Bankéři žebrají. Přispějte.

23. 03. 2013 13:42:40
Opakuje se situace, kdy státy Evropy stejně jako USA "zachraňují" ekonomiku nějaké země tím, že sypou ohromné částky do tamějších bank. Všechny nebo většina těch bank jsou pravděpodobně mezinárodní společnosti, čili ty peníze dostanou beztak jen nadnárodní společnosti, kam dceřinné pobočky spadají? Každopádně běžný člověk stejně nedostane ani korunu. Ostatně v případu Kypru jsme se dočetli, že naopak občané budou ještě muset zaplatit něco navíc.

Jak dlouho bude ještě tento trik fungovat?

Pomalu se šíří světem (a obzvláště internetovým) pochyby, zda tento masmédii posvěcený kolotoč dotování bank dává jakýkoliv smysl ve smyslu "pomoci". Peníze přece dostanou velké banky. Těm není dovoleno zbankrotovat. Banky jakoby byly něco víc než všichni ostatní. Dokonce víc než stát. Peníze dostanou banky. Ne státní kasa. Ani je nedostanou lidé postiženi krizí. Ti by přitom mohli rozhýbat ekonomiku mnohem jistěji než zachraňování bank nebo ne? Tam se asi vychází z předpokladu, že banky schopné půjčovat nebudou odrazovat zahraniční investory a umožní domácím podnikatelům rovněž pokračovat v podnikání a investicích. Nicméně jsou to myslím pochybné nejisté úvahy a chudá veřejnost si toho asi moc nekoupí, takže se žádné rozbíhání ekonomik asi nekoná.

Ostatně v případu Řecka a jiných zemí, kde jsou "solidárně" dotovány "tamější" banky, se zatím nezdá, že by se situace nějak zlepšovala.

Proč vůbec věřit politikům?


Jsou to ti samí lidé, kteří už nadělali spoustu neplechy. A i akademická sféra měla v jisté studii prokázat, že svět řídí jen několik málo korporací (ty vlastní i média). Stát vyhlašuje státní zakázky a ty jsou snad vždy 100% zkorumpované a zpětně se pak bezúspěšně řeší, koho za to potrestat. Nic se neprokáže a u další státní zakázky se to opakuje. Dnes třeba čtu, že ČR chystá propojit stát vysokorychlostním internetem. Jaká je pravděpodobnost, že ve skutečnosti půjde o předražený pomalý a pravděpodobně nespolehlivý internet s nevýhodnou smlouvou, kdy se stát zároveň uváže nějaké firmě na 50 let? Jako u OpenCard, mýtných bran, s-Karty, sčítání lidu, předražených dálnic, silnic a cyklostezek, registru vozidel, IZIP atd.

Je to záměr. Je tendence považovat politiky a jiné vládnoucí skupiny za hlupáky. Nemyslím si to. Pravděpodobně to vše naopak funguje lišácky vždy podle plánu.

Čas na změnu

Nebylo by pěkné přestat nadávat na politiky, jací jsou zloději, a ze situace se poučit? Společným jmenovatelem této situace je myslím hlavně náchylnost veřejnosti k fašismu, který si mylně identifikujeme s nacistickým Německem před desítky let. Slovo fašismus pochází z římského symbolu tzv. fascet, což je svazek prutů se sekerou uprostřed značící sílu v jednotě. Glorifikujíc tak státní autoritu. Jeden prut se snadněji zlomí než celý svazek. Typicky je takové pojetí spojeno s nějakou vůdčí osobností.

V tomto kontextu lze za znaky fašismu považovat nekritická fascinace Barackem Obamou či Karlem Scharzenbergem. Oproti jiným politikům se tyto dva příklady odlišují určitou mírou fanatismu, která u jiných politiků k vidění nebyla. Nezdálo se mi, že by jiní politici tak úspěšně v nějaké kampani vytvořili kult osobnosti. Mně samotnému nebylo jasné, kde je ono "Kníže blíže lidem.".

Karel (Schwarzenberg) mi sice připadá jako poměrně sympatický člověk, ale Karlu Bilderbergovi to nemohu ve volbách hodit už z principu. Už ho Karla sleduji nějaký ten čas. Má u mě už pomyslnou tučnou složku "kompromitujícího materiálu". Jeho kontakty na detektivní kancelář Kroll mi přišla také jako zajímavá náhoda. Účast na setkáních tajnůstkářské elitářské skupiny Bilderberg či Trilaterální komise jsou šlágrem alternativních médií už nějaký ten rok. Blíže lidem se zdá být s takovými informacemi o to vzdálenější.

Znovu ten Bilderberg

K setkání Bilderberg je asi vhodné dodat, že předminulý rok probíhalo ve Švýcarsku, a bylo zjevně předčasně ukončeno, protože rozlobený švýcarský politik se na ně rozhodl poslat policii. Karlova snaha zlehčovat debatu o jeho účasti jako pouhé "konspirační teorie" pomíjí, že tato skupina vskutku kontroverzní je. Dle vyjádření spoluautora měny Euro bylo vytvoření Eura sjednáno právě na setkání Bilderberg. Tedy jde o protimluv, že na těchto setkáních nedokází k žádným formálním či neformálním rozhodnutím za zavřenými dveřmi.

Ponaučení? Manipulace a propaganda. Nenechat se zmást.

Co vrhlo pana Schwarzenberga do čela voleb byla zřejmě právě intenzivní mediální kampaň, která byla vskutku bravurně zvládnutá. A tak pohovořme na příkladech o ukázkovém fašismu některých předvolebních klipů. Z některých šel kromě cukání koutků i až mráz na zádech, jak moc se některé klipy podobaly dobovým "klipům" československé propagandy časů tvrdého komunismu. S lepšími kamerami, střihy a promyšlenějším marketingem.

Písnička "Volím Karla" ani nevím, jestli jde o jakousi parodii nebo je myšlena vážně. Podobně tato.

Když herec Martin Dejdar šel proti proudu tím, že chtěl volit Miloše, nastala neskutečná kádrovací aféra.

Miloš Zeman mi připadá i se svými spoty podobně jako většina ostatních politiků jako ryzí populista. "Karel" se jeví být ideologicky silně vyhraněný k podpoře podceňovaného Eurofederalizmu. Jakoby opravdu měl svou agendu, která se možná shodou okolností velmi podobá té řekněme eurofilní, která je také rovněž typická pro názorovou linií návtěvníků skupiny Bilderberg. Náhoda? A vše ve prospěch velkých bank.

Schwarzenberg na mě tedy působí jako ideologický kůň a musí se mu nechat, že v těchto názorech bývá konzistentní. Miloš Zeman se mi tedy zdá jako lepší zlo, protože eurofilní nejsem. Celý ten zadlužovací aparát financování bank, integrace pomocí zákazů a směrnic se mi prostě nelíbí, a tedy může být Karel sebesympatičtější, podstanější mi připadá pozadí celé mezinárodní politiky (problémy i možná překvapující řešení zdrojů financí i energie). Globalizace, ztráta suverenity a svobody, před kterou v řadě případu varoval Václav Klaus nebo před lety i nečekaně Karel Gott:

Nejčastější slovo, které padá při diskuzích o stavu a vývoji dnešního světa, je globalizace. Co si o tomto jevu myslíte vy?

Karel Gott: Tady asi nebudu poslem dobrých zpráv - jak mě přátelé kdysi charakterizovali. Obávám se, že celosvětové dění směřuje k totální globalizaci, která vyústí v jednu totalitní světovládu. Časem všechny malé banky padnou - už to pomalu začíná, bankovní giganti budou fúzovat, až nakonec zbude jediný bankovní dům, který bude všem diktovat. Vznikne jedna světová měna, která bude všechno řídit, a pak už je jen krůček k bezhotovostnímu platebnímu systému pomocí mikročipů a laserových neviditelných kódů - nejspíš je budeme mít zabudované vtěle. A tím bude možné z jednoho vládního centra získat o každém informaci a každého kontrolovat. Už si na to zvykáme, vnímáme to jako samozřejmost - ta identifikační čísla jsou kreditní karty. Zatím je to velmi příjemné a i další vývoj v tomto směru nám bude připadat praktický, výhodný a hlavně pohodlný, ale časem zjistíme, že jsme se stali objektem nejenom kontroly, ale i manipulace s myšlením.

Zdroj: Lidové Noviny, 2001, Jana Machalická

Jinými slovy - nevolme image. Neřešme vady řeči, tři brady, kvalitu reklamních spotů a billboardů, oblek, kravaty, rétoriku. V tom spatřuju skutečnou změnu. Změnu zdola. Nenechat se ovlivnit těmito či jinými kampaněmi, které jsou běžné dnes a denně. Od reklamy na kandidáta ve volbách, po prací prášek i války.

Autor: Jiří Míka | sobota 23.3.2013 13:42 | karma článku: 26.91 | přečteno: 1284x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...