Hvězdné války: Poslední z Jediů - za velkou kritiku mohou ruští agenti Putina

7. 10. 2018 21:45:28
Původně jsem myslel, že se k tomu vyjadřovat nebudu, ale vědecká studie mající prokazovat, že nadměrnou kritiku posledních Hvězdných válek způsobili "ruští trollové" je blábol takového zrna, že mi to nedá.

Vědecký výzkum mediálního experta Mortena Baye přišel s odhalením, že více než polovina negativních komentářů k filmu Star Wars: Poslední z Jediů na Twitteru patří ruským trollům, botům nebo politickým aktivistům. Znamenalo by to, že zprávy o fanouškovské nenávisti k osmé epizodě tak byly značně nafouknuté.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/kultura/kdo-nenavidi-star-wars-za-utoky-na-posledniho-z-jediu-muzou-i-rusti-trollove.A181003_115607_ln_kultura_jto

Zmíněnou studii jsem trochu pročítal a opět jsem neviděl nějaké přímé důkazy, že by ruské tajné služby nějak aktivně vystupovaly na sociálních sítích proti tomu filmu.

Popravdě ani nemám problém věřit, že se něco takového do nějaké míry může dít. Žijeme ve světě tajných služeb, ale nemůžeme brečet nad tím, pokud se někdo pokouší manipulovat s naší myslí. Je potřeba se pochlapit... eh, nevhodný termín v dnešní politicky korektní době. V novojazyku už samozřejmě nedává "pochlapit" žádný význam.

Hlavním problémem v celé věci je zjevně to, že Hvězdné války: Poslední z Jediů je skutečně velmi špatný film.

Pokud někdo říká pravdu, nemůžeme ho hned označit za ruského trolla, protože se nám to nehodí do krámu.

Ten film je až tak špatný, že jsou vtipnější právě jeho recenze.

Trapní lidé se nám tu snaží naznačit, že to je právě práce ruských trollů - ty všechny ošklivé recenze na sociálních sítích. Přitom ať už politicky orientované kanály nebo ty obecně filmofilní "Posledního z Jediů" těžce zdrtily (Mr. Plinkett)

Naběhnout do téhle debaty hledat ruské trolly se jeví jako aktem už čirého zoufalství.

Stejné selhání bylo, když tvůrci zaútočili na fanoušky, že jsou rasisti, a že se bojí žen.

Ten film by měl být zadupán do země. Zkritizován na největší možnou míru, protože v podstatě definitivně asi zabil Hvězdné války. Pro mnohé je záhadou, jak na tento díl bude schopen J.J. Abrams navázat, protože film popřel všechny principy předchozích dílů Hvězdných válek. I samotný film je plný nelogičností.

Jediné, co z filmu jasně vystupuje, byla snaha o diverzifikované postavy. Asi právě kvůli tomu překroutili scénář natolik, že jde o paskvil, který nemá prakticky žádnou (funkční) zápletku.

Film je v podstatě pohrdáním fanoušků Hvězdných válek. Ti byli samozřejmě naštvaní. Každý, kdo aspoň trochu rozumí Hvězdným válkám, se musel cítit uražen. A nejen filmem ale i vyjádření jeho tvůrců.

Z Luka Skywalkera vysmátý režisér/scénárista udělal zlomeného odporného člověka (zcela kontra k jeho charakteru). Mark Hamill, herec Luka, se sám vyjádřil, že se scénářem zásadně nesouhlasil. Prý cituji "nedává smysl". Leia ve filmu sotva chodí. A filmu za Rebely dominuje jakási feministická admirálka, co namísto uniformy nosí koktejlky a pohrdá všemi - zejména muži. Odmítá sdělit její "tajný plán" a díky tomu utrpí rebelové zdrcující porážku. Kupodivu po porážce následují úsměvy, oslavy a všeobecné veselí přeživších protagonistů. Co oslavovali? Že z půl tisíce rebelů jich přežilo jen 12 kvůli hloupým rozhodnutím (nejen) admirálky?

Když se ozvali kritici, tvůrci filmu začali diváky obviňovat, že se bojí žen. Někteří tvůrci na Twitteru napsali, že dokonce s diverzitou příště ještě přitvrdí, protože Vesmír je prý pro koexistenci mužů, žen, transgender i droidů.

Kathleen Kennedy, šéfka Lucas Films, se nechala fotit s tričkem "Síla jsou ženy".

A teď se nám někteří snaží namluvit, že ta nadměrná kritika byla z velké části způsobena Ruskem?

Na filmu je tolik chyb až rozesmívajících tím, jak musí být autor filmu hloupej a arogantní, že s oblíbenými Hvězdnými válkami zacházel jak s levnou prostitutkou. Sám se i nechal mnohokrát slyšet, že to dělal záměrně, aby prý lidi "dostali, co neočekávali".

Ano, kdykoliv by ve filmu něco mohlo dávat smysl, vždy se nakonec stalo něco velice ale velice hloupého.

Nebylo potřeba narušovat očekávání diváků něčím netradičním. Hvězdné války už měly dostatečně silnou fanouškovskou základnu.

Jestli něco film prokázal, tak je to riziko, co se stane, pokud je do vedení násilím protlačena žena. A to jak u postav typu admirálka rebelů, tak i samotné ředitelky Lucas Filmu, kterou tam umístilo Disney. Tedy diverzitní akce mohou naopak uškodit většímu zastoupení žen v některých oblastech.

Ženy mohou být samozřejmě hlavními silnými postavami a nikdy v historii filmu s tím snad nebyl problém. Vzpomínáte na paní Ripley z Vetřelce? Nebo vojandu Vasquezovou? Ale i třeba právě Leia z původních dílů. To byly silné ženy, ale scénář fungoval, protože je tam takhle nikdo nenarouboval násilím, protože si chtěl před někým honit triko, jak moc je progresivní.

Postava hlavní hrdinky Ryan je tu nereálně dokonalá, jak není ve filmu zvykem. Nemá absolutně žádné chyby. Je jako nadčlověk. Drží prvně v ruce světelný meč a při prvním souboji porazí hlavní zápornou postavu. Atd.

Bohužel u tohoto filmu neřešili autoři asi nic jiného než diverzitu a scénář byl vymýšlen zaběhu. Dost si pomáhá komickými gagy, které jsou zcela mimo tenhle žánr. Původní Hvězdné války měly své komické momenty, ale tady jde spíš o permanentní laciné žertíky ala prdění a tak. Dokonalé tím i pak často zabíjí okamžiky napětí.

Ve filmu nicméně nechybí zajímavé triky. Je ale bohužel jen o efektech a diverzitě - scénář vznikal asi házením šipky na terč se zavázanýma očima.

Jakoby autoři nevěděli příliš o Hvězdných válkách a dokonce ani o tvorbě filmů jako takových.

Za vše asi hovoří posmutnělá reakce Marka Hammila z panelové diskuze tvůrců na dotaz, jestli při tvorbě uvažovali, že mohou cituji "nas*at" diváky.

Na filmu jistě pracovalo mnoho talentovaných lidí včetně herců. Bohužel Kathleen Kennedy a Rian Johnson (režisér/scénarista) to celé potopili. Řeči o ruských trollech jen opět ukazují v jakém sebeklamu někteří žijí. Hledat chybu všude jinde, jen ne v sobě.

Autor: Jiří Míka | neděle 7.10.2018 21:45 | karma článku: 26.00 | přečteno: 1526x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...