Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je všechno vševěd?

V zemi, kde zakázali zpívat, se přitvrzuje a přitvrzuje pod různými záminkami. Jeden den slyšíme, že v obchodech je malé riziko přenosu viru (víte kterého) a doslova druhý den jsou obchody zakázány. A kdo tomu nerozumí, je zrádce.

Ta debata o viru samozřejmě zasahuje do odborné problematiky, takže slova sebeobeznámenějšího laika nemají váhu. Zvláštní ale je, že by se k tomu ale ani neměli mít právo vyjadřovat. 

Ještě zvláštnější je, že to samé je říkáno i odborníkům z oboru. A pak se to ještě zaonačí tvrzením, že jediní odborníci jsou stomatolog Šmucler. Ano, je to dentista, ale přece jen má k tématu blíže než leckteří, kteří se k tomu vyjadřují také. Zaštitují se ale odborníky nebo lépe řečeno těmi odborníky, které si zvolili jako důvěrohodné. Já dělám něco podobného s tím rozdílem, že bych tuhle svobodu rád pro všechny. 

Nicméně říkat si své přímo zakázané není (zatím? ve Virginii už je). Nelíbí se mi ale, jak je na kritika svalována vina. Většina lidí dodržovala vše, co se jim řeklo. Pár lidí ne. A jejich jednání je paušálně nalepeno na kritiky. Pak se dokonce dočteme v médiích , že byla v neděli demonstrace proti rouškám. Proti rouškám? Ne, mnoha lidem přece vadí hlavně všechno to ostatní. To "málo, co můžeme každý udělat", abychom zachránili mrtvé. Proti tomu už jsou roušky detail. Tady se zakazuje lidský kontakt. Lidem!

Tak jaképak podivování, že se to ne každému zdá. A ne na 14 dní. Vždyť vláda ještě v ničem v tomhle směru neříkala pravdu. Nebudou plošná opatření. Nebude lockdown. Nebudeme zavírat obchody. Děti se vrátí do školy v listopadu. Vše je měněno exponenciální rychlostí, že už kolikrát ani nevím, co je aktuální verze pravdy. 

Zpočátku bylo téma spíš vnímáno na té odbornější bázi, co vír umí/neumí, jak se šíří nebo nešíří, roušky nosit nebo nenosit, jestli na nose nebo na bradě, ale téma má i lidskou dimenzi, na kterou přece nemusím být odborník, plukovník, abych si o tom mohl něco myslet bez ohledu na vlastnosti viru. 

Osobně si myslím, že kompetence státu v ochraně zdraví obyvatel má z Ústavy své limity. Podobně to vidí i někteří právníci, pro které byly za čarou i ty roušky. Už skoro rok se nás tu snaží furt někdo přesvědčovat, jak je ten virus nebezpečný. Myslím, že když lidé v okolí uvidí lavinu zdravotních problémů, tak je nebude potřeba přesvědčovat, aby si ve vlastním zájmu zavedli vlastní opatření resp. uplatnili doporučení státu. 

Veřejnost je seznamována s problematikou viru skrze média. Nicméně na jednu stranu nás sice zatáhli do tématu, ale podávají ho naprosto bulvárním způsobem. A to dokonce i vybraní odborníci. Mluví o "číslech", "nakažení", "horší než New York", "nechceme další Itálii". Můžete začít znovu mluvit normálně? Být konkrétní a nepoužívat tato různá klíčová slova. Například nakažení jsou často zdraví lidé. Pak samozřejmě někdo vysmečuje "Ale i ti mají doživotní následky. Zjistila studie!". Víte co. Ona je i vědecká studie, že vysílače 5G způsobují respirační problémy. Jen proto, že je na něco studie, neznamená, že je to pravda. A jak ostatně můžeme vědět, že mají doživotní problémy, když uběhlo sotva pár měsíci? A následky byly i u chřipky. A i chřipku mohli šířit lidé bez příznaků.

V tématu je mnoho sporný záležitostí a nejen z pohledu laiků ale i odborné veřejnosti včetně akademiků (i řady prestižních). Přitom i těm je přikazováno, aby mlčeli. Jsou vymalováni jako šarlatáni. A to je něco, k čemu se jako laik vyjádřit mohu. Totiž to jsou praktiky jako za minulého režimu. Nemyslím, že to dělají záměrně v nějaké zálibě v autokracii. Spíš ten strach dost ovlivnil uvažování velké části populace. Není divu. Mediální masáž stále stupňuje. 

ČR sice zatím nezažila nic vymykající se minulým rokům, ale argumentem je, že to právě musíme zarazit včas, aby nebyly potřeba chladírenské boxy, jak o nich mluví prof. Flegr. Tedy že problémy mohou přijít v budoucnosti. To je něco, co nejde vyvrátit, protože asi nikdo s jistotou nemůže vědět, co se bude dít v budoucnosti. Kromě cestovatelů v čase. Musí se aplikovat původní postup, že se prostě počká, co bude. Ale dnešní éra je preemptivní a uplatňuje se zvesela princip předběžné opatrnosti. U toho globálního oteplování to bylo ještě vtipné, ale teď to teprve začíná být pořádná legrace. 

Všichni se tváří, že ten lockdown je nějaký normální postup. Vždyť ani nemá český výraz! A vymysleli to původně v totalitní Číně, kde si s lidskými právy zas moc hlavu nelámou. 

Já si dokážu představit, že stát na 2 týdny vypne zemi a celkem jsem to na jaře chápal. Ale nakonec to nebyly dva týdny ale přes 3 měsíce. 

Do toho všeho ještě vstupuje faktor různých demencí vlády, protože nechte něco zařizovat stát, tak ať už je vir nebezpečný nebo ne, to politici klasicky vymňouknou. Stát je rád, když zařídí na několikátý pokus řekněme registr vozidel nebo mýtné brány. Samozřejmě něco předraženého a u všeho nakonec vyplyne nějaká korupce. 

No a teď vláda zachraňuje svět.

A krásně to rozděluje společnost. Potyček vystrašených lidí, kteří fyzicky napadají spolucestující, kteří nemají roušku, nebo ji nemají nasazenou správně, přibývá. Nedávno třeba strojvedoucí vrazil facku člověku, kterého jiný cestující zrovna osočoval, že nemá správně nasazenou masku. Přitom spadávala pod nos oběma. Neměl by strojvedoucí spíš dbát na to, aby se už nesrážely vlaky? Poslední dobou to byla docela epidemie. 

https://video.aktualne.cz/dvtv/drazni-inspektor-strojvedouci-si-nekdy-hraji-s-mobily-za-neh/r~8aff74dc3f4f11e9ab10ac1f6b220ee8/r~109566a4360011ea82ef0cc47ab5f122/

Každopádně se letos povýšila záchrana životů nad všechny ostatní priority. Bez jakýchkoliv podložených modelů, zda sama opatření nemohou přivést více úmrtí než virus samotný. Ať je to nebezpečný virus nebo ne, k čemu bude přežít, pokud skončíme v nesvobodném světě? 

Raritní diskuze na CNN Prima News polemiky dvou odborníků:

https://cnn.iprima.cz/lekar-hnizdil-testovani-je-hon-na-zdrave-lidi-vlada-by-mela-pouzivat-rozum-11047?fbclid=IwAR2A43NbQ4RgnnuIvN1DazO-rVZAmmesL7nN1FW8nE0J_1JAoxpsnuaUOMo

Autor: Jiří Míka | čtvrtek 22.10.2020 16:21 | karma článku: 14,15 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 655x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.