Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

vite, existuji lide, kteri proste a jednoduse NECHTEJI byt "socialne solidarni se vsemi" ... a nepracuji proto, aby "vytvareli hodnoty", ale kvuli docela obycejnym prachum, jako treba ja. co s takovymi lidmi hodla provest ten vas "spravedlivy system" ? jachymov, nebo snad rovnou provaz ?

0 0
možnosti

btw... četl jste Mechanické piáno od Kurta Voneguta Jr. ? Pokud ne, doporučuju je to o tomtéž. 

http://www.databazeknih.cz/knihy/mechanicke-piano-29764

a to napsal v roce 1952

http://en.wikipedia.org/wiki/Player_Piano_(novel)

Doporučuju.

0 0
možnosti

J96i94ř22í 61M10í52k88a

28. 5. 2013 18:55

Předat vládu strojům není moje představa ráje :) Jinak já souhlasím, že populace, která by nepracovala, protože by nemusela, nebyla asi moc zajímavá. Ale proč mají lidé koníčky, ikdyž chodí do práce? Nikdo přece za koníčky neplatí. Proto myslím, že člověka podceňujete. Vnitřně podle mě člověk cítí, že něco dělat musí, jinak by se cítiil špatně.

0 0
možnosti

Nemám nic proti, pokud si budu moci vybrat jestli chci žít ve státě kde tohle je a kde tohle není (základní příjem). Pokud tedy budou na světě země kde to nebude a já tam budu moci odejít ze země kde to bude a naopak, pak OK. Pokud ale někdo "chytrý" mající "humanitní vzdělání" na rozdíl od primitivního "muže od jezera" rozhodne, že je to povinné a nikdy jinak, pak to bude další doba temna která bude muset podobně jako komunismus vyhnít a několik generací bude "ztraceno". Je to vše o motivaci. Ne o motivaci pracovat nebo se snažit, ale o motivaci ŽÍT. Ve světě kde je něco takového, klesne motivace ŽÍT. Život je boj. Kde není boj není život. Jen oddělením zla a dobra je možné zlo a dobro. Bez existence zla není existence dobra, není existence ničeho. Je jen chaos. Chaos může být původním stavem, ale je skutečně správné se vracet k původnímu stavu? Není krocení chaosu jediným smyslem?

0 1
možnosti

J65i34ř48í 22M68í93k98a

28. 5. 2013 18:42

Osobně je mi blízká myšlenka komunit oproti centralizaci, a tedy bych to nechal spíš na lokální úrovni, ať si o tom lidé rozhodnou. Můžou být různé varianty kraj od kraje, resp. okres od okresu. Jinak k flozofii zla nevím, jestli mám jasnou představu, ale možná že už tu na této planetě bylo o boji dobra se zlem již delší dobu, a že situace nemusí nutně být ale vždy tak vyhrocená do extrému. Zde máte příklady velkého dobra, i lidi páchající ohromná zla. Asi je to poučné být tím konfrontován, ale život může být, jaký si ho uděláme.

0 0
možnosti

J63a59r10a 87R31a40n98k

27. 5. 2013 22:22

"Koncept Zeitgeist movement se nad mechanizací výroby zamýšlí také a navrhuje jako nutnost zrušení peněz."8-o

Prave jste mi zachranil zivot, okamzite zacinam vse utracet..... prece to tady nenecham te luze, kterou nam Zeitgeist nastoli, nastane anarchie a tak si to hezky uzijte samRvRv

1 2
možnosti

Manželce v žádném případě nekupte ani myčku nádobí, ani mikrovlnku a ani vysavač a další domácí vybavení - aspoň bude mít dostatek práce a když nebude stíhat, můžete někoho zaměstna:-)t

1 0
možnosti
Foto

Něco na tom je. Jenže by bylo nutno nejprve zlikvidovat žáby na prameni - šíbry, žijící ze superkapitálových výnosů.

3 4
možnosti

J98i92ř16í 52M35í28k36a

28. 5. 2013 18:58

To asi ano. Ale zřejmě stačí, když se na odstranění žab na prameni shodne dostatečný počet lidí. Problém vidím v tom, jak jsme si to všechno dlouho nechávali líbit. Možná tajně doufají, že je zastavíme.Bojkot placení daní by mohl být například dobrý začátek, když se na tom shodne dostatek lidí.

0 0
možnosti

Ta Vaše úvaha, pane revolucionáři, má několik zásadních trhlin.

Technologický pokrok není žádný fenomén, který by sem slétl z hvězdných sfér a začal škodit. Technologický pokrok je důsledkem té Vámi vzývané "tvořivé práce bez existenčních starostí". Jestliže někdo v dávnověku přišel na to, že když vezme ostrý kámen, lépe a rychleji s ním naporcuje kořist, byla to ona tvůrčí práce. A zároveň technologický pokrok. Tento pokrok zkrátil čas na vykonání životně důležitého úkonu (porcování kořisti). 

Tím - jak Vy tvrdíte - sebral práci několika lidem, kteří se porcování kořisti zabývali. 

Nebo - jak tvrdím já - uvolnil kapacitu několika lidí k tomu, aby mohli vymyslet, jak ten kámen nejlépe nabrousit, jak zjistit, který je k tomu vhodný, jak ho přizpůsobit, aby se s ním lépe pracovalo... A v neposlední řadě aby se podívali na ostatní denně vykonávané činnosti a hledali i jejich zefektivnění. I když tomu tak asi neříkali.

Technologický pokrok byl vždycky důsledkem lidské tvořivé práce. Vždycky zefektivňoval  nejrůznější lidské činnosti a tím vždycky produkoval dvě sorty lidí.

Jednu - kterou tady reprezentujete Vy revolucionáři - neschopnou se pokroku přizpůsobit a vnímající ho jako zlo, které vede k otvírání nůžek mezi bohatými a chudými. A druhou, která hledala a nacházela způsoby, jak uvolněnou tvůrčí kapacitu využít ve svůj prospěch. To je celý problém. Jenomže na to se revoluce postavit nedá, že. Revoluce potřebuje nepřítele. Jinak nemá smysl. A tak se musí vytvořit...

2 2
možnosti

Další luddista. Nechcete rozbíjet stroje, aby bylo víc práce?

2 4
možnosti

M86i53l86a23n 88R70a13d65e79k

27. 5. 2013 17:59

;-D tomu Luddovi rikali v okoli "local idiot" ;-D

1 2
možnosti

M60i80l63a50n 98R79a59d64e92k

27. 5. 2013 16:43

pred prumyslovou revoluci 99% procent lidi byli zamozni a 1% chudi? A ono se to po te revoluci nejak otocilo? Byval blahobyt a zadna drina? ;-D Ja bych vam doporucil takhle do Afriky nebo na venkov do Indie, a zivte se svyma rukama, at konecne pochopite slovo DRINA. Toto slovo uz na Zapade zname, ale ne z praxe. Drit se vsede je sice taky prace, ale neni to vono.

4 1
možnosti

Problém vidím spíš v nepřizpůsobivosti pracujícího. Naučí se dělat na parním stroji, ale když ho připojí k elektřině, tak je bez práce, protože to s ním neumí.

5 5
možnosti

Úvaha, která stojí k zamyšlení.

4 5
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS