Kdo porušil příměří jako první? Musí mít válka důvod?

17. 01. 2009 16:30:32
Reportér televizní stanice CNN vyjádřil přesvědčení (a snažil se ho prokázat referencemi), že to byl Izrael, který původně porušil příměří. Nikoliv Hamas.

Tato otázka může být sporná a obtížně s jistotou zpětně prokazatelná, nicméně mnozí by mohli otevřít oči, a vůbec si alespoň připustit opačný pohled na věc. Nehledat nepřítele. Připustit pohled, kde se Palestinci opravdu snaží pouze dosáhnout té své svobody, a jsou ochotni jednat o míru. Pohled, kde Palestinci nejsou nějakým "šíleným nevypočítatelným zlem", kterého se máme bát, namísto pochopení důvodů jejich boje, který MĚL (a již nadále nemá) i formu sebevražedných útoků na civilisty.

Vůbec připustit, že to bylo opravdu tak, jak tvrdí tato reportáž CNN. Že příměří (a tedy dohodu) porušil Izrael.

Izrael svůj listopadový útok, při kterém zemřelo v Gaze 6 Palestinců , obhajoval tvrzením, že Hamas údajně kutal nějaký tunel s cílem unést izraelské vojáky.

Také další zdroj (a nejen tento) potvrzuje zde uvedené informace o porušení příměří Izraelem (ve videozáznamu níže) jakožto vrchní komisařka pro United Nations Relief and Works Agency. Odpovídala v reakci na dotaz novináře, kde překvapivě jako pravděpodobného viníka porušení příměří označila Izrael.



Popírání = lží?

Izrael popírá, že by zastřelil řidiče humanitární pomoci OSN. V rozporu s tím, co tvrdí OSN, které z toho obviňuje právě Izrael. Izraelská armáda ale tvrdí, že tohoto řidiče humanitární pomoci OSN zastřelil Hamas!

Stejně tak pracovníci Červeného kříže (jinak běžně celosvětově uznávaná organizace) si stěžují na další věci (bránění v cestě), které stát Izrael popírá. Musí mít nutně Izrael pravdu, protože to říká Izrael? Je nějaký takový axiom?

Novináři si také stěžují, že jim Izrael brání v přístupu do Gazy.

Nebo měnící se oficiální verze Izraele o důvodu útoku na budovu školy OSN v Gaze, odkud dle poslední verze údajně ze dvorku pálilo Hamas na Izrael rakety, což je dokládáno jedním videozáznamem z roku 2007.

Nevěřím, že všichni tito lidé ze Západu, a i ti samotní Izraelci a Židé po světě kritizující vlastní stát, jsou snad nějak podplacení ze strany Palestinců. Palestinci na to nemají prostředky, ani to nezní pravděpodobně. Hamas se zřejmě angažuje ve vytváření propagandy, ale nevěřím, že mají až takový vliv.

Sionismus - politická platforma (absolutního dobra)

Jakoby někteří naopak chtěli být na straně Izraele, ať by stát Izrael prováděl a tvrdil cokoliv. A to i ve chvíli, kdy samotní Židé tvrdí, že jejich vlastní stát lže. Nechápu tedy, proč někomu zastáváním se Izraele za každou cenu, připadá, že se tím zastává Židů. Evidentně se tím nezastává Židů ale Sionistů, což jsou dvě naprosto rozdílné záležitosti. I co se týče duchovní víry je ortodoxní židovská víra něco odlišného od Sionismu. Je za tím pseudo-duchovnost náboženských dogmat (doslovné výklady "v Bibli píšou, že mám povinnost tě zabít" apod.) a víra v předurčenost Izraelitů? Je to tedy válka náboženství, přestože se v USA a v Evropě veřejnosti tvrdí, že o žádnou náboženskou válku nejde? Nebo nekonečná lítost z toho, jak Židé trpěli v 2. světové válce? Musíme být na straně Izraele už z principu? Vzpomínáte si ale, že za 2. světové války také stejným způsobem trpěli cikáni a homosexuálové? Co takhle Romům přenechat Českou republiku bez ohledu na to, že bychom přišli o svůj domov můj ?

Pokud s tím samotní Židé a ortodoxní rabíni nesouhlasí, tak to evidentně nemá se skutečnou pravou židovskou vírou a židovstvím nic společného a jde o klasickou zaslepující politizaci víry - tzv. Sionismus. Samotní rabíni krititují Sionismus a teroristický způsob vytvoření státu Izraele, který se v ničem nelišil od zabijení civilistů ze strany Hamasu. Problém tedy evidentně nejsou Židé ani Palestinci, ale Hamas a převážně sionistická izraelská vláda.

A tím, že západní svět odmítá jednat s demokraticky zvoleným Hamasem, nesmyslně uplatňujeme dvojí metr.

Sionismus se tedy jeví jako politická platforma nemají nic společného s židovskou duchovní vírou ani rasovým (židovským) původem či zájmy samotných Izraelců. Otázka antisemitismu je zdá se pouze laciná zbraň, jak odvrátit jakoukoliv kritiku.

 

Media cenzurují důvod, proč se v prosinci Hamas rozhodlo neprodloužit příměří

A to tím, že o porušení příměří v listopadu 2008 ze strany Izraele, se masmédia rozhodla prostě nehovořit. A většina novinářů o tom asi ani neví.

Dvě videa z youtube uvedená výše ovšem odhalují tuto zcenzurovanou informaci. A tedy, že současná "obranná" válka Izraele postrádá logiku. Musí mít tedy vůbec válka nějaký důvod?

Pravdou je, že Hamas po dobu několika měsíců skutečně příměří dodržoval a je tedy velmi podivné tvrdit o Hamasu, že dohoda není možná - že jde o iracionální skupinu teroristů, kterým jde o vyhlazení Židů, přestože k takovým tvrzením nejsou vůbec žádné relevantní důkazy. Zlo se děje na obou stranách, ale co se vykašlat na prázdné fráze, hyperbolické extrapolace a opravdu hledat cestu k míru? Proč se nehovoří o tom, že příměří porušil Izrael a tedy to má velmi daleko k černobílému konfliktu, kde jsou Palestinci jako národ prezentovaní jako nepoučitelně nenávistní lidé?

Hodí se to myslím těm, kteří nenávist milují, ať už namířenou proti komukoliv. To je zdá se ten hlavní problém, před kterým stojíme obecně jako lidstvo.

Který se možná týká více nás, kteří žijeme v míru a o situaci víme jen ze svých televizí a počítačů, než samotných Izraelců a Palestinců, kterých se to dokýká osobně.

//Dodatek:

Tento článek jsem měl napsaný již před týdnem, ale chtěl jsem ho ještě dopilovat a přeložit ta videa do češtiny. Nicméně jsem v nemoci musel chodit do práce, a večer neměl ani čas ani zdraví na nic jiného než si lehnout do postele. A stejně tak teď o víkendu, kdy se mi přecházená nemoc zhoršila, takže na překlad a pilování nebudu mít čas ani možnosti. Přesto si narozdíl od masmédií myslím, že ta otázka, kdo začal tento současný konflikt, je poměrně dost důležitá, tak mi to opět nedá nezviditelnit jeden ze zapadlých faktů, a článek uveřejnit.

Autor: Jiří Míka | sobota 17.1.2009 16:30 | karma článku: 18.07 | přečteno: 2007x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 132 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 275 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...