Korona jako nový normál

27. 05. 2020 14:26:54
Od pondělí nemusíme venku nosit roušky a přesto je někteří nadále nosí. Na internetu jsem se setkal s kritickými pohledy na lidi, kteří chodí do hospod a zahrádek a tam chlastaj pivo, a baví se. To co svého času bylo normální.

Nevím, jak moc je tenhle postoj mezi lidmi zastoupen. V osobním životě jsem se moc nesetkal s někým, kdo by koronavirus takhle prožíval. Spíš s lidmi, kterým zrušil zdroj příjmu. Jo, pokud právě pořádáte akce nad 1000 lidí, tak máte prostě smůlu. Ale nájem platit musíte. I za potraviny je nadále nutné platit.

Já jako kancelářská krysa příliš neviděl rozdíl, když jsem teď přes 2 měsíce pracoval z domova. Většinu týdne jsem pracoval z domova i předtím. Spíš mi ale nesedí, jak se jako při jakési obdobě stockholmského syndromu stalo symbolicky právě z roušek něco dehumanizujícího. Lidem dostatečně nerespektujícím sociální distanc je nadáváno do nezodpovědných zmr*ů. Strach ze smrti se stal jakýmsi morálním imperativem oproti svobodě.

Paradoxně někteří jezdí na kole v roušce i dnes, kdy je nemusíme nosit ani ve volném prostranství. Osobně si nemyslím, že je to zdravé, a podobně to vidí řada doktorů, ale já prej nejsem odborník, abych se k tomu mohl vyjadřovat, a ti odborníci, kteří jsou proti nošení roušek u zdravých lidí, na tom údajně chtějí jen vydělat peníze nebo se zviditelnit. Ani nezáleží na jejich odbornosti. Máme jich mraky z celého světa včetně apelu českých doktorů a jiných pracovníků ve zdravotnictví. To mám ignorovat a nosit roušku a poslouchat.

Od 25.5. přestala platit většina omezení a do hospod se začalo zas chodit chlastat, smát se a bavit. Tenhle trend v ČR je dobrý a řada zemí nám ho asi závidí, protože ne všude byl stát až tak benevolentní, i pokud se některá opatření nedodržovala. Naše zdravotnictví víceméně nadále poskytovalo léčbu i v případě řady jiných zákroků, i když i u nás bylo značné omezení neakutní léčby.

Znepokojil mě ale spíš ten posun v názorech u veřejnosti, kde se na kritiky kouká skoro jako na zločince. Když je někdo pro sociální kontakt, tak je div ne za vraha. Já jako introvert mám rád soukromí, ale sám vnímám důležitost sociálních kontaktů. A tam se nedá počítat sociální sítě, které vytváří jen určitou iluzi kontaktu. Už v minulosti byl trend, kdy začínala převažovat komunikace přes počítače, a nedávná opatření ho ještě víc utužila. Faktem je, že rozhodně bylo dobře, že tu ale ten internet přece jen byl.

Každopádně, ať už ta všechna opatření byla dobrý nápad být raději opatrní, nebo jestli sama o sobě vytvořila problém, potřebujeme znovu získat vnímání svobody. Nemusíme chodit bez roušky, protože je to povoleno, ale protože je to naše právo svobodných lidí, které explicitně i potvrzuje Ústava. Karanténa zdravých lidí je něco bezprecedentního a nevím o žádné obdobě v historii. Události minulých měsíců bychom měli vnímat jako experiment, který není podložen lékařskou vědou. Šlo o politické rozhodnutí na základě odborného názoru.

Je možné, že se ČR a snad i svět ekonomicky vzpamatuje, a budeme pokračovat dál, ale štvou mě ty hlasy, které říkají "Nic se do normálu vracet nebude. Na silnice a chodníky si nakreslíme šipky, kudy může kdo chodit jakým směrem a s jakými rozestupy, a kroužky kde můžou lidi stát čekajíc na autobus do fabriky. A když člověk uvidí nějakého zdravotníka, tak bude mít povinnost salutovat.".

Jedna žena (tuším z Anglie?) si postěžovala, že se stala předmětem útoku od svého okolí na Facebooku, protože zaspala tleskání. Jaké tleskání? Pokud ani nevíte, co je to tleskání zdravotníkům, tak jste se už tím dopustili ideozločinu. Ale bude to spíš tím, že v ČR kupodivu žádné tleskání zdravotníkům neproběhlo. Přitom v desítkách zemích po celém světě se pravidelně v určitý stanovený čas v týdnů musí vyjít před dům nebo na balkón a tleskat demonstrativně zdravotníkům za jejich úsilí.

Tato žena se toho ráda účastnila také. Jednou ho ale zaspala. A okolí ji za to nadávalo. Neúmyslně. Jen zaspala. Kritizovali ji, že si neváží zdravotníků.

V Anglii je tleskání tak institucionalizované, že dokonce televize přerušila vysílání s nápisem, že bude pokračovat až po tleskání, ke kterému diváky vybízela. Já si vážím odhodlání lékařů řešit zdravotní problémy, což může být někdy velmi vyčerpávající, a běžně se setkávat se smrtí nebo nutností někomu sdělit špatnou zprávu. Ale tahle povinná tleskání připomínají nucené akce z dob Prvního máje. I kritika za neúčast.

Mluví se o další vlně a že možná bude nutné stát každý rok dvakrát nebo třikrát vypnout. A zvyknout si na nový normál. Nový koronavirový svět. Na tomhle si můžeme krásně nacvičit naše vnímání svobody a ceny její výměny za bezpečnost. Skutečně chceme, aby se děti nemohly dotýkat, a vnímaly lidi okolo jako možné ohrožení? Aby seděly ve školách v rouškách? A nemohly nekoordinovaně chodit po třídě? To je protokolem v řadě zemí, kde byla školní docházka obnovena. V Číně musí dokonce nosit čepičky s plastovými výsečemi (vypadají jako velké vrtulky), aby byl vizuálně indikován rozestup. V některých evropských zemích mají obdobné čepičky některé restaurace.

V ČR si teď také budeme procházet definováním těchto nových parametrů přechodu k normálu. Hrozí nám to samé jako jiným zemím - že už se do plného normálu nevrátíme. A že bude opakovaně znovu vypínat stát. Napospas dobrému chování viru nebo jeho zlobení v nejasných statistikách. To je ohromná zátěž na psychiku, protože to je něco, co jako jedinec nemůžeme ovlivnit.

Nevím ani, jestli nebude tento článek na iDNESu stažen, protože i svoboda slova dostala na zadek. Onehdá jsem psal o tragické situaci v domovech důchodců v některých zemích. O tom se bohužel nesmí mluvit. Článek byl stažen, protože jsem neuvedl zdroj. A podobné jevy jsou i v některých internetových diskuzních serverech. A na YouTube, Facebooku.

Na druhou stranu jsem rád, že žiju právě v ČR, protože přes ten všechen blázinec, to tu zatím proběhlo relativně dobře. Někde se nemohli ani vzdálit příliš daleko od domu ani venčit třeba nějakého domácího mazlíčka, což v naší kultuře bývá typicky pes nebo aligátor. Viděl jsem teda někoho venčit i prase... ale takové malinkaté domácí. V Asii zas možná venčí netopýry. A nošení roušek tam bylo celkem normální i v minulých letech. I kvůli smogu. Podobně v Itálii mimochodem. Smogová situace v minulých letech vynutila i dočasné zákazy aut ve městech a roušky už nosili kvůli smogu i předtím.

Řada z nás jsme viděla asijské turisty nosit roušky. Asi to není špatný nápad, pokud je člověk nemocný, který bychom tu taky mohli rozjet. Měli jsme ve zvyku chodit v nemoci i do práce. Ale nedělal bych z roušek modlu ani předmět módy. Je to náhubek. Asiati, ať si klidně jedí netopýry a kočky, a nosí roušky, ale nemusíme se ve všem opičit.

Někdo kritiku roušek vnímá jako útok na jejich zájem v ohleduplnosti. Já to tak nevidím. Ohleduplnost je nosit roušku dobrovolně. Vynucená ohleduplnost logicky přináší rozbroje. Tak to neberte jako útok na vás, že chcete být ohleduplní, ale že nám to bylo nařízeno. Ze zvláštního důvodu je ale stát nedodal do domovů důchodců a v tenhle problém byl celosvětový. Museli je nosit všichni, tak vlastně jich byl nedostatek právě tam, kde byly potřeba. Nařízení by mělo být možné kritizovat i právě proto, že mohou být nesmyslná. Když jsem jel v tramvaji po zarouškované Praze, všiml jsem si plakátu slavící 30 let svobody ČR. Působilo to velmi ironicky.

Autor: Jiří Míka | středa 27.5.2020 14:26 | karma článku: 15.75 | přečteno: 456x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.07 | Přečteno: 840 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.30 | Přečteno: 3173 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...