Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alternativní porody jsou aktivitou sekty?

Reaguji na článek kolegy blogera, že "biomatky" (praktikující domácí porody) jsou něco jako sekta, která je nebezpečná nejen sobě ale i svému okolí, a je údajně nejnebezpečnější sektou na světě.

Nebezpečí domácích porodů vs statistika

Vypadá to, že údaje počtu mrtvých novorozenců při domácích porodech jsou zcela zkreslené, kdy se zahrnují i ty porody, které byly sice mimo zdravotní zařízení (ZZ), ale nebyly to nutně domácí porody. 

(Tj. dle statistiky 5 dětí/ročně z porodů mimo ZZ. A pokud uvažujeme dítě s vahou menší 2500 g, tak jde o 1 úmrtí/ročně.)

Patřily tam ale i situace asociální, kdy matka chce zatajit porod, i též náhlé překotné (neplánované) porody, a jiné případy, které vůbec nesouvisí s domácími asistovanými porody.

Skutečná čísla domácích porodů zřejmě moc dobrá neexistují, když je problém s legislativou, tak se úspěšné domácí porody úřadům nehlásí, .. do statistik/médií se tedy zřejmě dostávají pouze/hlavně problémy.

Asi 30% z porodů mimo ZZ byly porody s porodní asistentkou. Přibližně dalších 50% jsou porody rozeny bez odborné asistence resp. kdy matka rodí úplně sama (např. v utajení).

Čili úmrtí a rizika domácích porodů za asistence "porodní báby" jsou z nějakého důvodu zveličena a statistika překroucena, aby tyto porody vypadaly nebezpečně.

Přitom jediné(?) skutečné úmrtí při domácím porodu v ČR je možná pouze v médiích skandalizovaný případ porodní asistentky Ivany Königsmarkové. 

Viz. článek, ze kterého čerpám (autoři uvažují i možnost, že šlo o záměrnou manipulaci s fakty):

Takovéto spojování profese porodní asistentky se všemi porody mimo ZZ je manipulativní a ostrakizující jak rodiče doma narozených dětí, tak lidi, kteří jim pomáhají.http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/objektivni-data-o-mrtvych-detech-456330

Motivace pro domácí porody - lenost a pohodlí rodiček?

Často se tu opakuje tvrzení, že důvodem domácích porodů je jakási sobeckost rodiček. To je ale opět v kontrastu s tím, co jsem pozoroval já (nemůžu sic mluvit za všechny), kdy primárním zájmem je naopak právě vývoj dítěte. Nikoliv (jen) pohodlí matky.

To vám přijde (při troše smůly)  k porodu nabroušený (jemně řečeno) doktor nebo někde vedle rodí cizí lidi, a to dítě tohle údajně všechno vnímá (a zpětně dokáže popsat i v pozdějším věku), a ve výsledku může být ovlivněn celý jeho psychický rozvoj už počátečním traumatem.

Takže ve výsledku aby se náhodou někomu něco nestalo, musí člověk rozmotávat svá traumata z porodu po letech zpětně na holotropních dýcháních (během zážitku údajně mnoho lidí znovuzpracovává trauma porodu *), psychedelikách nebo jiných terapiích. Ale na to (prenatální vzpomínky) my žejo nevěříme? :-) 

No můžeme nevěřit na důležitost toho, kde a jak se dítě narodí, POKUD to přežije statisticky. Ale některé matky na to mají holt jiný pohled, a mají za to, aby byl porod co nejpříjemnější a nejkrásnější pro všechny zúčastněné. Ne sériovou výrobou v nemocnici, kde je obtížné ovlivnit atmosféru, náladu doktorů, sestřiček či jiných rodiček v té samé či vedlejší místnosti.

Viz. třeba trauma ženy, která při porodu vnímala otce jiného tam rozeného dítěte, který tu matku znásilnil. To sice už bystří pokročilí dospěláci třeba ani nejsou schopni vnímat/vidět, ale dítě to údajně vidí. Podobně jako jsou popisovány zážitky blízké smrti. Lze na to nevěřit, ale tak prosím vás neříkejte, že tu jde jen o nějaké pohodlí lenivých matek.

Závěrem

Já osobně nemám úplně jasný názor, abych někomu rozmlouval porod v nemocnici, ale teda nazývat tenhle zájem o své okolí a informace jako nějakou sektu? :-)

Člověk může naletět na nějaký alternativní nesmysly a hysterie, ale že se lidi zajímají, a snaží sami informovat/jednat na vlastní pěst, vidím jako dobré znamení. Než jen pasivně dělat slepě, co jim doktor (resp. jiná autorita) nakáže, aniž by se snažili utvořit vlastní názor, důvěřovat ale prověřovat. 

Hlavně v situaci, kdy ta "seriozní" mainstream komunita vědců/doktorů z velké části na šťourání/dotazy reaguje podrážděně a odmítavě. To nechává lidi napospas si věci zjišťovat sami. To samozřejmě polarizuje společnost.

A téhle "sektě" nestačí porody - oni mají alternativní pohledy i na školství! :D A celou řadu jiných věcí. To je prostě normální drzost. Nezapomeňme poukázat na rodiče, kteří přestali dávat dítěti inzulín, které následně zemřelo, protože pak je snad zjevné, jak vyšinutý člověk může chtít domácí porod.

Stejně se ale divím tomu mediálnímu ale i blogosfernímu odporu. Domácích porodů je v ČR minimum. Podobně většina rodičů dává děti do normálních škol a nikoliv alternativních typu Summerhill. A někteří rodiče jsou odpůrci bezhlavé vakcinace. Hned bít na poplach před sektou? Jako by jen jedna pravda mohla být respektována...

-------

(*) mimochodem démonizace holotropního dýchání v médicích je kapitola sama pro sebe.  Vzpomínám jak reportáže ukazovaly záběry třesoucích se lidí. Mě ty reportáže dost vyděsily. Ony záběry z porodu by asi mohly taky působit poněkud nevhodně a pomocí správné propagandy by i porod jako takový mohl vyznít jako něco nechutného, barbarského, co přece dnes již moderně řešíme pomocí umělého oplodnění a důstojným rozením dětí ve zkumavkách. :-) Což se skutečně může stát, že jednou budou porody zakázány jako barbarské a nebezpečné. Jediný způsob porodu bude rození v laboratoři, jak popisuje kniha Brave new world. Spolu s rostoucí neplodností už podobnou budoucnost věští i někteří vědci. (Každopádně genetické manipulace před narozením jsou na vzestupu. To je zcela opačný směr ke snaze o přirozenost u domácích porodů).

Autor: Jiří Míka | neděle 10.5.2015 12:56 | karma článku: 12,50 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 655x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!