Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Ano, "pořádná" čísla nemáme. 

Díky bohu nemáme. 

V českém pojetí domácího porodu (porodu bez pomoci, porodu bez zadních vrátek a možnosti volit "variantu B" v případě, že se cokoliv pokazí) by totiž ta čísla  byla dost dramatická. 

Naposled se tu roztrhl pytel s blogy, které snaží evokovat, že komplikace při porodech mohou vznikat pouze v nemocnicích, protože se tam prý přímo vyvolávají nějakými zákroky lékařů. 

Opak je realitou. 

Jen už vymřely ty generace, které rodit doma musely, protože na doktora nebylo. Generace, které si pamatovaly, kolik dětí a kolik rodiček takovéhle laicky vedené porody nepřežije.

0 0
možnosti
JM

J95i72ř91í 55M34í32k35a

10. 5. 2015 20:10

"Díky bohu nemáme"? Nerozumím. Rozhodně by se hodila do té argumentace o nebezpečnosti nějaká skutečná data (čísel týkajících se domácích porodů s asistencí). 

O čem mluvíte vy naopak není vůbec zřejmé, i když to trochu zní, že některé matky pracují pro mafii :-) "Čísla by byla dost dramatická" totiž ve skutečnosti žádný objektivní údaj není.  Co je to porod "bez zadních vrátek", "varianta B"? 

(Spíš to vypadá, že jde o raritní případy, co jsou vzápětí medializované. Ono se úmrtí velice obtížně utají.)

Úmrtí u porodů byla údajně v minulosti běžná. Pokud má dítě podváhu, byl porod předčasný nebo byla zjištěna doktorem jiná komplikace, tak by bylo zodpovědné porodit v porodnici resp. v přítomností vybavených lékařů. 

Jinak svého času tu byla kauza, kdy doktoři infikovali (na gynekologii) matky svýma rukama - byla kolem toho rozsáhlá úmrtí těchto matek ještě před porodem. Pak jistý maďarský vědec objevil příčinu oněch špinavých rukou. Vymyslel řešení. Celá akademická komunita se mu vysmála. Až nakonec skončil v blázinci. Tam byl údajně ubit k smrti. Teprve později s objevy Pasteura a mikroorganismů se objevila vědecká teorie, která celou věc vysvětlila. Už po jeho smrti. Myslím, že je to poučný příběh. Onen Maďar (po kterém se dnes jmenuje nemocnice) neměl vysvětlení.. jen zjistil, že pomáhá si umýt ruce v chloridu vápenatém. Z nemocnice ho ale za jeho šílené nápady vyhodili :-) Nemocnice a mainstream nemusí být vždy výhra no.

1 0
možnosti
Foto

J56a84n15a 13M84a42j13o90v25á

10. 5. 2015 16:57

Na který to článek svým reagujete? Mohl byste doplnit odkaz?

0 0
možnosti