Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V podstatě s vámi souhlasím. Jen mne vždy překvapí a v podstatě i potěší, jak mé extrémně konzervativní a pro kapitalistické myšlení souzní ve výsledku s vaším v podstatě levicovým až anarchistickým myšlením. Myslím si v podstatě totéž, jen viním levicovost, socialismus a ne kapitalismus, z toho co kritizujete. Jevy které kritizujete vynikly ne díky, ale navzdory svobodnému kapitalismu. Sám zmiňujete že plánované zastarávání mělo být "nařízeno" zákonem... to že nebylo, ale je "fakticky" prosazováno, stejně jako obecný názor že "deflace" je špatná... prostě snaha nutit systém, aby byl schopen živit "příživníky" ,kteří by si bez toho nenašli rozumnou práci je vinen tím co popisujete.

0 0
možnosti

Autor má samozřejmě naprostou pravdu. Je potěšitelné,že  podobné úvahy má pořád více lidí...... a to je to světýlko na konci tunelu. Technologie umožní změnit chod dějin. A to je ten zázrak, či Mesiáš, na kterého čekáme..

0 0
možnosti

A je to tu zase - studená fůze ve sklenici od okurek, auto na vodu, které je trnem v oku ropným koncernům, zlý zlá nepěkná kapitalismus, NWO a vůbec. Chybí už jen kruhy v obilí a mimozemšťani.

Z ČSSR jsme měli žárovek plný kvartýr a zásobu náhradních ve sklepě. Dodnes nevydržela ani jedna, dokonce ani ta v tom blbém sklepě, kde se svítí jednou týdně čtvrt hodiny. Spotřeba vody je oproti socialistickým dobám mnohem nižší, totéž teplo. Elektřiny se spotřebuje víc, protože je v čem (narozdíl od komoušské doby temna). A.C.Clarke se v hrobě obrací, když si ho berete do huby.

Auta a elektrárny nesmrdí tolik jako za komančů a ve městech se už lidé tolik nedusí (výjimkou je např. Ostrava, holt inverze je prevít). Odpady se dnes třídí, narozdíl od toho úžasného socialismu. V řekách, kde dřív tekl sajrajt z úžasných komoušských státních podniků a měst bez čističek odpadních vod, se dnes loví pstruzi.

Barák si každý může postavit jaký chce - stačí se inspirovat rubrikou bydlení. Tuhle je barák ze slámy, támhle jen ze dřeva a hlíny, jeden hranatý, další špičatý, jede prosklený, druhý zahrabaný do země. Holt asi většina národa zůstává konzervativní a bydlet v Zemělodi se každému nechce.

Sečteno podtrženo, autor si nevidí na špičku nosu, když naříká na prohnilý kapitalismus. Jestli se někde s přírodou zachází slušně, tak v rozvinutých kapitalistických zemích. Tam, kde všechno patří všem, panuje akorát zmar a všeobecná devastace.

4 0
možnosti

J56i96ř90í 88M10í43k66a

14. 7. 2014 19:30

Tak nevím, jestli jen trolíte, každopádně srovnání s ČSSR nebylo zdaleka hlavním bodem článku. Pouze přirovnání, že některé výrobky fungují dodnes a malovat socialistismus u nás pouze jako dobu temna a kapitalismu jako nějaký svatý všelék, není zrovna asi ono.

Při kritice kapitalismu samozřejmě musím použít slovo kapitalismus - to dává smysl. To neznamená, že ho nutně celý zatracuju. Tohle dualistické myšlení je ale voda na mlýn internetovému trollení. 

Článek je o záměrném vyrábění netrvanlivých (podle mě tím pádem nekvalitních) výrobkům jako PODMÍNKA fungování konzumní společnosti (když použiju jiné klišé slovo). Článkem se překvapuji, jak moc je naše společnosti plánovaným zastaráváním přímo definovaná jako konzumní. Že to tedy není jen klišé kritika, ale přímo podmínka fungování tohoto typu kapitalismu. Pro nekonečný růst 

Možná jsem zvolil silná slova při srovnání s výrobky ČSSR, které rozhodně nevypadaly až tak atraktivně, výkonově a schopnostmi taky zřejmě zaostávaly, ale někdy slýchám, jak lidem dodnes prostě fungují.  Komunisti možná měli problém stíhat technologicky i kvantitativně, ale rozhodně nedělali své produkty ZÁMĚRNĚ poruchové :-) To by byli sami proti sobě, jak i zmiňují v tom dokumentu.

0 0
možnosti

I71v31o 52Ž11á54č40e85k

14. 7. 2014 14:49

Kvalitní elektronika v socialistické éře? Lepší vtip jsem už dlouho neslyšel.

3 0
možnosti

Záleží na tom, co myslíte kvalitou. Elektronika byla taková ... bytelná. Ovšem zaostávala za světem o mnoho let.

0 0
možnosti
Foto

Civilizovaný svět doplácí na dlouhodobý mír. Doufám, že mocní nespřádají šílené plány, jak si válkou zase pomoci k nastartování ekonomiky.

0 0
možnosti