ČT Déčko - vštěpovat politiku dětem je prý zdravé - propaganda jen pro zrádce

18. 09. 2015 14:53:37
Helena Zikmundová, komentátorka Aktualne.cz, ve svém článku považuje za bigotní označovat pořad ČT pro děti za propagandu/indoktrinaci, protože dětem je prý dobré vštěpovat morální hodnoty, i pokud se týkají politiky.

Hitler ani totalitní komunismus v ČSSR se na přijímání uprchlíku nezakládal, dodává publicistka Zikmundová.

Teď část dospělých diváků hrozí České televizi stížnostmi a přirovnává ji střídavě ke komunistické garnituře a Josefu Goebbelsovi (protože všichni víme, že příjem nebílých migrantů z politicky nestabilních a kulturně odlišných zemí je přesně to, co západní totalitní režimy propagují). Základní pravidlo „diskuse“ se dá odečíst jednoduše: Postoj, se kterým souhlasíme, je pravda, zatímco postoj, se kterým nesouhlasíme, je propaganda.

"ČT Déčko přijímá solidaritu s uprchlíky. Internet volá, že je to propaganda", Helena Zikmundová, 14.9.2015

http://nazory.aktualne.cz/komentare/ct-decko-prijima-solidaritu-s-uprchliky-internet-vola-ze-je/r~04c2575e5ab511e594170025900fea04/

To ale myslím dost míjí point věcí - ano Hitler ani Gottwald ve své propagandě nevolali po příjímání uprchlíků, ale podobnost s Goebbelsem a jinými praktikami totalitních režimů je v něčem zásadním - všechny totality se vždy soustředily na děti. Děti jsou totiž tvárné jako modelína. Postupem dospívání dítě nabývá pevnějších forem a už vzniká pozvolna neměnná osobnost ale i konkrétní světonázor.

Autorka článku myslím minula point, že společným jmenovatelem jsou děti (bez ohledu na politické téma a konkrétní názor).

Na uprchlickou krizi je mnoho dost rozdílných názorů - vybrat jeden z nich a doslova ho vnucovat dětem jako jediný dobrý, hodný a láskyplný, stěží může být objektivní. Někdy lepší říct, že něco nevím, než hned běžet a cpát to i do dětí. Taky dětem nevykládám o Iluminátech a světovém spiknutí, i když by se dal jistě natočit animovaný seriál Dora - New World Orda.

Ono stačí jaký ptákoviny si ti dospělí vlastně často myslí. Ta chuť to vštěpovat hned do dětí je tak nějak tragikomická.

Podrženo názorem "jsou to MOJE děti a já mám právo a povinnost je vychovávat" tomu dávají nádech dojmu, že tito rodiče mají větší problémy, než si myslí. To jde myslím ale za hranice článku a týká se víc obecných omylů výchovy (od běžného "syn musí být doktor" až po "syn musí být křesťan/muslim, a ne není to indoktrinace, ale jen vštěpuju ty správné hodnoty" :-))

Vnucovat dětem jednostranný pohled na politickou událost (video ZDE) má údajně vštěpovat (pozitivní) morální hodnoty. Děti jsou totiž zřejmě od přírody zlé a nemorální, a je potřeba je vše dobré teprve naučit. Ale toto paradigma výchovy, že dítě je teprve potřeba vše naučit a vštěpit, protože je Vesmír oproti nám lidem krutý, zlý a nemilosrdný (oproti naší vyšší lidské morálce získané evolucí) tu rozebírat nehodlám.

Jen jsem chtěl reagovat na něco, co v komentáři chybí, a je zřejmě běžně jasné každému psychologovi. Dítě je velice tvárné a zvědavé. A rodiče jsou pro děti Bůh. Podobně tomu je u společnosti a televizi. Nejsem proti tomu, aby se s dítětem konzultovaly politické události jako jsou volby, mučení, komunismus, liberalismus, atomové zbraně nebo pohlavní choroby, BDSM sex, ale vždy bych hlavně vycházel z toho, co to dítě samotné zajímá.

Pokud se dítě ptá, co je to sex, nevykládal bych mu, že to je něco, co "pochopí, až bude starší" nebo že to je slovo pro "radost, kterou nám nosí čápi". Nepodceňoval bych děti ani v politice. Prů*** je v tom, že i my strašně pokročilí samostatní, vzdělaní, chytří a samostatně myslící "dospěláci" jsme už tak dost náchylní na propagandu a neschopnost myslet sami za sebe, což prokázaly nesčetné pokusy experimentální psychologie.

"Dospěláci" jsou ochotni usmažit člověka elektrickým proudem jen díky předání odpovědnosti na autoritu (člověka v bílém hávu - vědce/doktora). Experimentální psychologie se snažila pochopit, jak mohlo dojít k něčemu jako bylo nacistické Německo, kde miliony lidí bylo zblbnuto jedním šílencem snícím o rasové čistotě.

Souhlasím se zakladatelem školy Summerhill:

Lidem, kteří dopustili vzniku předchozích dvou světových válek, by nemělo být dovoleno formovat ani charakter krysy.

Autor: Jiří Míka | pátek 18.9.2015 14:53 | karma článku: 24.46 | přečteno: 1154x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 9.95 | Přečteno: 236 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...