Tragédie v Bostonu je pro média šťavnatou kotletou?

21. 04. 2013 12:52:53
Média se mi jeví zneužívat každou tragédii jako námět pro až hyenisticky invazivní zpravodajství. To jak do našich emocí při sledování zpravodajství tak i do samotných rodin obětí rozmazáváním každého tragického aspektu podobné události. Nezapomenou na rozhovor s očitými svědky a těmi, kteří jen díky štěstěně nebyli v tu chvíli na místě výbuchu. Poslední dny není ve zpravodajství skoro nic jiného.

Těžký nepoměr

Nechci zlehčovat tak tragickou událost, nicméně proč podobně média nepláčou nad častými úmrtími desítek lidí v zemích jako je Pakistán, Afghánistán, Irák. Ať už bombovým útokem teroristů či bombardováním americkými bezpilotními letouny, kdy často umírají děti a celé rodiny ve snaze vybombardovat podezřelého teroristu. Nyní se dokonce chystá USA upgradovat tyto bezpilotní letouny na systém, který si má pomocí umělé inteligence sám vybírat cíle.

Úmrtí civilistů v takových zemích je ve zpravodajství shrnuto zpravidla jen řádkovým komentářem bez bližších informací. Smrt amerických civilistů jakoby bylo něco jiného. Podobným příkladem byl útok na WTC v roce 2001. Velká tragédie ale popravdě v některých zemích lidé po tisících umírají běžně. Ostatně samotný "protiútok" na Irák vedl ke smrti asi milionu Iráčanů, pokud se nepletu. Případy užití fosforu při bombardování v irácké Faludži popisovaly případy spalování kůže zaživa, při čemž snaha postříkat vodou kůži zasaženou fosforem vedla k jeho ještě větší hořlavosti. Podobně drastické mají dopady i tříštivé výbušniny/náboje, nebo jak se nazývají, které způsobují těžká zranění i jednou kulkou - rozletí se daleko do různých částí těla.

Krimizprávy aneb čím hůř tím líp?

Jinak obecně v médií vedou hlavně tragédie různého druhu - vraždy, nehody, děti vyhozené do kontejneru. Jeví se mi to, jak když si tam ve zprávách u každého takového případu mnou ruce, že mají další připad, kam se hned vydat s kamerou - někdy snad i dříve než dorazí samotná policie? Údajně si to žádá publikum. Jak kdysi říkal "otec Fura", Vladimír Železný, ve svém pořadu "Volejte řediteli", nikoho nezajímá, že tramvaje jezdily ten den správně, semafory svítí, nikdo se nezranil. Možná, ale to je spíš tím, že nás ten zábavní průmysl (kam zpravodajství patří jakožto tzv. infotainment) k tomu spíš tak sám naučil?

Málo informací

Obzvlášť na rozsah času věnovaném poslední tragédii na maratonu v Bostonu je s podivem, že se z tohoto zpravodajství za těch několik dní člověk skoro nic nedovídá. Když pominu detailní záběry zranění, což média jakoby bezelstně nabízí, protože nechtějí nic zamlčovat.

Nakonec se ale dovídáme o dvou podezřelých, "do kterých by to nikdo neřekl", spolu s jejich nekvalitními fotografiemi.

Když pomineme spekulace o informacích od lidí z okolí těchto dvou podezřelých, tj. že jsou všichni překvapení (opět), že se něčeho tak hodní kluci mohli dopustit a náznacích, že jde samozřejmě prý o islámské extrémisty, chybí nějaké hlubší informace. Není divu a často asi ani nejsou očekávány, protože takového hlubší informace poskytovala média málokdy. Celý případ nedává moc smysl. V takovém podání, kdy nechápeme motiv, nás to myslím jako lidi spíš jen rozděluje. K větší opatrnosti, podezřívavosti a často také k souhlasu k omezování svobod v rámci nějakých preventivních opatřeních, což mi připadá nejvíce znepokojující.

Co to bombové cvičení? Zas spiknutí?

Kdo již četl některé mé starší příspěvky na blogu, asi nebude překvapen, že jsem celý případ v Bostonu od začátku vnímal dost podezřívavě co do zpravodajství jako takového. Musím se přiznat, že jsem kauzu moc nesledoval, protože se poslední dobou negativním zprávám spíše vyhýbám resp. je nevyhledávám. Nicméně vzhledem k tomu, že máme v kuchyni televizi, nemohl jsem si nevšimnout některých reportáží. Informace se tam často během dne opakují jako na kolovrátku, takže mi asi ani mnoho neušlo.

Byl jsem zvědavý, jestli alespoň jednou zazní informace o podivném souběžném bombovém cvičení, které tam probíhalo ve stejnou dobu jako samotných výbuch. Dle svědků bylo přítomným návštěvníkům maratonu megafonem hlášeno, že právě probíhá cvičení připravenosti na bombový útok, a že mají zachovat klid a neodcházet.

To samo o sobě samozřejmě není důkazem, že jde snad o nějaké spiknutí (tj. že by výbuch provedla nějaká složka amerického státního aparátu), ale je velice zvláštní, že skoro žádné zpravodajské médium informující o každé drobnosti včetně těch až příliš grafických se neodvážilo tuto informaci do zpráv umístit. Minimálně v českých médiích jsem to ani jednou nezaslechl.

Zaslechl jsem jen krátkou zmínku, že u cíle maratonu bylo toho roku více bezpečnostních opatření než minulé roky, ale tomu zjevně chybělo dodat, že to bylo právě díky tomu bombovému cvičení.

Vše je v pořádku. Probíhá cvičení. Nikam nechoďte.

Situace je až taková, že někteří novináři se na tiskové konferenci dožadovali odpovědi na ona bombová cvičení. Americké státní složky se ke cvičení ale (zatím prý) odmítají vyjadřovat:

Není snad relevantní zmínit, že těsně před výbuchem přítomným policie hlásila, že probíhá bombové cvičení, a že nemají nikam odcházet? Já si myslím, že ano. Minimálně už pro pořádek pro kompletní informování. Chronologie výbuchu se jistě řešila ve zpravodajství až do zblbnutí neustálým opakovaním záběrů výbuchu, takže informace o takové zvláštní shodě okolností by snad neměla chybět.

Může to být i velmi relevantní vzhledem k tomu, že takové cvičení může být zástěrkou, jak provést zločin bez rizika odhalení. V tom zmatku se to ztratí. Účastníci cvičení pak nemusí tušit, že jsou pěšáky nějaké vyšší hry, kdy budou následně obětováni médiím a policii.

Tvrzení otce údajného strůjce útoku, že to na ně někdo nachystal, by tak dávalo smysl:

"Někdo to na ně nachystal. Nevím přesně kdo, ale někdo ano. Chtějí to na ně svést. A ti zbabělci toho kluka prostě zastřelili." (čt24.cz)

Dle jeho slov měli doma mnoho návštěv tajných služeb, a tedy scénař spiknutí nějakými zločinci uvnitř americké vlády či tajných služeb je možný.

"Často k nám chodili tajní agenti a na leccos se vyptávali," řekl Anzor Carnajev, který se svými syny v USA prožil zhruba deset let. (čt24.cz)

Jsou to sice pouhé spekulace, nicméně je zarážející, jak je v masmédiích tato informace zcela vynechána. Až na některé americké (místní) televize a noviny.

"Opakovaně hlásili účastníkům, aby se ničeho neobávali, že jde jen o zkušební cvičení." řekl Ali Stevenson televizi Local 15. (local15tv.com)

Pan Stevenson dále tvrdí, že viděl psy určené na hledání bomb. Informace o cvičení je rozhodně podstatná už ze samotné podstaty jak podobným situacím předcházet. Mohlo cvičení způsobit ohrožení bezpečnosti? Nebo bylo ku prospěchu, protože dostatek policejního a záchranného personálu byl v danou chvíli již na místě? Stejně tak pokud měla policie nebo FBI podezření na bombový útok, tak je dobré vědět, zda zpravodajské informace poskytují dost informací takovým útokům předcházet. Zde nemá cenu brát ohledy na to, pokud snaha útoku předejít selhala, a FBI nebo policie si nechce sypat popel na hlavu. A je zde také možnost, že naopak vše šlo podle plánu.

Většina teroristických útoků se jeví mít stejné charakteristiky, které jsou málokdy vypíchnuty právě v médiích. Jednou z nejčastějších jsou právě tato souběžná cvičení. Dalším znakem je, že obviněné osoby měly v minulosti kontakt s nějakou státní složkou. To samé platí pro střelce ve školách. Korejský střelec shodou okolností měl sestru pracující pro DARPA (americký úřad pro armádní výzkum). Joker v kině zas měl za osobní psychiatričku bývalou zaměstnaňkyni americké armády. Jinými slovy jsou to příležitosti, kdy mohli být vtaženi do nějakých zpravodajských her. To zda například v FBI jsou někteří lidé se zločinnými úmysly nejde přeci vyloučit. FBI spolu se CIA, NSA a jinými státními službami jsou ohromné úřady plné byrokracie a omezení přístupů k informacím, že se tam nějaké zločiny ukrýt mohou.

S filtrováním informací v médiích se nicméně hůř pak případné komploty odhalují. Až na vyjímky typu Watergate, Pentagon papers či smyšlený útok v Tonkinském zálivu. Případů oficiálně odhalených plánovaných útoků na vlastní civilisty je poměrně dost. Jeden velmi známý neuskutečněný nesl název Operace Northwoods, který uvažoval potopení vlastní dopravní lodi, aby byla vina následně shozena na Kubánce. Jako záminka k válce se v onom dokumentu doslova píše.

Nebude pro mě tedy překvapením, pokud v důsledku bostonského výbuchu, dojde k prosazování nějakých nových bezpečnostních opatření či snad války. Zatím se zdá, že je žába vařena klasickým způsobem.

Kriminalisté nebo kriminálníci?

Že by většinu teroristických útoků měla v rukou sama FBI uvažuje tento článek New York Times. Má jít o formu vyšetřování (tzv. sting operace), kdy se agent FBI vydává za rekrutéra Al Kaidy a svádí mladé Američany k boji proti USA, a to konkrétními teroristickými útoky. Pak stačí malý zmatek, kdy FBI dodá skutečné výbušniny namísto maket, a z vyšetřování se stává zločin?

Jestli si vzpomínáte na kauzu, kdy jistému Slovákovi byly na českém letišti vloženy do kufru zbraně a pak byl velmi překvapen na zahraničním letišti, kde byly letištní kontrolou odhaleny. Cestoval tuším do Irska. Malá změna v případu, pokud by se k tomu státní složky nevyjádřily, a mohli jsme mít v médiích teroristu jak vyšitého. Proto by myslím vliv samotných státních složek na různých případech neměl být podceňován.

Autor: Jiří Míka | neděle 21.4.2013 12:52 | karma článku: 14.20 | přečteno: 447x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.40 | Přečteno: 573 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...