Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tomáš Klvaňa na mě působí jako soudruh z dob totality

Po přečtení jeho článku ten pocit ještě zesílil. Prý je největší hrozbou Evropy právě Rusko. Ok, ale když dodává, že kdokoliv s ním nesouhlasí nebo má výhrady, je pátou kolonou Ruska, pak mi jeho rétorika děsivě připomíná ČSSR.

Tehdy byl pouze jeden správný názor a příliš vybočovat bylo nebezpečné. Dnes nehrozí vězení za názor (zatím... např. někteří lidé jako pan Putna volají po zavírání lidí za kritiku Západu).

Skoro až fašistickou rétoriku v mých očích dorazil větou adresovanou Svobodným a ODS:

 „ať řeknou otevřeně, že se sjednocenou Evropou nesouhlasí, abychom věděli, na čem jsme. Putinovská pátá kolona pak dostane jasnější kontury,“

Myslím že ani Svobodní nemají problém se sjednocovacími celky ale konkrétně s praktikami EU jako takovými. Mně osobně je sjednocování blízké, ale pan Klvaňa v článku též píše, že v utajení připravovaná transatlantická dohoda TTIP je oním pozitivem, o které nás Putin chce připravit - tím myslím ignoruje naopak rizika a problematiku dohody TTIP jako takové. 

Dnes jsem například též četl vyjádření ekonoma, držitele Nobelovy ceny, který TTIP označil jako snahu bohatých ovládnout svět a zbavit ho demokracie. 

Ta samá TTIP, kterou Klvaňa zjevně dává za příklad toho pozitivního, o čem nesmíme pochybovat, jinak jsme pátou kolonou Ruska. Užiteční idioti v lepším případě, placení agenti ruské tajné služby v tom horším. Prostě rétorika jak vystřižená z dob totalitního Československa.

Dále jsem se tam dočetl, že Putin se prý proradně snaží rozjet vlastní dohody volného obchodu. Údajně jde o směšné projekty, které "nikoho nezajímají". Nevím, ale co jsem třeba četl nedávno o čerstvě vzniklé Asijské bance, tak mezi státy, které zažádaly o členství je mnoho zemí světa včetně např. Velké Británie, Německa. Česká republika je jedna z mála zemí, která letos o členství v této nové asijské bance nezažádala. Situaci moc nerozumím, ale rozhodně netrpěla nezájmem zemí Západu. ČR spolu s Maďarskem a jinými zeměmi Střední Evropy se ale celé akce zdržely. 

"V konečném důsledku jsou dnes všechny politické síly, které oslabují Unii, na Putinově straně, některé jsou placeny Kremlem, jiné jsou jen formovány užitečnými idioty"

Do toho jsme v médiích ušetřeni, aby se o tom vůbec mluvilo. Ani o dohodě TTIP, která působí jako předstupeň jakési obdoby EU, ale tentokrát větší - mezi USA a EU. Spolu s podobnou dohodou mezi USA a Kanadou. Tato dohoda by hlavně měla dát údajně mnohem větší pravomoce korporacím soudit státy (v arbitrážích), které tuto dohodu podepíšou.

Celá věc se ale vyřešila tím, že se o TTIP neboli tzv. transatlantické dohodě v médiích prakticky skoro nikdy vůbec nijak nehovoří. Samozřejmě žijeme v demokracii. Nicméně není zájem o tom lidi informovat. Občas myslím něco jemně zazní - povídání o tom, jak TTIP nějak magicky zajistí nová pracovní místa. Kritika není vyvracena a ani zveřejňována (možná nějaký Hydepark na ČT o tom byl), ale převážně panuje těžká cenzura, a místo toho vidíme, jak politici zas chtějí svrhnout vládu kvůli biopalivům (oni to řeší už tolik let, všichni víme, že dotovat biopaliva je kravina, takže dotace zrušit a není co řešit.).

Každopádně právě biopaliva a zrušení dotací mohou být právě díky schválení TTIP problém, kdy korporace budou mít možnost žádat od státu v arbitráži peníze ještě mnohem snadněji. Podobně i jinak zasahovat do politiky, protože podle řady analýz uniklých obsáhlých návrhů smlouvy TTIP prostě získají korporace větší pravomoce v rozhodování nad zdravotní bezpečností, občanskými právy (ano, např. Kellerem zmíněné farmářské trhy, které mohou vadit korporacím, protože je obírají o zisk) a bůh ví čím, protože není ani v lidských silách celý text návrhu zákona TTIP přečíst, a neexistuje ani žádná diskuze, která by mohla obavy vyvrátit nebo vůbec nějak diskutovat.

Korunu tomu dodává myslím teď Klňava s tím, že kdo o TTIP pochybuje, je pátou kolonou Ruska. Takové přístupy k diskuzi jsou čistě totalitní. Nebo mě to tak teda přijde. Pokud teda pan Klvaňa byl nějaký aktivista v dobách revoluce 1989, pak mě to hlava nebere, cože jsou to přesně ty "západní hodnoty", které jsem v článku viděl obhajovat. Rétorika o páté koloně totiž připomíná rétoriku té samé komunistické totality, kterou tehdy svrhávali. 

Je snad jedno, čemu kritika nahrává, pokud je oprávněná. Jinak je to pak jen ideologický boj, kde účel světí prostředky. 

Autor: Jiří Míka | pondělí 25.5.2015 20:53 | karma článku: 34,43 | přečteno: 2224x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...