Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákaz návštěv v domovech pro seniory byl protiprávní

Nejsem právník, ale ukažte mi, kde zákon umožňuje bránit někomu v kontaktu. Až koncem května konečně budou mít v ČR lidé možnost navštívit své příbuzné v domovech pro seniory. Někteří možná zažalují stát za protiprávní jednání.

Tzv. domovy důchodců jsou ohromným slonem v místnosti akce Korona. Informace z různých koutů světa ukazují na velmi obdobná opatření ve většině zemí. Jedním z nich je izolace seniorů se zamezením možnosti návštěv. 

Většina úmrtí v minulých měsících byla právě z těchto domovů pro seniory. Někteří rodinní příslušníci byli zhrozeni, že neměli ani možnost být nablízku jejich umírajícím rodičům nebo prarodičům. Stejně tak tito senioři vypovídali o tom, s jakou hořkostí to nesou.

Pracovníci z těchto domovů tvrdí, že u řady seniorů omezení tohoto kontaktu způsobilo deprese a úzkosti. 

„My víme, že jsou senioři nejohroženější skupinou. Senioři sice tedy nedostanou koronavirus, ale velmi se jim může přitížit z těch opatření, která byla proti němu přijata,“ říká ředitelka.Z vyjádření ředitelů domovů pro seniory vyplývá, že značná část důchodců snáší izolaci možná až překvapivě lépe, než by se dalo očekávat. Stále se však vyskytují případy, kdy izolace psychiku zhoršila.„Existují samozřejmě výjimečné případy těch, u kterých se stav zhoršil a ocitli se v systému paliativní péče. To poté řeší rodina s lékařem,“ vysvětluje ředitelka Zavadilová....Domovy seniorů se sice snaží nahradit běžné návštěvy dálkovou formou. Fyzický kontakt je pro starší lidi však nenahraditelný.„Je velmi důležitý, protože pro ně slouží jako ,poslední naděje’ a jako něco, co je drží při životě,“ říká Olga Mutlová z organizace Život 90. „Mnozí z nich po zákazu návštěv začali upadat do depresí a úzkostí,“ dodává.Nejhorší je to prý pro seniory, kteří se potýkají s kognitivní poruchou jako je například začínající demence. Jejich stav se může průběžně měnit. V případě, že se pak zlepší, nemusí rozumět tomu, proč je jejich rodina nenavštěvuje. „Oni si pak říkají, že o ně nemá nikdo zájem a všichni se na ně vykašlali,“ říká.Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koornavirus-domovy-duchodcu-seniori-navstevy-omezeni.A200507_144729_domaci_soch

Je dobře prokázané, že psychika má značný vliv na zdraví. Neexistuje studie, která by zkoumala, jak velký počet lidí zemřelo právě díky těmto opatřením, nicméně faktem zůstává, že většina úmrtí ve světě byla právě v domovech pro seniory.

Zvláštní je, že stát do domovů nedodal roušky, takže si je museli ušít sami. Místo toho jsme měli roušky my všichni ostatní. Ale to byl spíš minoritní problém, protože ústa a nos šlo zakrýt poměrně úspěšně jakoukoliv látkou. Pro seniory by bylo nejlepší, kdyby jim stát dodal respirátory a soustředil se na ně, protože oni jsou ta ohrožená skupina vůči jakýmkoliv infekčním chorobám. 

Místo toho byl zvolen opačný postup. Nejprve ochránit všechny a pak teprve seniory.

Ale v ČR byla situace v domovech pro seniory asi relativně dobrá. V některých zemích mají tyto ústavy horší pověst i v minulých letech. Nejděsivější zprávy přicházely ze Španělska, kde staříky personál dokonce opustil. Některé tam pak našla mrtvé v postelích až armáda.

Jen si představte ležet v domově důchodců se zdravotními problémy, které vám komplikují pohyb, nebo s demencí, a nikdo vám dokonce třeba ani neudělá jídlo. A ve vedlejším pokoji se mezitím už několik dní rozkládá mrtvola?!

To asi na zdraví nepřidá. 

Jak vypovídají i rodiny z Německa, což je poměrně hospodářsky vyspělá země, přitom údajně často musí v péči sekundovat rodina, dodat některé potraviny, pomoct s hygienou. Ale také pohladit, povzbudit. 

Je vůbec důvod, proč musí u nás senioři čekat ještě do konce května, aby mohli mít návštěvu? Ve Francii už byly domovy pro seniory veřejnosti zpřístupněny.

Mám dojem, že celá tahle záležitost bude předmětem většího vyšetřování. Asi jako generálové po bitvě nemusíme usilovat o trestní stíhání nějakých osob, ale měli bychom si ujasnit, že tohle už nikdy znovu nedělat!

Je trošku na palici, jak si lidé brali do úst USA jako důkaz nebezpečnosti koronaviru, a pak se v novinách dočítám, že stát poslal seniory s pozitivním nálezem na Covid-19 do domovů důchodců. Týkalo se to přes 4500 lidí, kteří tam byli převezeni z nemocnic, když se jejich stav lepšil, aby uvolnili nemocniční kapacity.

Celý tenhle cirkus byl o ochraně seniorů a přitom řada opatření škodila právě jim. A zrovna poslat lidi, kteří víme, že jsou nemocní, do domů pro seniory, to je úplně geniální. Tyhle dvě skupiny osob byla přece snaha oddělit. Je to až tragikomické.

I fakt, že nemocnice odmítaly přijímat seniory kvůli vyššímu věku.  Už jsem o tom psal článek ale byl redakcí iDNES odstraněn, protože jsem neuvedl zdroj. Dejme si pozor, ať z nás korona neudělá sociopaty. Preventivní opatření za každou cenu ve strachu ze smrti.

Už jsem se párkrát snažil na tohle upozornit, ale jakoby si to někteří nechtěli ani připustit. Nevím, jestli jsem blázen, ale tohle mi přijde závažné. Nejen teda v rámci debat, kdo má pravdu s koronavirem, ale čistě i lidsky. 

Jako co je to za tragikomedii, když nemocnice odmítaly přijmout nemocného staříka, protože je moc starý? Nebo když v Anglii nutili důchodce podepsat souhlas, že se je doktoři nepokusí resuscitovat? Aby dali prý šanci mladším a nadějnějším. Ochrana seniorů se pak jeví jako ohromná blamáž. Samotná směrnice Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučuje upřednostňovat v péči lidi mladší a zdravější. 

Jak vyplývá ze zpráv níže, hospitalizace byla odmítnuta i v případě, když měla nemocnice volné kapacity.

Nechápu, jak můžeme mít jistotu v těch řešení, když se o tomhle nebudeme chtít ani bavit. Rád bych tu ale vypíchl, že nevím o případu z ČR, kdy by nemocnice odmítla nějakého seniora v nouzi. Bohužel v některých zemích se to dělo. Shodou okolností v těch samých, o kterých jsme slyšel o nezvykle většímu počtu úmrtí.

Tedy nějaké zdroje na závěr:

https://www.ourmidland.com/news/article/We-are-in-prison-France-opens-nursing-homes-15220243.php

https://www.foxnews.com/us/ap-count-over-4300-virus-patients-sent-to-ny-nursing-homes

https://news.sky.com/story/coronavirus-elderly-people-found-dead-and-abandoned-at-care-homes-in-spain-11962804

https://echo24.cz/a/Shcb2/mrtvi-seniori-s-koronavirem-lezeli-v-postelich-policie-vysetruje-domovy-duchodcu

https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/koronavirus-suzuje-i-spanelsko-proc-je-nejvic-obeti-v-madridu-a-okoli.87bcef58/

https://www.carehomeprofessional.com/coronavirus-care-home-visitor-restrictions-called-into-question/

https://www.wkrn.com/community/health/coronavirus/family-unable-to-visit-mother-in-hospice-care-due-to-covid-19-lockdowns/

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/09/care-homes-across-globe-in-spotlight-over-covid-19-death-rates

https://www.channel4.com/news/revealed-elderly-woman-dies-after-being-refused-admission-from-glasgow-hospital

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/do-not-resuscitate-age-uk-coronavirus_uk_5e877643c5b609ebfff0b746

https://www.bbc.com/news/uk-politics-52155359

https://healthtimes.com.au/hub/diseases/24/news/ht1/covid19-disruption-will-lead-to-28-million-surgeries-being-cancelled-worldwide/5007/

https://www.dw.com/en/german-retirement-homes-isolate-the-elderly-from-covid-19-threat/a-53082145

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/opatreni-pozabijela-vic-lidi-nez-virus-sam-tvrdi-nemecka-analyza-40324118

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/23/spanish-army-finds-abandoned-dead-bodies-old-peoples-homes/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8230687/Spain-launches-investigation-37-care-homes-elderly-covid-19-victims-left-die.html

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/elderly-people-coronavirus-denied-hospital-18038252

https://www.christianpost.com/news/seniors-left-to-die-at-retirement-homes-amid-coronavirus-outbreak-spains-defense-minister-reveals.html

https://catholicherald.co.uk/elderly-left-to-die-in-nursing-homes-while-hospital-beds-are-empty-says-doctor-priest/

https://nypost.com/2020/03/21/coronavirus-in-italy-the-elderly-are-being-left-to-die-alone-during-crisis/

https://www.haaretz.com/us-news/.premium-in-u-s-coronavirus-crisis-will-trump-save-the-elderly-or-condemn-them-to-death-1.8687478

https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/03/who-gets-hospital-bed/607807/

https://sway.office.com/PwTN7GCvJWDgn9yd

Autor: Jiří Míka | středa 27.5.2020 18:21 | karma článku: 9,71 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!