Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědci tvrdí, že možná žijeme v počítačovém programu

V posledních letech přitvrdili nejen filozofové a futurologové ale i fyzici, že jsou důvody se domnívat, že svět je počítačová simulace. Nejčerstvěji jde asi o objev počítačového kódu v matematických rovnicích teorie superstrun.

2050 bude lidstvo schopno simulovat celý vesmír

Jedna část vědců ze svých výpočtů vývoje výkonu počítačů usoudila, že přibližně v roce 2050 bude lidstvo schopné vytvořit počítačovou simulaci vesmíru. A v dané studii se zamysleli, že pokud my budeme schopni vytvořit takovou simulaci, tak už v ní možná žijeme. Pokud je totiž taková simulace možná, pak nelze vyloučit, že už k tomu došlo v "minulosti".

Více viz. vědecká studie s chytlavým názvem "Constraints on the Universe as a Numerical Simulation".

4. října nahrál na Arxiv.org Silas Beane z  Bonnské University článek Constraints on the Universe as a Numerical Simulation, který se touto problematikou zabývá a nachází cesty jak takovou simulaci identifikovat. Již dnes jsou vědci na základě kvantové chromodynamiky schopni simulovat malé kousky vesmíru o velikosti několika femtometrů (10^-15 m), které jsou nerozlišitelné od skutečnosti. Tato simulace vyžaduje zapojení těch nejvýkonnějších počítačů dneška. Je tedy pravděpodobné, že za několik let budeme třeba schopni simulovat prostor o velikost buňky.Tento vědecký článek potom vychází z předpokladu, že každá počítačová simulace spojitých fyzikálních zákonů a reality musí být realizována pomocí diskrétní trojprostorové mřížky a jednotlivých časových kroků. V případě tohoto scénáře potom existují teoretické možnosti, jak takovou mřížku objevit a identifikovat. Vědci si položili otázku, jestli existují nějaké omezení, které by taková simulovaná mřížka kladla na naši realitu. Zaměřili se přitom na velmi malé oblasti prostoru a vysokoenergetické částice. Tvrdí potom, že jestliže mřížka existuje, potom musí existovat určitý limit, který nemůže energie částice překročit.Zdroj: http://www.osacr.cz/2012/10/16/fyzikove-objevili-dukaz-ze-nas-vesmir-muze-byt-simulace/

Pixely detekovány čirou náhodou při stopování gravitačních vln

V roce 2009 vědci taktéž (neplánovaně) objevili ve snaze detekovat superjemné gravitační vlny záření, které by dle jejich studie mohlo odpovídat hologramové teorii vesmíru. Teorii kde černé díry jsou jakési obří promítací plátna generující galaxie. Podle nejnovějších vědeckých poznatků je potvrzeno, že každá galaxie má ve svém středu masivní černou díru včetně "naší" Mléčné dráhy, která se nazývá Saggitarius A*. Tyto černé díry dle jejich studie údajně možná na 2D ploše horizontu události promítají 3D svět ze středu každé galaxie. Jejich měření mělo údajně detekovat jakousi obdobu pixelů (obrazových bodů na počítačové obrazovce). Šlo o jakousi maticovou mřížku (v angl. matrix). Tedy homogenní rozložení bodů o určitém rozestupu. V určitých místech odcházelo k měření jakési zrnitosti bodů.

Více informací: 

http://technet.idnes.cz/vesmir-kolem-nas-je-pry-jen-giganticky-hologram-frw-/tec_vesmir.aspx?c=A090206_141711_tec_vesmir_vse

http://zoom.iprima.cz/clanky/je-cely-vesmir-jenom-hologram-novy-experiment-to-proveri

Je možné, že jak se vesmír vyvíjel, došlo k jakýmsi úpravám, kdy vyšlo "levněji" vesmír simulovat. Teoreticky mě napadá, že odtud se možná zjednoduší koncept paralelních realit, různých dimenzí atd., protože hra může možná nabývat snadněji mnoha forem.

Lze prokázat, že je vesmír počítačová simulace?

Na druhou stranu přímé důkazy chybí a asi se jich jen tak nedočkáme, protože prokázat iluzornost vnějšího světa je zřejmě mimo naše karteziánské kauzální myšlení vědy na bázi měření. Měřit něco ve virtuální hře možná nikdy nemá možnost prokázat nic definitivního, protože samotný měřící přístroj je tím pádem součástí simulace. Včetně samotného oka pozorovatele.

Nicméně odkaz výše hovoří o skupině vědců, kteří teorii vesmíru jakožto simulovaného hologramu hodlají skutečně prověřit měřením. Vypadá to, že mají nápad, jak by to šlo změřit. 

„Nejúžasnější vlastností takové simulace je, že úhlová distribuce těch nejenergičtějších částí by měla projevovat kubickou symetrii ve zbytku mřížky a tím se výrazně odchylovat od isotropie,“Jinými slovy by se záření mělo snadněji šířit podél os mřížky. A to je měření, které jsme schopni provést i s pomocí současné technologie.Zdroj: http://www.osacr.cz/2012/10/16/fyzikove-objevili-dukaz-ze-nas-vesmir-muze-byt-simulace/

Překvapivé bylo pro mě, že vědecká komunita tento pohled bere čím dál vážněji. 

Chystá se údajně nahrávání lidí do počítače

Před časem se také objevil článek i českých médiích, že se očekává, že přibližně v roce 2045 se lidé budou schopni po smrti "nahrát do počítače". 

Podle některých vědců se dožijeme obrovských, dnes jen těžko představitelných změn. Počítače dosáhnou v tzv. singularitě inteligence srovnatelné s lidskou, a pak ji nezvratně předčí.Zdroj:http://technet.idnes.cz/nesmrtelnost-je-blizko-v-roce-2045-nahrajeme-lidsky-mozek-do-pocitace-1fh-/veda.aspx?c=A110223_164052_tec_technika_pka

Temnější pohledy to vnímají tak, že někteří usilují o to, aby si zajistili vůdčí roli v takto vzniklé simulaci (i kdyby to byla simulace uvnitř simulace?), kde oni budou nesmrtelnými pány Matrixu, zatímco jiní nahraní do počítače budou jejich zdroj energie. Jakési baterky.

Možná ne nahodile řekl dr. James Gates, onen fyzik teorie superstrun, že když pohlédl na rovnice teorie superstrun, a připadaly mu jako binární kód, uvážil, že cituji "film Matrix je možná nejpřesnější reprezentace reality".

Binární sebeopravný kód ECC v rovnicích teorie superstrun

Kód objevený v rovnicích superstrun nejen, že je prý počítačový kód jedniček a nul, ale dokonce nejenže by připomínal počítačový kód, ale jde prý o velmi konkrétní kód ECC z 50. let 20. století, což je (sebeopravný) kód schopný počítat chyby a nahrazovat je korektními hodnotami. Tento kód se používá při práci s dražšími paměťovými moduly počítačů ve sférách, kde je vhodné mít bezpečnější zdroj paměti (např. v bankovnictví, zdravotnictví). Pokud dojde k chybě na nějakému bitu dat v paměti, algoritmus ECC je schopen tyto chybné bity detekovat (obdobně jako u CRC součtu) a opravit je na správné bity. 

Z nějakého důvodu byl kód ECC nalezen v matematických rovnicích popisujících samotné základy vesmíru. Někteří matematici (na skeptických stránkách typu snopes.com) namítali, že podobný kód je k nalezení i v jiných oblastech matematiky, ale to samotné mi přímo nevyvrací, že význam počítačového kódu nemůže znamenat nějakou souvislost s vesmírem jako takovým. 

Toto nečekané propojení naznačuje, že tyto kódy mohou být všudypřítomné v přírodě a mohou být dokonce uvnitř samotné povahy reality. Pokud je tomu tak, mohli bychom mít něco společného se sci-fi filmy typu Matrix, které zobrazují svět, kde veškeré zážitky lidských bytostí jsou produktem virtuální reality generované počítačovou sítí.   Dr. James Gates - http://www.onbeing.org/sites/onbeing.org/files/gates-symbolsofpower.pdf

Více informací ve vědecké debatě:

DNA je obdoba počítačového kódu a vědci v něm údajně objevili zakomentovaný kód od mimozemšťanů

Nakonec i v lidské DNA (což vědci považují za kód života) byly dokonce objeveny části kódu, které přípomínaly tzv. zakomentovaný kód. Ty vznikají, když programátor chce dočasně nebo trvale určité části kódu vyřadit z provozu, tak před nimi napíše znaky, které indikují, že jde o komentář. Komentář slouží ke slovnímu popisu, co se v nejbližším kódu děje. Typicky tím, že se na řádce s kódem napíšou znaky "//" nebo /* komentar */. Syntaxe je odvislá od konkrétního jazyka, ale princip je stejný. A když podobně "zakomentujeme" ne slova ale i konkrétní kód, tak ho tzv. kompilátor nebo interpreter skriptu přeskočí, protože ho bude považovat jen za slovní komentář. Stručně řečeno jde o ne zrovna úplně čisté řešení, jak nejrychleji nějaký kód smazat ale zároveň smazání těch např. dvou znaků před ním umožnit, aby šlo ze zakomentovaného kódu náhle udělat skutečný kód.

To by sedělo na tvrzení, že lidská DNA má v sobě skryté schopnosti, které je možné řekněme "aktivovat". Aktivovat do té doby nečinné části kódu DNA. Každopádně u DNA jsme opět u programovacího jazyka, který je tak genetiky jako obdobu počítačového jazyka bez pardonu skutečně považovaný. Někteří vědci přišli s teorii, že tyto zakomentované části kódu DNA jsou mimozemského původu (jakéhosi genetického inženýrství). A nutno si možná v tomto kontextu uvědomit, že tzv. zakomentovaný kód je z pohledu počítačové branže více méně tzv. prasárna. Komentáře jsou určeny ke slovnímu popisu ne pro kód, takže jde o jakýsi trik, jak rychle určitou řádku kódu prostě zrušit tím, že se to tváří jen jako komentář. Nebo snadno znovu aktivovat odstraněním dvou znaků před ním.

Genetici tento zakomentovaný kód také v angličtině nazývají jako "junk code". Jde o kód hozený do "koše". Není aktivní, ale koš jde i obnovit a znovu tím soubory aktivovat. Podobně je to údajně s těmito částmi kódu lidské DNA.

Podstatné je v tomto směru, že tento "junk code" nebo jinak laicky řečeno "zakomentovaný kód" je skutečně kód, který nebýt "zakomentovaný" by skutečně vykonával určité generické operace, ale v daném stavu je přeskočen.

Vědci uvažovali, že přítomnost těchto neaktivních částí kódu DNA může indikovat, že s naší DNA operovali mimozemští genetičtí inženýři.

Více informací:

http://news.discovery.com/space/alien-life-exoplanets/could-an-alien-message-be-embedded-in-our-genetic-code-130401.htm

Autor: Jiří Míka | pátek 22.4.2016 15:42 | karma článku: 25,47 | přečteno: 2322x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.