města jako nůž na krku normálním lidem.

Stává se z toho až náboženský kult. Mladí už vědu neřeší vůbec. Jen upozorňují, ať politici "poslouchají vědce". Tak si politici zvou Grétu, a ptají se jí, co mají dělat. Tohle je fakt šílený. Greta přece není vědec. Proč si teda nepozvou vědce? A samozřejmě i ty vědce s jiným názorem, než je nám tu furt předkládán. Těch jsou tisíce. Někteří jsou příma klimatologové a ti jasně říkají, že celá tahle věc s CO2 je úplná blbost, pavědecký nesmysl. Většina alarmistických tvrzení ani není od klimatologů. 

Ale je to "horší, než jsme mysleli" (oblíbená fráze alarmistů). Extinction Rebellion (hnutí spojené se sabotážemi dopravy chystající i použít drony na britském letišti, aby sabotovali letecký provoz) se dokonce vzdalují i alarmistickým závěrům IPCC. Jsou v rozporu například ohledně metanu. Oni věří vědcům tvrdících, že se v důsledku oteplování začne vařit voda v oceánech. V něco, co i Michael Mann, známý alarmistický vědec, sám explicitně vylučuje a vylučuje to i zpráva IPCC. 

Dokonce se ve zprávě IPCC můžeme dočíst, že cituji "není možné predikovat vývoj klimatu do budoucnosti". 

Prostě je tu banda aktivistů, neziskovek, lobistů a politiků, kteří s pavědeckými argumenty lobují za získávání financí a dokonce i změnu režimu pryč od volného trhu.

Zelený nový úděl pro Evropu - korporace chtějí ovládnout celou planetu

Nejnověji to vrcholí projektem zvaným Green New Deal pro Evropu (GND), který popisuje projekt masivní přestavby režimu a infrastruktury s náklady 500 miliard Eur za rok. Evropská centrální banka (ECB) má garantovat ziskovost nově vzniklého zeleného fondu! Peníze se na to prostě prý natisknou. Takže v podstatě extrém už dříve prováděného neduhu během finanční krize ale i obecnější fiskální politiky.

Co by se asi jen tak mohlo pokazit? GND zároveň počítá s tím, že celá operace nemá za cíl ziskovost. A zřejmě se u většiny projektů ziskovost ani očekávat nedá. Přebudování infrastruktury je investice. 

Další aspekt je, že jak známe fungování dotací, tak jak bude kdo posuzovat, že jde o zelený projekt? Opět jakési komise úředníků budou dávat razítka a Čapí hnízda porostou po celé Evropě. 

To je klasický dopad, kteří socialisti neuvažují. Velké projekty popisují jak altruistický dobrý lid bude zachraňovat planetu, ale víme, jak zatím všechny takové projekty dopadly v minulosti. Ostatně včetně projektu Komunismus. 

Nechtějí tedy po nás málo. Máme jim věřit a nesmíme do toho kecat. Fakt zajímavý. Už teď projevují autoritářské tendence a to ještě ani nemají gulagy. Každej kritik je hned agent nepřátelských sil, se kterým se buď nebaví, nebo si ho dobírají ad hominem. 

A jakmile někdo kritizuje celej ten koncept kolem Gréty Thunberg, jsou obviněni z útoků na dítě. Proboha. Málokdo se přímo naváží do té holky, ale jde hlavně o ty zrůdy kolem ní. Lidi, co ji cpou, kam můžou, a dělají pomocí ní PR: Je to mladá holka strkaná jako dětský štít do všech debat. Pipi Punčochatá, co jí snad přikázali, ať furt nosí ty copánky, protože tak vypadá mladší. 

Jasně že se Gréta stala cílem i osobních útoků na ni. Nastričili ji do dospělácké světové debaty nejkontroverznější věci v moderní historii. Není divu, že ji občas trefila nějaká letící židle. Do pr****, vždyť jsou to normální komunisti. Po tom všem se divit, že lidem se na tom něco nezdá?

Prostě když to shrnu.. nezdají se mi ty údajně vědecké výstupy ani že způsob řešení by v dané věci pomohlo. Straší nás hladomorem, ale jejich postup může případný hladomor zaručit. 

Nedávno bylo v ČR schváleno zavedení uhlíkové daně na zemní plyn a uhlí. Ta se má každých pár let zvyšovat. Lidé byli nalákáni na uhlíkové dotace na nové kotle, které musí dle smouvy provozovat dalších 10 let. Dobrá podlost. A s GND by to rádi rozjeli ve velkém. GND se čte jako dokonalá utopie. Magicky zaručíme výnosnost fondů. Takže megabohatí si je nakoupí a vysajou tak veřejný rozpočet až stát padne na kolena masivního zadlužení resp. inflace. MMF státům pak půjčí a budeme na tom stejně jako v Argentině, Africe a jiných rozvojových zadlužených zemích. 

Plán na mocenské uchopení celé planety tak může být završen. MMF a Světová banka jsou regulérní grázlové držící tyhle země v chudobě nevýhodnými půjčkami, které ty země navíc utrácely za blbosti a korupci.

Všechny velké ekologické instituce jsou od počátku projektem velkých bankéřů. Konkrétně zejména Davida Rockefellera a Edmunda Rothchilda, který založil tzv. konzervační bankovnictví. Tohle není projekt žádných objímačů stromu. O tom jsem se více rozepisoval ve starších článcích. Cílem je genocida. Nepotřebují už tolik otroků, aby si mohli nerušeně létat lovit do rezervací, které budou skoro po celé planetě. Pouze minimum prostoru bude určeno lidským obydlím (viz. mapa Wildlands projektu zprávy OSN o biodiverzitě). Už opravdu někteří Američané ztratili právo bydlet na vlastním pozemku. Gréta je opravdu jen mediální maskot, kterou nám tu mávají, aby zapůsobili na emoce. 

Ale je to horší, než jsme mysleli. Když se podíváte na už existující aktivity ekologických organizací, tak by vám do smíchu být nemělo. Například domorodí Pygmiové v Kongu už delší dobou prosí v dopise Evropskou komisi a Světový fond na ochranu přírody (WWF), aby jim umožnili žít dál ve svém lese. Diví se v něm, proč se o ochraně přírody nejdřív neporadili s nima. Žijí v tom pralese takhle už tisíce let, tak se prý v tom orientují mnohem lépoe.

Ale je to hořší, že co kdo čekal. Totiž eko-strážci WWF mlátí pygmijce do krve a v řadě případů je zabili. To je ekologie v praxi. WWF i Evropská banka se s nimi o tom víceméně odmítají bavit. Ani tam nezajdou. Na ně úplně kašlou evidentně. S takovou budou mít leda další bandičky obohacovačů, pokud je chtějí nutit žít v civilizaci.

Tohle je jedna z největších afér WWF. Bohužel to vypadá na systematický problém i spolu s aktivitami Světové banky a tzv. konzervačního bankovnictví, které kdysi zavedl Edmund Rothchild. Jasně.. o ekologii mě budou přesvědčovat ropní magnáti a bankéři. Hlavně řadě podobným aristokratům na lidech nesejde. My jsme pro ně lidi druhé kategorie. "Potrava pro děla", což přímo řekl o přemnožených lidech Edmund. Dále v dobové nahrávce tvrdí, že snaha o trvale udržitelný rozvoj bude muset být provedena nedemokratickými cestami. Takže ono to celkem není nic nového. Jen že se ty věci potvrzují jednoho zaujme.

Je dobré si i připomenout, že rodiny Rothchildů i Rockefellerů financovali nacistický režim Adolfa Hitlera. Dokonce i za války. Nakonec to s tím sterilizovaním podřadných byl původně jejich nápad, a ostatně byl v USA zaveden i mnoho let dříve. A člověk, co volal po vyhlazení těch nevhodných je mimochodem sám zakladatel WWF. Julian Huxley.  Nacisté to rozvinuli teda mnohem více, ale například Japonsko provozovalo nucené sterilizaci až do roku 1996, kdy ten zákon zrušili, takže je to relativně nedávno. Já tehdy chodil na střední. 

Mimochodem nacisté se vyznačovali extrémním zájmem o přírodu a zvířata. Oni byli i radikální ekologové. Každopádně se evidentně něco jako nacismus nevylučuje, aby to byli objímači zároveň stromů.

Fotografie eko hlídačů WWF https://www.worldwildlife.org/pages/back-a-ranger

Je fakt zvláštní, jak jede v telce furt něco o nacistech, ale nikdy se tam nevejde tenhle aspekt celé té věci. Dokument o nacistech skončil. A následoval další dokument o 2. světové válce a nacismu. Jako že si tak tam málo najde cestu historie eugeniky a jak to až tak příliš je zastiňováno neustálým probíráním nacistů.

To téma je o tom, že eugenika byl tehdy vědecký mainstream. Něco jako dnes to s tím oteplováním. Byl jasnej koncenzus. Takže se sterilizace a podobné zákony řešily nejen v USA a Německu, ale i v Československu, Japonsku, Británii. Byla to prostě TA věc. Julian Huxley byl jeden z nejvýznačnějších aktérů. Po válce se přeorientoval spíš na téma ochrany přírody a propagaci diverzity, tolerance atd. Ale jasně se v jedné korespondenci píše, že bude potřeba eugeniku přejmenovat.

A tohlé vypadá jako kachna, kváká jako kachna, tak to asi bude kachna?

No jo ale ten jeho WWF dnes terorizuje domorodé národy. Jak se teď řešila furt Amazonie, a jak nás serou ty hranice, tak byla by v rukou WWF na tom líp, co se týče domorodců?

Překvapuje mě s jakým klidem celou věc berou. 

 

Ochranářské nadace financují zneužívání pygmiů v Kongu říká zpráva

Dle v pondělí publikované zprávy lesní "eco hlídka" vybavená a koordinovaná charitami na ochranu přírody jsou odpovědné za více než 200 útoků včetně pálením horkým voskem, usekávání končetin a zabití.

Potkali jsme se s velkým množstvím obětí, které nám vypověděli, jakým utrpením museli projít: extrémní násilí, mlácení, v některých případech mučení i dokonce zabití v rukách těchto hlídek" řekl Reuters aktivista Survival Mike Hurran.

Zdroj: Reuters, 25. září 2017

https://www.reuters.com/article/us-rights-pygmies-wildlife/wildlife-charities-fund-abuses-of-pygmies-in-congo-basin-report-idUSKCN1C02FH

Kde jsou najednou všechny ty ochranářské organizace? No vlastně. Vždyť oni to sami dělají, takže o tom asi vědí.

Nejúžasnější a ještě horší, než jsme mysleli, je fakt, že tyhle lidi tam mlátěj a zabíjej za "pytláctví", když si chtějí ulovit zvíře nebo jinde v pralese obstarat potravu, nebo i pokud ani nic neprovedou, ale .............kdo si tam může jít zastřílet??? Lovci safari, co si za to zaplatí. Zbohatlíci, co si koupí právo si střílet, co chtějí. Domoroci z těch, co si tam takhle chodí zastřílet nadšení nejsou, přitom koupit si právo udělat externalitu na životním prostředí umožňuje skutečně pytlačit.

Je to až ďábelské. WWF.. toho černobílého pandu by si každý měl představit krvavého,, brutálně znásilněného.

Každopádně celé nedávné události se jeví přesně zapadat do už staršího známého schématu onoho schématu konzervačního bankovnictví. Podobně jako navrhovaný GND je to pěkná bankovnická kulišárna.

Asi bych se nenechal zmást Čínou. Ostatně Rockefelleři ji pěli slávy dlouhá léta. Ostatně ta politika jednoho dítěte byl náš nápad. Něco jiného samozřejmě platí o politických rivalech. Ale Rockefelleři nejsou politici. Jsou to mecenáši. Čína je pravděpodobně jejich Westworld simulace modelové společnosti, kde si můžou vyzkoušet projekt na reálných lidech. Nově vzniklý sociální kredit v Číně je zjevná obdoba uhlíkového kreditu. Ten se může nakonec velmi podobat tomu čínskému. 

Že by měl Václav Klaus zase pravdu?

Ale nějak cítím, že v ČR jim asi moc pšenka nepokvete. Nedávno shlednutá debata odborníků v rámci vědecké konference ukázala na poměrnou střízlivost, kterou nejvíce dominoval "heretik" Wágner. Pokud někdo chce řešit klima, nesmí si tam zvát jaderného fyzika. 

Některé zdroje k článku

https://www.scienceworldreport.com/articles/60334/20170705/solar-panels-linked-rise-greenhouse-gas.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_trifluoride#Greenhouse_gas

https://www.bbc.com/news/science-environment-49567197

https://en.wikipedia.org/wiki/Conservation_banking

https://www.nytimes.com/1973/08/10/archives/from-a-china-traveler.html

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-prislibila-prosetrit-obvineni-z-teroru.neni-to-ale-poprve-jedno-takove-interni-setreni-probehlo-uz-pred-lety.vysledek

https://www.theguardian.com/global-development/2019/mar/04/wwf-accused-of-funding-guards-who-allegedly-tortured-killed-scores-of-people

https://www.theguardian.com/environment/2016/mar/03/wwf-accused-of-facilitating-human-rights-abuses-of-tribal-people-in-cameroon

http://www.wildlife-baldus.com/download/Tourist%20Hunting%20in%20TZ%20-%20PART%20II.pdf

https://www.niwa.co.nz/atmosphere/faq/what-do-people-mean-by-fart-tax

https://www.theguardian.com/environment/2010/nov/07/wwf-world-wildlife-fund-huxley

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366572/

https://www.telegraph.co.uk/news/earth/paris-climate-change-conference/12035401/Farewell-to-the-man-who-invented-climate-change.html

https://www.heraldsun.com.au/blogs/andrew-bolt/why-did-john-kerrys-global-warming-guru-hide-himself-in-china/news-story/a5bb58b47e7831f89d6eec6ff40c5033

https://www.nature.com/scitable/forums/genetics-generation/america-s-hidden-history-the-eugenics-movement-123919444/

https://www.britannica.com/science/eugenics-genetics

https://www.britannica.com/topic/Third-World-debt

https://www.investopedia.com/articles/dictionary/031615/understanding-basics-mitigation-banking.asp

Autor: Jiří Míka | neděle 15.9.2019 2:12 | karma článku: 22,36 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...