Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

Víte,že se podobný systém praktikuje na Aljašce ? Nebo v Brazilii ? Ve Švýcarsku se to již připravuje. Je dobré si to prostudovat- je to docela logické a spravedlivé opatření.Ale chce to opravdu jiný úhel pohledu

0 0
možnosti
VH

Ano - na Aljašce existuje. Činí asi 6 % příjmů domácností.  To by tedy znamenalo v ČR cca 600 Kč/osobu a měsíc.  Mimochodem: je dotován z nerostného bohatství: příjmů z ropy a plynu (stejným zůsobem je zajišťován např. "blahobyt" občanů Saudské Arábie).

  V Brazílii je opravdu uzákoněn. Se zákonem to dopadá skora jako v ČR se zákonem o státních úřednících (který je platný 12 let - a pořád neúčinný). T.zv. "nepodmíněný příjem" je tam stále  p o d m í n ě n  prokázáním absolutní chudoby.

0 0
možnosti
VH

Bylo by na to nutné vytvořit speciální úřad s rozpočtem aspoň 100 miliard.

0 0
možnosti
PK

hlavním problémem nepodmíněného příjmu je fakt že by stát musel zcela uzavřít své hranice protože v tu chvíli se na něj sletí imigranti z celého světa.

základní nepodmíněný příjem bude mít smysl pouze pokud bude zaveden celoplanetárně a bude plošně stejný.

Jinak je ho nutné podmínit minimálně občanstvím, a tím že toto občanství nebude vůbec snadné získat.

0 0
možnosti
VH

Chcete zrušit Generální finanční ředitelství? Že má rozpočet 10 mld.?  Víte, co rozpočet GFŘ obsahuje?  Veškeré finanční úřady. Já vím, mnohým leží jejich úředníci v žaludku.  Avšak vůbec si nedovedu představit tak velikého naivu, který by si myslel, že bez nich se vyberou daně.  Byť jen na nepodmíněný příjem.  To jsou křiky blbečků, kteří umí ušetřit velké peníze - hubou (resp. klávesnicí).

0 2
možnosti
PK

není třeba. Stačí jim plošně snížit rozpočet na výplaty a říct těm úředníkům že je na nich buď dokázat že oni si výplatu zaslouží a nebo ať aktivně prokáží koho vyhodit místo nich. A pokud to neudělají tak je prostě vyhodit bez ptaní se na cokoli.

1 0
možnosti
JS

nejlepší je diskutovat o scifi..

JInak, mne by spíš zajímalo, kolik vlastně stát dává na všechny typy dávek, podporu bydlení, vzdělávání, začleňování, nesmyslné nevládky (všechny) a jiné skupiny magorů jako různé děti země a podobně. To je snad hromádka k dispozici (obtížně) , se kterou se dá pracovat

1 0
možnosti
JM

J28i34ř77í 53M16í71k13a

2. 1. 2014 14:59

Stát na sociální podporu celkově dává myslím přes 500 miliard Kč. Ty ale asi nelze jen tka plošně škrtnout.. jsou tam i invalidé a důchodci. Ti mají te´d víc než bývá uvažovaná částka NZP.. často se hovoří o 10 000 kč, Snížit pomocí NZP lidem důchod by asi hodně lidi naštvalo. Ale ano tam by se nějaká část najít jistě dala. Napíklad zrušením přídavků na děti a podpory v nezaměstnanosti. A všelijakých jiných podpor (píspěvek na bydlení, životní minimum, ...),, ty by nahradilo to NZP.

0 0
možnosti
VH

No - mně vychází příjem z dluhové služby jen na sedm stovek. (Nejde ani tak o tento údaj, jako o pozdější výpočet nákladů na "příjem"

0 0
možnosti
AT

To mi připomíná starší vtip z bývalého režimu. 3 komunisté se dohadovali, jestli v komunismu budou peníze. První říká- Ve stanovách je, že každý bude dostávat dle potřeby, takže peníze nebudou. Druhý na to- Mám za to, že se bez těch peněz neobejdeme, takže peníze budou. Třetí na to- Pro někoho ty peníze budou, pro někoho nebudou...

1 0
možnosti
OF

Nepodmineny prijem je sice totalni silenost, ale v horizontu nekolika let (podle me max 15) bude nutny. Protoze jak se zlepsuje technika, medicina a globalni spoluprace, stale vice a vice lidi se stava realne nezamestnatelnymi. Dokonce i na tech nejmene kvalifikovanych profesich - cena maleho bagru je srovnatelna s rocnimy naklady na 10 kopacu. Problem je, ze ten bagr udela mnohem vic prace a tedy je pro me lepsi mit bagr nez 10 kopacu.

3 0
možnosti
PM

Tak řešením je tedy zničit malé i velké bagry a dát lidem jenom lopaty. By mne zajímala cena bytů a domů bez práce bagrů a jiných strojů.

1 0
možnosti
Foto

Dobré, bohužel nerealizovatelné. Ty statisíce propuštěných zbytečných úředníků se nesmíří s tím, že by měl jejich příjem několikanásobně klesnout. Naopak, budou vymýšlet další úřady.

0 0
možnosti
JM

J50i72ř82í 97M68í83k62a

2. 1. 2014 14:54

No tak když nebudou zaměstnaní ve správě státu, tak si své úřady můžou založit, kde chtějí. :) Úředníci, jejich množství, jsou asi trochu i důsledkem nedostatkem pracovních míst. Pro ně by po propuštěním NZP bylo řešením. Pro stát by to bylo levnější jim platit NZP. Pro ně by to asi bylo trochu nevýhodné, ale žádné závratné platy uředníci asi taky nemají. To spíš ty náklady státu na ně budou asi velké. Prý milion Kč na jednoho úředníka. Věřil bych tomu.

0 0
možnosti
DM

Hned v uvodu pisete uplnou blbost - Svobodni naopak NZP kritizuji!!! A negativni dan nema s NZP nic spolecneho. Dal uz jsem necetl, nemelo to po tom nesmyslnem uvodu vyznam...

2 0
možnosti
JM

J95i92ř86í 61M26í76k76a

2. 1. 2014 14:38

Já to hodil do jednoho kotlíku. Když si to přečtete znovu ten úvod, můžete si všimnout, jak to tam rafinovaně v té větě kombinuju :) V textu je rozlišování NZP a negativní daně zjevné. Možná mohlo být zjevnější. 

Jinak mě to trochu tématicky splývá, protože je to podobný princip, ikdyž s podstatnými rozdíly. Negativní daň, pokud se nepletu, pouze dorovnává vzhledem k příjmu zdanění k určité částce. NZP dostává každý bez rozdílu.. i pokud má práci.

0 0
možnosti