Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Martin Daňo aneb jak se jedná s veřejnou správou

Úžasně příkladný slovenský občan Martin Daňo ukazuje velice názorně skutečnost - veřejná správa a její státní zaměstnanci jsou podřízeni veřejnosti, resp. jednotlivým občanům.

Ti je za to platí z daní. A mohou si je natáčet videokamerou i záznam zveřejňovat, jak se jim líbí. Jsou to veřejní zaměstnanci a hurá my si je můžeme zaznamenávat obrazem i zvukem.

Jenže jim se to nelíbí. Nebo alespoň ve většině případů Martin Daňo narazil na zvláštní až podezřelou snahu se vždy zuby nehty bránit natáčení videokamerou. I třeba dlouhé desítky minut ho opakovaně přesvědčují (velice sebejistě) "Vy máte povolení si mě natáčet?". Opakovaně vysvětluje, že si práci veřejných činitelů může natáčet, pokud nejde o utajované skutečnosti.

Přitom vždy nakonec svou cestu obhájil a natáčení mu bylo dovoleno. Protože zřejmě řada státních zaměstnanců (ale i veřejnosti) vlastně nezná práva. Nepotřebujeme žádné povolení nějaké důležité paní na úřadě, soudu či v exekutorské komoře.

Martin Daňo s veselou notou "Mám tu hercou zadarmo." se neoblomně dožaduje svého a případně podává stížnosti. Na některých slovenských úřadech už ho znají, a buď se poučili a konečně souhlasí s dodržováním zákonů nebo v horších (ale o to zábavnějších) případech se ho bojí a utíkají před ním jako šváby prchající pryč ze světla, když je odkryjeme z poza stínu nějakého kamene.

Proč ten strach z natáčení?

GINN, nezávislé občanské sdružení, které Martin Daňo založil, pomáhá zejména nám občanům si uvědomit, jaká jsou _skutečně_ naše práva, a jaké jsou povinnosti státních zaměstnanců.

Běžně se totiž necháváme zastrašit a vymetat právě státem, protože je obtížné udržet si svou sebejistotu a pocit oprávněnosti, když vám vaše práva státní zaměstnanci zapírají přímo do očí. Pouze neoblomnost a dostatečná (až koňská) dávka asertivnosti je lék na tu všudypřítomnou korupci (státní zákazky, exekutoři,...). Svěžím větrem jsou i některá rozhodnutí soudců, které pozvolna tato občanská práva více a více začínají ochraňovat. Nemůžeč tomu ani chybět smysl pro humor a dobrá nálada. 

Protože všichni jsme v tom společně. Včetně i pomatených státních zaměstnanců, kteří se spolu s občany jakoby staly obětmi tzv. Stockholmského syndromu. Jde o psychology potvrzený efekt lidské psychiky se stotožnit se zájmy svých únosců (byl zřejmě prvně pozorován právě u únosu lidí teroristy, kteří se následně začali identifikovat s cíly těchto teroristů - svých únosců). 

Proč by se totiž lidi nebouřili, když exekutoři pořušují zákony, a nová vláda exekutorům dá ještě více pravomocí? Nebo státní zaměstnanci jen aby dostali svůj zřejmě ne nijak zvlášt velký plat? Ten důvod bude možná složitější, ale Stockholmský syndrom je asi na stopě. I servility veřejnosti, která se vesměs cítí bezradná, rezignovaná. Přitom je to všechno prapodivná komedie uprostřed virtuální reality tohoto hologramového vesmíru.

Nová doba - občan kontroluje kontrolóry

Nemá smysl se rozčilovat, nikoho napadat. Jen s dobrou náladou pobaven toutou tragikomedií se dožadovat svých práv. Tohle je zřejmě zásadní zbraň na tenhle zkorumpovaný systém, která ho může dokonale položit nebo lépe řečeno postavit na nohy. My jsme ten systém a je dobré se tak začít chovat - nevytvářet dál dualitu (já vs stát), ale víc se chovat jako ve skutečné demokracii, kde stát je partnerem, arbitrem a obhájcem práva a spravedlnosti.

 

Autor: Jiří Míka | pátek 4.9.2015 19:44 | karma článku: 15,77 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...