Proč je DMT nelegální?

13. 07. 2013 12:03:05
DMT. Bereme ho každý den po usnutí během REM fáze spánku. Přesto je ne seznamu zakázaných drog. Proč? Je součástí prakticky všeho. Má velice jednoduchou molekulární strukturu pouhou malou změnou látky zvané tryptofan. DMT (dimethyltryptamin) je možné získat z rostlin a zvířata včetně člověka si ho sami vyrábí. Je považován za nejsilnější halucinogen. Je také součástí nápoje zvaného Ayahuasca, kterou indiáni užívají pro udržování kontaktu s přírodou a jako mentální očistu. Lidé ze Západu jezdí do zemí jako je Peru zúčastnit se těchto rituálů pro léčbu různých chorob - úspěšně i pro léčbu závislosti na drogách jako je heroin.

Přestože je těžké najít kolem látek jako je DMT nějaká opravdu závažná rizika, je DMT na seznamu nejzakázanějších drog.


Podobně jako marihuana, hašiš, lysohlávky, LSD nebo extáze čelí DMT státnímu útlaku srovnatelném s potíráním dětské prostituce, vrahů nebo nelegálního prodeje zbraní. Veřejnost je přitom manipulována někdy i velice zavádějícími informacemi jako např., kdy neznalý novinář tvrdí, že se z konopí vyrábí LSD. Informovanost jako v době temna skoro?

Česká republika je například v porovnáním se Slovenskem ještě v protidrogové politice relativně rozumná. Na Slovensku je například marihuana tvrdě potírána za jakékoliv množství. V některých jiných zemích jsou tresty ještě horší (doživotní vězení, poprava,...). V některých státech USA naopak dochází nyní čerstvě k plné legalizaci marihuany resp. její prodeji na léčebné účely.

Je cílem potírání drog ochrana před vznikem závislosti?

Běžně jsou vnímány drogy a jejich potírání jako něco rozumného v souvislosti s možným vznikem závislosti na dané látce. Přesto jsou ale často potírány látky, kde závislost nevzniká. Některé z těchto látek (DMT včetně) mají tak radikální dopad na psychiku člověka, který je požil, že je si možnost závislosti vůbec obtížné si představit. (Možná jako tvrdit, že je asketismus návykový.)

Do toho zde navíc máme překvapivě legálně prodávané drogy (alkohol, tabák), které prokazatelně vytváří přímo fyzickou závislost. Ty kupodivu legální jsou. Ať už v tom vidíme kulturní tradici (řekněme menšího zla, kdy jsou tyto drogy tolerovány) nebo jsou dogmaticky považovány za něco odlišného od těch zlých zakázaných drog. Nejsem pro zákaz alkoholu nebo cigaret, ale celá situace se jeví až komicky nesmyslně.

Nutno dodat, že Ayahuasca (obsahující DMT) se úspěšně používá na léčbu heroinové závislosti. A to ze dne na den doslova. Podobně i Ibogain, který je snad dosud v ČR (zatím) legální. Ibogain má vyvolat tzv. promítnutí života před očima, které bývá popisováno lidmi se zážitky blízké smrti. Zážitek pro uvědomění si souvislostí našeho života zřejmě dokáže natolik otevřít oči, že již není možné pokračovat v předchozích závislostech. Zdá se tedy, že nám některé látky naopak s problémy závislosti mohou pomoct.

Jde o ochranu duševního zdraví?

U psychedelik, kam patří DMT spolu s LSD, magickými houbami atd., je skutečně určité (relativně malé) riziko, že se člověk z "výletu" tzv. nevrátí. Tedy že dojde dlouhodobému poškození psychiky, které mu znemožní normálně ve zdejší společnosti fungovat. Například ve formě psychózy. Nehodlám zde popírat, že tento typ zážitku často popisovaný jako spirituální či duchovní zkušenost nemůže v důsledku paniky vést k negativní zkušenosti, která teoreticky nemusí skončit ani vystřízlivěním. Na druhou stranu to samé se dá říct o meditaci a jiných typech technik rozšířování vědomí. Tam to riziko "zbláznění se" bude jistě menší (vzhledem k tomu, že jde o subtilnější pozvolné techniky).


Jde v mém pohledu o přehnanou opatrnost, protože jinými slovy se tak stát snaží rozhodovat o našem stavu vědomí jako takovém. Látka, kterou vyrábí sám mozek, tak vybočuje jako velký vykřičník upozorňující na přetrvávající nesmyslný postoj k drogám jako takovým.

Duševní zdraví může ohrozit ze dne na den také přítomnost ve válce, autonehoda nebo i obyčejná zamilovanost (kolik lidí už spáchalo sebevraždu kvůli nějaké neštastné lásce?). Určitá rizika jsou ve všem, včetně lyžování, kde umírají lidé čas od času neustále.

Nebezpečí psychedelik vězí asi zejména v samotném kladu a hlavní vlastnosti těchto látek - rozbíjejí zaběhlé způsoby myšlení i jasně vymezený pocit identity. Způsobují určitou formu psychologické smrti podobně jako, když v noci usneme. Mně osobně připadá, že ukazují iluzornost vnějšího světa, tak jak ji popisují různé duchovní tradice. Tato smrt může vést ke zmatku nebo neopatrnosti. Na druhou stranu, pokud se stát snaží tak ochraňovat naše životy, proč se zároveň pokouší nás zabít válkami a nemocnými potravinami? Otevřeně o vyhlazování lidstva nikde ti u moci moc nemluví, ale i na té oficiální rovině slyšíme neustále o přemnožení lidí, a jak je to špatné pro planetu. (Princ Charles se nechal slyšet, že by si přál narodit se jako virus, aby tak pomohl proti přelidnění.)

Viz můj článek http://mika.blog.idnes.cz/c/48354/Socialisticke-spiknuti-Cast-2-Novy-druh-lidske-spolecnosti.html

Ohromný nárůst lidské populace způsobený pozitivní smyčkou porodnosti je poměrně nový jev a výsledkem velmi úspěšné snahy lidstva snížit světovou úmrtnost. Řídící smyčka negativní vazby byla oslabena, čímž umožňila pozitivní smyčce fungovat doslova bez omezení. Jsou pouze dva způsoby jak obnovit původní rovnováhu. Buď musí být snížena porodnost, aby odpovídala této nové nízké míře úmrtnosti, nebo musí znovu vzrůst úmrtnost.

Club of Rome/Římský klub - The Limits To Growth, 1973

Represe psychedelik jako ochrana zdraví nedává tedy smysl.

Uvěřitelnější se mi jeví scénař, že jsou tyto látky zakázány právě proto, že boří v hlavě zaběhlé struktury. Není to instantní osvícení, ale minimálně jde o vykouknutí od zaběhlých schémat mysli. Nejen o vlastní identitě ale i společnosti jako celku, vesmíru, Bohu a tak vůbec. Člověk zfetovaný LSD při nákupu v obchodu nemusí mít jasno, co se od něj u pokladny očekává. Běžný úkon ale náhle se dívá na svět více očima dítěte. Nezaujatě. Vše je nové. Není pak divu otázka "To mám zaplatit já vám nebo vy mě?". Ve snu také nemusíte platit, takže každodenní samozřejmé věci už tak samozřejmé být nemusí. Obzvlášť když paní u kasy má na hlavě tisíce očí, a všechny předměty a stěny dýchají, kde toto dýchání možná není halucinace ale skutečný jev tohoto vesmíru běžně (zatím?) neviditelný.

Strach jako droga

Co je skutečným rizikem je strach. Jako se vším i za střízliva je strach něco způsobujícího nepříjemné věci. Stát si tak hraje na hlavního psychologa, který ví, co je pro lidi dobré pro duševní zdraví. A proto zvyšuje tak nekřesťansky daně? :) Mnoho lidí právě kvůli státu páchá sebevraždy (pro nedostatek peněz, exekuce atd.).


Téma strachu, psychiky a vědomí jsou zřejmě ústředním motivem celé naší pozemské existence. Zakazovat někomu putovat ve své mysli je jako zakazovat mu snít ve spánku. O důvodu nočních můr toho stát moc neví. Psychologie a psychiatrie také víceméně většinou jen pomáhá tlumit symptomy, ale například tvrzení o tom, že deprese má chemické příčiny (chemická disbalance v mozku) se postupem času ukazují jako nepodložená.

Otázka lidského vědomí by neměla být v rukou státu. Alespoň ne takhle šíleného státu. Domorodé kmeny indiánů mají sice také své tradice a tabu, ale ty mají hlavu a patu.

Paradoxně je u nás nejrozšířenější drogou právě strach. Většina z nás se na emoci strachu natolik navykla, že ho zažíváme zpravidla denně v různých menších či větších formách. Jednou z forem je panická úzkost, kde je tělo strachem paralyzováno do stavu pocitu ohrožení života. Přitom žádné fyzické ohrožení kolem není. Až tak zvláštní máme kulturu, že máme strach ze smrti, přestože kolem žádné fyzické ohrožení života není. Je to normální reakcí těla určená na útěk nebo útok vůči predátorovi. Zřejmě tedy jde o jakýsi podvědomý strach z vyloučení ze společnosti, a tedy smrti hladem v osamocení řekněme.

Zdá se tedy, že psychedelika v tolik nemocné společnosti už situaci nemohou nijak zhoršit. Naopak v časech legálního výzkumu těchto látek byly úspěšně používány na léčení schizofrenie, vězeňské recidivy (houby, Leary) i manželských sporů (v poradnách prostě oba dostali tehdy legální pipulku XTC zvaná extáze, a partneři si věci otevřeně vyříkali).

Krásně naši nemocnou společnost (i cestu ven) popisuje Jaroslav Dušek ve své hře Čtyři dohody:

Svobodné vědomí

Vlastně kromě strachu jsme obecně závislí na našem myšlení, jakoby to byla nějaká droga. Natolik se identifikujeme s "našimi" myšlenkami, kde přitom jejich vlastnictví není až tak zřejmé. Řada myšlenek je navíc přejata od okolí výchovou a jinými vlivy.


Látky ukazující zážitek jednoty se vším, co je, zcela nabořují izolacionismus egem. To je zřejmě hlavní důvod zákazu těchto látek. Šmahem byla u nás v roce 2011 zakázána také Šalvěj divotvorná a ketamin (komicky byla šalvěj uvedena v seznamu syntetických drog, ikdyž je to rostlina).

Totiž pevné ego, které řídí nás namísto, abychom my řídili ego, nás činí náchylnými k manipulaci. Dokud se identifikujeme se svým tělem a se svými zájmy a myšlenkami, je tu náchylnost k manipulaci. Nebo naopak řečeno, když se přestaneme brát tolik vážně, pak jsme méně manipulovatelní. Ten stav "na drogách" (psychedelických) nás možná vrací do stavu, kde už jsme kdysi byli i za střízliva. Někdy dávno v lidské historii. Anebo v dětství. Děti zpravidla vědí a vidí věci, které už starší nevidí. Vizuálně věci také dýchaly i bez drog. I barvy dokázaly být "barevnější". Celé je to zjevně jen o posunu mysli.

Dr. Stanislav Grof dostal cenu Bludný balvan od sisyfovského spolku, ale přitom jeho technika holotropního dýchání je zřejmě velké plus v léčbě duševních chorob (v odstranění starých bloků) - chtěl totiž pokračovat ve výzkumu po zákazu LSD, tak vynalezl techniku, jak toho docílit bez vnější látky.

No říkám svůj názor, jak to podle mě je. Ti věřící, že existuje jen tento materiální svět, celý článek zřejmě budou vnímat jen jako feťácké blábolení. A ostatně ani ti, co mají s psychedeliky zkušenosti, nemusí být nutně přesvědčeni, že to nebylo něco víc než jen zábava a ujeté halucinace. Mně se zdá ale zjevné, že na určité rovině někdo vlivný rozhodl, že psychedelika jsou zakázána právě pro jeho mysl rozšiřující vlastnosti, což by nám asi naopak všem nejvíc prospělo.

Reference k tématu:

http://www.belfasttelegraph.co.uk/lifestyle/technology-gadgets/ted-talks-accused-of-censorship-over-graham-hancock-and-rupert-sheldrake-lectures-29186941.html

Autor: Jiří Míka | sobota 13.7.2013 12:03 | karma článku: 38.14 | přečteno: 28434x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.26 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1858 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 276 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...