Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hvězdné války: Poslední z Jediů - za velkou kritiku mohou ruští agenti Putina

Původně jsem myslel, že se k tomu vyjadřovat nebudu, ale vědecká studie mající prokazovat, že nadměrnou kritiku posledních Hvězdných válek způsobili "ruští trollové" je blábol takového zrna, že mi to nedá.
Vědecký výzkum mediálního experta Mortena Baye přišel s odhalením, že více než polovina negativních komentářů k filmu Star Wars: Poslední z Jediů na Twitteru patří ruským trollům, botům nebo politickým aktivistům. Znamenalo by to, že zprávy o fanouškovské nenávisti k osmé epizodě tak byly značně nafouknuté.Zdroj: https://www.lidovky.cz/kultura/kdo-nenavidi-star-wars-za-utoky-na-posledniho-z-jediu-muzou-i-rusti-trollove.A181003_115607_ln_kultura_jto

Zmíněnou studii jsem trochu pročítal a opět jsem neviděl nějaké přímé důkazy, že by ruské tajné služby nějak aktivně vystupovaly na sociálních sítích proti tomu filmu.

Popravdě ani nemám problém věřit, že se něco takového do nějaké míry může dít. Žijeme ve světě tajných služeb, ale nemůžeme brečet nad tím, pokud se někdo pokouší manipulovat s naší myslí. Je potřeba se pochlapit... eh, nevhodný termín v dnešní politicky korektní době. V novojazyku už samozřejmě nedává "pochlapit" žádný význam.

Hlavním problémem v celé věci je zjevně to, že Hvězdné války: Poslední z Jediů je skutečně velmi špatný film.

Pokud někdo říká pravdu, nemůžeme ho hned označit za ruského trolla, protože se nám to nehodí do krámu.

Ten film je až tak špatný, že jsou vtipnější právě jeho recenze. 

Kathleen Kennedy

Trapní lidé se nám tu snaží naznačit, že to je právě práce ruských trollů - ty všechny ošklivé recenze na sociálních sítích. Přitom ať už politicky orientované kanály nebo ty obecně filmofilní "Posledního z Jediů" těžce zdrtily (Mr. Plinkett)

Naběhnout do téhle debaty hledat ruské trolly se jeví jako aktem už čirého zoufalství. 

Stejné selhání bylo, když tvůrci zaútočili na fanoušky, že jsou rasisti, a že se bojí žen.

Ten film by měl být zadupán do země. Zkritizován na největší možnou míru, protože v podstatě definitivně asi zabil Hvězdné války. Pro mnohé je záhadou, jak na tento díl bude schopen J.J. Abrams navázat, protože film popřel všechny principy předchozích dílů Hvězdných válek. I samotný film je plný nelogičností. 

Jediné, co z filmu jasně vystupuje, byla snaha o diverzifikované postavy. Asi právě kvůli tomu překroutili scénář natolik, že jde o paskvil, který nemá prakticky žádnou (funkční) zápletku.  

Rian Johnson, Kathleen Kennedy

Film je v podstatě pohrdáním fanoušků Hvězdných válek. Ti byli samozřejmě naštvaní. Každý, kdo aspoň trochu rozumí Hvězdným válkám, se musel cítit uražen. A nejen filmem ale i vyjádření jeho tvůrců. 

Z Luka Skywalkera vysmátý režisér/scénárista udělal zlomeného odporného člověka (zcela kontra k jeho charakteru). Mark Hamill, herec Luka, se sám vyjádřil, že se scénářem zásadně nesouhlasil. Prý cituji "nedává smysl". Leia ve filmu sotva chodí. A filmu za Rebely dominuje jakási feministická admirálka, co namísto uniformy nosí koktejlky a pohrdá všemi - zejména muži. Odmítá sdělit její "tajný plán" a díky tomu utrpí rebelové zdrcující porážku. Kupodivu po porážce následují úsměvy, oslavy a všeobecné veselí přeživších protagonistů. Co oslavovali? Že z půl tisíce rebelů jich přežilo jen 12 kvůli hloupým rozhodnutím (nejen) admirálky?

Když se ozvali kritici, tvůrci filmu začali diváky obviňovat, že se bojí žen. Někteří tvůrci na Twitteru napsali, že dokonce s diverzitou příště ještě přitvrdí, protože Vesmír je prý pro koexistenci mužů, žen, transgender i droidů.

Kathleen Kennedy, šéfka Lucas Films, se nechala fotit s tričkem "Síla jsou ženy". 

A teď se nám někteří snaží namluvit, že ta nadměrná kritika byla z velké části způsobena Ruskem?

Na filmu je tolik chyb až rozesmívajících tím, jak musí být autor filmu hloupej a arogantní, že s oblíbenými Hvězdnými válkami zacházel jak s levnou prostitutkou. Sám se i nechal mnohokrát slyšet, že to dělal záměrně, aby prý lidi "dostali, co neočekávali".

Ano, kdykoliv by ve filmu něco mohlo dávat smysl, vždy se nakonec stalo něco velice ale velice hloupého. 

Nebylo potřeba narušovat očekávání diváků něčím netradičním. Hvězdné války už měly dostatečně silnou fanouškovskou základnu.

Jestli něco film prokázal, tak je to riziko, co se stane, pokud je do vedení násilím protlačena žena. A to jak u postav typu admirálka rebelů, tak i samotné ředitelky Lucas Filmu, kterou tam umístilo Disney. Tedy diverzitní akce mohou naopak uškodit většímu zastoupení žen v některých oblastech.

Ženy mohou být samozřejmě hlavními silnými postavami a nikdy v historii filmu s tím snad nebyl problém. Vzpomínáte na paní Ripley z Vetřelce? Nebo vojandu Vasquezovou? Ale i třeba právě Leia z původních dílů. To byly silné ženy, ale scénář fungoval, protože je tam takhle nikdo nenarouboval násilím, protože si chtěl před někým honit triko, jak moc je progresivní. 

Postava hlavní hrdinky Ryan je tu nereálně dokonalá, jak není ve filmu zvykem. Nemá absolutně žádné chyby. Je jako nadčlověk. Drží prvně v ruce světelný meč a při prvním souboji porazí hlavní zápornou postavu. Atd.

Bohužel u tohoto filmu neřešili autoři asi nic jiného než diverzitu a scénář byl vymýšlen zaběhu. Dost si pomáhá komickými gagy, které jsou zcela mimo tenhle žánr. Původní Hvězdné války měly své  komické momenty, ale tady jde spíš o permanentní laciné žertíky ala prdění a tak. Dokonalé tím i pak často zabíjí okamžiky napětí.

Ve filmu nicméně nechybí zajímavé triky. Je ale bohužel jen o efektech a diverzitě - scénář vznikal asi házením šipky na terč se zavázanýma očima.

Jakoby autoři nevěděli příliš o Hvězdných válkách a dokonce ani o tvorbě filmů jako takových.

Za vše asi hovoří posmutnělá reakce Marka Hammila z panelové diskuze tvůrců na dotaz, jestli při tvorbě uvažovali, že mohou cituji "nas*at" diváky.

Na filmu jistě pracovalo mnoho talentovaných lidí včetně herců. Bohužel Kathleen Kennedy a Rian Johnson (režisér/scénarista) to celé potopili. Řeči o ruských trollech jen opět ukazují v jakém sebeklamu někteří žijí. Hledat chybu všude jinde, jen ne v sobě.

 

Autor: Jiří Míka | neděle 7.10.2018 21:45 | karma článku: 26,00 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 655x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...