Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reakce na stávku dětí za záchranu planety: je to skutečně věda?

97% vědců souhlasí, že člověk způsobuje změny klimatu. Nedávno nám to připomněly děti tím, že na protest nešly do školy. Prý nás čeká klimatická apokalypsa. Proč? Protože to říkají vědci. Kteří? 97%! 

97% konsensus

Trochu jsem se díval, kde se vzalo to číslo 97%. Zdrojem je více studií. Zprvu šlo o anketu, kterou zaslali 3000 vědcům e-mailem. Na ty vědce, co zareagovali, autoři studie aplikovali filtr vylučující všechny irelevantní vědce. Dospěli tak k číslu 77 lidí, kteří dle odpovědí na otázky studie údajně souhlasí, že člověk způsobuje tuto apokalypsu. Kolik je vědců na naší planetě, když 77 lidí je 97% vědců? 

Později australský vědec John Cook vytvořil podobně zaměřenou studii. Analyzoval abstrakty okolo 12 000 studií. Vyšlo mu opět - 97% vědců souhlasí. (Odkaz na studii pro zvídavé čtenáře https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024 - tam se mimochodem dovíme něco, co si necháme na přespříští odstavec)

Jenže ve skutečnosti to číslo bylo 33%. Většina analyzovaných studií nezaujímala na toto téma žádné stanovisko. Ty z výsledku tedy vyřadil a ponechal 34% vědců, kteří stanovisko dle abstraktů studie zaujímali. 33 / 34 = 97. 

V titulcích novin je pak prezentováno, že jde o 97% vědců. Dodatek, že vyřadili vědce bez jasného stanoviska tam bývá zmíněn jen krátce, někdy se k němu musíme proklikat čtením oné původní studie. (Často slyšíme pouze, že  97% vědců souhlasí, ale už vám většinou neřeknou, že ta studie použila data set pouze těch studií, co měly k tématu nějaké stanovisko. Musíte se proklikat na původní studii, kde se to píše, aby mě někdo neobvinil, že autorům té studie křivdím. Oni to tam skutečně tvrdí. To je ostatně zdroj informace pro můj článek, který se snažím lidem připomenout, protože se vám ho typicky snaží zatajit)

Já se osobně nepovažuju za vědce ani na to nemám kvalifikaci, ale nemohl jsem si jako laik nevšimnout, jak zásadová věda je (nebo bývala). Tak předně - věda není demokracie. I kdyby šlo o 99, 999% vědců ještě neznamená, že je to pravda. Ostatně historie ukazuje mnoho případů jednotlivých vědců jdoucích proti celé vědecké komunitě.

Ve vědě je normální snaha nové teorie a hypotézy vyvracet. Správně by měl existovat i panel IPCC2, který se tvrzení bude snažit vyvrátit. Pokud to ustojí, posílí je. Rozhodně by neměl vzniknout tmářský termín "popírač". Obzvlášť ve vědě klimatu, o kterém jsou pochyby vědců , že jsme ho vůbec schopni predikovat.

Druhak mi něco indikuje tato práce s čísly. Jako laik nemohu posoudit komplexní vědu popisující chaos klimatu celé planety. Ale mohu posoudit, jak vědecké se jeví mávat nějakým číslem 97%, které je ve skutečnosti optimalizované, aby bylo mediálně přesvědčivější. Laicky řečeno je to číslo úplná blbost či dokonce vědomá lež.

Opravy dat

Což mě přivádí k dalšímu aspektu optimalizace čísel. Jsou to měřené hodnoty teplot planety. Tato čísla v průběhu let prošly celou řadou "korekcí". 

V podstatě šlo o to, že naměřené hodnoty byly špatně. Nebyly teplotou planety. Klimatická věda selhala a byla nucena své hodnoty opakovaně "opravit" na tentokrát snad už správné.

A v každém jediném případě tyto korekce hodnot posouvaly teploty v minulosti na studenější a nedávné roky jako teplejší. Zvláštní náhody, že opravy těch chyb vycházely vždy takovým způsobem? Nakonec to vytvořilo tzv. hokejkový graf, který asi nejvíce proslavil Al Gore. 

Omlouvám se, ale na mě to přesvědčivě nepůsobí. Pokud ty hodnoty byly špatně, jak máme věřit, že teď už je mají správně?

Zrovna dnes jsem zas četl o žalobě na EU za Kjótskou dohodu! Čtu, že před 20 lety vědci tvrdili, že pálení biomasy se nepočítá do emisí CO2, a je tedy považováno za ekologické ("uhlíkově neutrální"), ale že od té doby vědci zjistili, že tomu tak není. 

A to je furt dokola. A ještě někdo žaluje sluníčkovou EU, že její sluníčková Kjóto dohoda je vlastně málo sluníčková na současnou vědu!

64% pochybujících vědců

To mě vrací zpět k většině vědců - oněch 64% vědců, kteří nezaujímají k tématu žádné stanovisko. Není tento přístup skutečně vědecký? Klima planety je ohromně komplexní systém. Řada vědců má pochyby, že je možné vytvořit kredibilní počítačový model klimatu. 

Někteří vědci například vytahují roli Slunce jako zásadní vliv na teplotu planety. Do toho teplotu ovlivňují mraky vzniklé z výparů letadel. Tyto hodnoty 97% vědců prý samozřejmě počítá taky. Ale jak? My nemáme spolehlivé údaje o těchto aerosolech ani o vlivu Slunce.

Oni si totiž dosadili tyto neznámé hodnoty způsobem, který jim umožní, aby jim kalkulace nakonec vyšla v očekávaný výsledek. Jak to vím? Protože se prokecli oni sami. Hodnoty, které nemají si dosadí "fundovaným odhadem".

To je obecně možná neduh vědců, kdy už studie předem očekává určitý výsledek, a snaží se ho k tomu dotlačit. 

97% vědců dokonce tvrdí, že vliv Slunce je cituji "zanedbatelný". Ano. Když si pečlivě zvolíme, které pouze aspekty Slunce budeme uvažovat. 

Podobně tomu bylo u teplot naměřených pomocí satelitů. Odporovaly jejich klimatickým modelům. Ona slavná "pauza v oteplování". Pár let z toho byli v rozpacích. Co udělali? Hodnoty satelitů opravili také. :-)

Jednoduše. Satelity to prý měřily špatně. Byly tam chyby, protože je to samozřejmě velice komplexní, ale oni jsou šikovní vědci, co umí v komplexních věcech chodit, takže hodnoty po pár letech opravili. A vyšlo jim překvapivě potvrzení, že už odpovídají klimatickým modelům.   

A co kolem toho dělají ty demonstrující děti? To samé co ostatní aktivisti. Jen lamentují a křičí, ale o tyto pochyby se ani neotřou. Jen opakují 97% jako mantru. Jenže to i Al Gore! Pusťte si schválně jeho reakce na podobné otázky. Namísto odpovědi zopakuje, že je všechno jedno, protože 97%.

Stíhání Exxonu za popírání vědy

Pod patronátem EU v březnu 2019 začalo probíhat panelové slyšení "Climate Science Denial" o stíhání ExxonMobile za popírání klimatické vědy.

Údajně vlastní vědci Exxonu už kolem roku 1980 "věděli", že používání fosilních paliv způsobuje katastrofu planety. Dohledal jsem si ony studie. Nic takového tam není. Naopak tam hovoří o nejistotách kolem zkoumání klimatu. Některé věty z těchto studií byly ale vytrženy z kontextu, aby působily jako nějaký závěr.

Či-li? Další lež. Jak chtějí, abych tomu věřil? Ale tentokrát už to berou soudně, aby šli lidi za popírání klima-vědy do vězení. Za "zločiny proti lidstvu a přírodě". Na základě obvinění, že něco věděli, ale tajili to. Oni ví, co Exxon cituji "už v 80. letech věděl"? Co to je vůbec za proces?!? Oni měli vědět něco, na čemž se ani současní vědci neshodnou?

Tisíce vědců podepsalo petici, že žádná shoda vědců neexistuje. O tom se ale s oblibou tolik nemluví.

Jaká shoda vědců?

Kde je tu tedy ta věda, po které žáci volají? Neměli by ve svém aktivismu vysvětlovat, proč výše uvedené je ve skutečnosti správně, a v čem se popírači pletou? Namísto pokřikování hesel a pískání se nás pochybující pokusit přesvědčit? Ne strašením ale právě na bázi vědy?

Uvědomují si, že odstavení fosilních paliv hurá stylem riskujeme sociální a ekonomickou katastrofu mnohem dříve, než by mohlo dojít k nějaké potenciální ekologické? To samé se píše i v oné Exxon studii, která údajně měla prokazovat, že Exxon "věděl".

Že ji považují za potvrzení té alarmistické teorie, je symptomatické, protože tam taky nic takového není.

Popravdě čím víc jsem tohle téma zkoumal, tím víc jsem měl naopak pochyb. 

A co dělají "oteplovači"? Rozjíždí tribunály, kde chtějí hnát k trestně-právní odpovědnosti lidí, kteří šíří pochyby? Toto souzení za popírání mimochodem navrhoval už před lety James Hansen, šéf GISS, institutu NASA, co právě poskytoval ony teploty. Jinými vědci byl obviňován, že manipuluje s měřenými teplotami.

Údajně to 97% vědců podporuje, tak proč jsou tak vystrašení, že existují i lidé/vědci s jiným názorem? Donald Trump stejně jako Bush prý umlčuje "nezávislé" vědce. A Exxon spolu s Koch brothers údajně skrz lobbying manipulují s myslí veřejnosti pochybami důmyslnou konspirací. Tak je ženou k soudu.

Obecně mě všechny skupinové akce trochu děsí. Mám rád diskuzi a ne cenzuru a ignoraci. Na ekologii je potřeba pracovat a omezovat fosilní paliva, protože škodí, jenže ta vyhrocenost s CO2 se mi jeví bláznovstvím. A ty děti jako zmanipulované oběti školní a mediální propagandy. 

Pokud své prostředky investujeme do boje s CO2 nebo dokonce klimatem planety(!!!!), které se měnilo celou historii Země, tak nám nemusí zbýt na řešení skutečných ekologických problémů, resp. naopak oslabují politickou vůli je řešit, protože dělají ekologii spíš medvědí službu dle mého názoru. Dělají z ekologie nepopulární téma plné pochyb.

Autor: Jiří Míka | pátek 22.3.2019 12:56 | karma článku: 38,84 | přečteno: 1621x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 650x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Válek nerespektuje rozhodnutí SÚKL

Státní úřad pro kontrolu léčiv nedoporučil očkovat děti 12 až 16 let booster vakcínou. Ministr Válek se rozhodl ministerstvem zdravotnictví vakcínu schválit a jít tak proti rozhodnutí státního úřadu na kontrolu léčiv.

12.2.2022 v 14:17 | Karma: 26,72 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Co si mám myslet o novém jazyku?

Odborníci, politici i novináří začali používat nové významy českých slov. Nejznáměji "nemocný" = "zdravý" (čti "má pozitivní test"). Nově byl změněno význam slova "neočkovaný". Tím je člověk neočkovaný a lidé s 2. dávkami.

27.11.2021 v 18:04 | Karma: 27,42 | Přečteno: 783x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Válek: "Chronici půjdou do kytek"

Hrozné jak se změnila mluva lidí. Válek válí: "Chronici půjdou do kytek. Ovšem, ano, nebudou tolik umírat lidi na covid,” ... "Půjdou do kytek".. jak to může takhle vyslovit?

3.11.2021 v 2:31 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Proč byla přenesena povinnost prokazovat se na provozovatele?

Záměr je jasný. Donutit provozovatele přisvoji si pravomoce správního úřadu. Nelze kontrolovat vše, tak vytvoří situaci, kdy přitlačí provozovatele ke zdi, aby za ně dělali práci.

2.11.2021 v 22:37 | Karma: 24,08 | Přečteno: 679x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Novozélandská policie odhalila pašeráka KFC

Nový Zéland je v lockdownu a někteří se rozhodli pořídit si fastfood potraviny. Policie odhalila v podezřelém voze 3 kyblíky kuřat, 10 salátů coleslaw a nespecifikované množství hranolků. Hrozí jim 6 měsíců vězení a pokuta 4000$.

27.9.2021 v 19:45 | Karma: 19,28 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Australská policie začala cíleně útočit na novináře

Česká masmédia systematicky cenzurují dění v Austrálii. Možná si při intenzivní nelegální reklamní kampani na produkty firem Moderna a Pfizer nevšimli, že se opatření a jejich vynucování dostalo na zcela novou úroveň?

19.9.2021 v 18:48 | Karma: 31,27 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Matka vyjádřila potěšení nad tím, že se vakcinované dítě cítilo nadřazené

Přečetl jsem si příspěvek, kde žena napsala, jak ji potěšilo, když byla se svým dítětem u doktora, a zaslechla v čekárně jiné dítě říkat mamince, že chce vakcínu, protože nechce být lůzr jako nevakcinovaní spolužáci.

5.9.2021 v 11:29 | Karma: 26,64 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Změna je jediná konstanta

Experti furt něco říkají. Ale od začátku to přece byl ohromně nebezpečný virus, ne? Nezavíraly se kvůli němu celá města? Co se "mutacemi" změnilo? Proč furt měnit pravidla.

26.8.2021 v 2:14 | Karma: 12,62 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Vláda aplikovala do lidí včetně dětí radioaktivní látku

Když uvažujeme, že když vláda tvrdí, co je bezpečné, jak to může znamenat, že unesou vaši dceru, vloží ji do žíly LSD, na její tělo připevní zdroje elektrického proudu, a doslova přeprogramují její osobnost pomocí elektrošoků.

18.8.2021 v 12:15 | Karma: 18,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Idoti idotům... věci věcem a lidi lidem

Popravdě nevidím důvod vymýšlet ani název článku. Jebe vám? Fakt věříte tomu, co "říkaj", protože to "není konspirační teorie". Tím jste se právě nachytali.

18.8.2021 v 4:08 | Karma: 18,45 | Přečteno: 455x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Doktoři apelovali na lidi, aby se scházeli na protestech pokud možno ve velkých počtech

V době covidové to zní trochu zvláštně, ale tisíce doktorů apelovalo na lidi, aby šli do ulic a protestovali. Kam se ale poděl sociální distancing? Všechna ta hrozba šíření viru? Omezení počtu lidí, kteří můžou někam jít?

11.8.2021 v 22:02 | Karma: 17,07 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hlavní sestra IKEMu šíří konspirační teorie o nebezpečí vakcín

Hlavní sestru IKEMu okamžitě propustit a hanit na sociálních sítích a v médiiích, protože zpochybnila covidového Boha. V rozhovoru řekla " U žen jsou časté případy, že chtějí otěhotnět, a tam se očkování nedoporučuje." .

3.8.2021 v 20:35 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Experti se opět mýlili.

Malé pozastavení nad voodoo současné koronavědy. Spekulace co se příliš často neliší od chytře znějících žvástů. V konečném důsledku ale prostě neměli pravdu.

28.7.2021 v 16:25 | Karma: 34,52 | Přečteno: 1411x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Jojo, odborníci - Lidi lidme!

Podle nejnovějších expertů prý realita není skutečná a tak vlastně si můžeme představit, co chceme. A lidi by měli lidit. Zlidit všechno co najdou.To je náš tajný plán. Zlidit všechno a řídí to Putin, I všechny uklízečky v Rusku.

24.7.2021 v 15:49 | Karma: 7,08 | Přečteno: 205x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Vzdávám to. Logiku už nebudu očekávat. Ať žije Covid! Ať žije vůdce!

Svého času jsem hloupě zkoušel polemizovat s lidmi na bázi argumentů a faktů. To se ukázalo jako nesmysl, protože většina z vás asi ví, co se děje okolo. Argumenty jsou fajn možná u soudu, ale teď už jsou asi k ničemu.

21.7.2021 v 4:26 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Společnost