Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věděli jste, že je každý rok utajeno přibližně 5000 vynálezů?

Každý rok je v USA a Británii utajeno tisíce vynálezů (software, přístroje, zdroje energie, apod.) a to skrze legislativu o utajování patentů, které by mohly ohrozit národní bezpečnost resp. ekonomiku státu. Myslím, že tato legislativa vrhá nový pohled na potenciální skryté možnosti, které by mohly například změnit pohled na energetiku a cenu energií.

V USA existuje tato utajovací legislativa v zákonu s názvem "Invention Secrecy Act". Ten vznikl ve svých prvních podobách během 1.světové války a přetrvává dodnes. Některé z patentů byly utajeny již v roce 1920 a dodnes jejich utajení trvá (prý z důvodu možného ohrožení ekonomiky státu či národní bezpečnosti). Jaké vynálezy z roku 1920 mohou i dnes v roce 2012 způsobit nějaký rozruch?

Žádný reaktor v garáži

Hlavní myšlenkou bylo, aby nějaký občan nepatentoval nějakou novou zbraň, která by nakonec mohla být odhalena například nepřítelem, a také nedovolit, aby si někdo doma v kuchyni stavěl jaderný reaktor nebo jiný nebezpečný zdroj energie.

Nicméně nápad se možná zvrhl nebo byl už původně zvrhlý. Prakticky každý rok je v USA utajeno přes 5000 patentů a ve Velké británii je dle článku New Scientist ročně utajováno patentů mnohem více (cca 3x větší počet než v USA).

Samotný seznam toho, co bylo utajeno, je tajný.

Šokujícím zjištěním FAS (Federation of American Scientists) byl jeden takový soudem získaný (odtajněný) seznam utajených patentů z 80. let (skrze americký Zákon o svobodě informací). Dokument popisuje obecněji každou utajovanou položku či oblast zájmu. Úžasná na něm byla zejména položka zakázané "Solární panely, efektivita > 20 procent". Tj., dle tohoto seznamu by solární panely efektivnější než 20% měly podléhat utajení. Z dokumentu se jeví, že u solárních panelů jde o požadavek NASA. U každé položky je totiž uvedeno, který státní subjekt si nárokuje tento patent jen pro své případné privátní použití.

Hned pod položkou o solárních panelech byla uvedena další: "konvertory energie efektivnější nad 70%". Na seznamu také figurují "přímé konvertory tepla na elektřinu".

Tato informace naznačuje možný střed zájmů či korupci. Nedostatek zdrojů a neefektivita totiž vždy určité skupině dává moc. Efektivita nemusí být v zájmu všech. Ne těch, kteří na poskytování nedostatkových zdrojů profitují.

Povinnosti autora utajeného patentu

Autor je v tomto americkém zákonu nucen o svém vynálezu mlčet, nesmí se ho pokusit patentovat v jiné zemi, a patent je "zamčen do trezoru", resp.  převezen například do NASA, kde je použit v zájmu národní bezpečnosti pro vojenský výzkum NASA kontraktovaný přes ministerstvo obrany nebo zřejmě leckteré tajné operace vojenského charakteru. V tomto směru se můžeme jen dohadovat. Protože patent je tajný a je také tajné, co bylo utajeno a kým.

Při nesplanění těchto povinnosti musí žadatel patentu buď zaplatiť až 10 000 dolarů nebo strávit až 2 roky vězení či obojí ( viz. paragraf zmíněného zákonu 35 USC § 186 - PENALTY ).

Patentová legislativa v ČR

Metodické pokyny českých patentových úřadů utajení umožňují také. Nicméně neobsahují explicitní zmínku o možnosti utajení patentu, který ohrožuje ekonomiku státu. Pouze uvádí, že jsou patenty prověřovány (Národním bezpečnostním úřadem), zda neobsahují informaci podléhající utajení. Ovšem jde jen o metodický pokyn nikoliv o zákon.

2.3 Utajované přihlášky
Přihlášky, o kterých rozhodl Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), že obsahují utajované skutečnosti, spravuje bezpečnostní tajemník (zákon o utajovaných skutečnostech a spisový řád ÚPV).
...
Má-li pracovník Úřadu při řízení o neutajené přihlášce za to, že by předmět přihlášky mohl obsahovat utajovanou skutečnost podle § 3 zákona o utajovaných kutečnostech, oznámí tuto věc bezpečnostnímu tajemníkovi. Ten pak postupuje podle spisového řádu ÚPV a s přihláškou se až do rozhodnutí NBÚ zachází jako by obsahovala utajovanou skutečnost.

Zdroj: ČÁST B - VYNÁLEZY A DODATKOVÁ OCHRANNÁ OSVĚDČENÍ (pdf, 439 kB)

To je zajímavá informace také v souvislosti s dohodou uzavřenou spolu s USA, která činí ČR odpovědnou v zachování utajovaných informací USA. Hypoteticky by se dala uvažovat provázanost i s americkou tajnůstkářskou patentovou politikou (se zmíněným americkým zákonem o patentovém tajemství), nicméně nejsem právník, zda by si USA mohlo vynucovat utajování podobných patentů i v ČR.

(viz. například "Sdělení Ministerstva zahraničních věcí o sjednání Dohody mezi vládou České republiky a vládou Spojených států amerických o opatřeních k ochraně utajovaných vojenských informaci" ze Sbírky mezinárodních smluv ČR)

Efektivní solární panely

Mojí úvahou je zda, pokud by například český výzkumný tým vynalezl nějaký velmi efektivní solární panel, který konvertuje sluneční paprsky na elektrický proud s řekněme 60% účinností, by ho bylo možné legislativně potlačit.

Dnes se průměrná efektivita dostupných solárních panelů pohybuje okolo 20%. A mají také krátkou životnost (okolo 25 let) a snadno se poškodí. Pro většinu lidí je použití solárních panelů příliš nákladné. Pro domácnost přijdou solární panely na stovky tisíc. Pokud jsou potlačovány novější technologie, může být tato nákladná a nevýhodná situace udržována uměle.

Vše je naopak ?

Mnoho lidí denně umírá hladem a jinde se vyhazují potraviny do kontejnerů ze supermarketům kvůli datumu prošlosti (obchody nemohou legálně ten den prošlé potraviny poskytnout například bezdomovcům nebo charitě) či nedostatku místa ve skladu či regálech z důvodu nasazení nového marketingově vhodnějšího produktu (musely uvolnit místo v regálech, tak je levnější je vyhodit do kontejneru).

Procesory, cívky a jiné zahřívající se technologie včetně jaderného materiálu je snaha uchladit, aniž by byla již dávno snaha tuto energii namísto chlazení ventilací (či tekutým dusíkem aj.) konvertovat například na elektrický proud. Může to souviset s výše zapovězenými efektivními konvertory energie? Nebo proč už se dávno neuvažovalo, jak namísto chlazení procesorů v PC zkusit ono neužitečné teplo využít přímo pro chlazení nebo ho překonvertovat na elektrickou energii?

I co do jaderné energetiky jsou ignorovány jiné bezpečnější a ekologičtější způsoby - například štěpení thoria namísto plutonia.

Permakultura

Tento způsob efektivního uvažování je typický pro pojem permakultura, kde je snaha, aby se užitečnost kloubila s efektivností a estetikou. Oproti konceptu trvale udržitelného rozvoje se zastánci/praktici permakultury nesnaží o politický vliv, nýbrž v praxi svůj koncept uplatňují například při pěstování potravin nebo i na obyčejné dekorativní zahradě. V dokumentu "2012 : Čas pro změnu" (http://www.2012timeforchange.com, ukázka z filmu - s CZ titulky) je ale navštívena i čistička toxické odpadní vody, která pro čistění využívá "obyčejné" rostliny. Ani bych se nedivil, pokud by i tento pro mě nový způsob čištění vody (oproti agresivnímu "čištění" chemikáliemi) také spadal pod nějaký utajený seznam.

Něco je zjevně špatně. Je to tak záměrně z důvodů národní bezpečnosti či stability ekonomiky? Může být korporátní sektor naftařů "too big to fail" stejně jako banky a automobilky, které získaly z důvodu finanční krize biliardové dotace am. dolarů? Může někomu dokonce prospívat i znečištění? Minimálně je možné se znečištěním obchodovat pomocí emisních povolenek a podobně získávat politický vliv či tunelovat státní rozpočet. Někteří geniální lidé dokonce umí vydělávat i na dluzích, což je téma dne u hypoteční krize, která vyústila ve finanční krizi v USA.

Qui bono

Rozhodnutí bránit přilišnému technologickému vývoji může být z důvodu zachování rozdělení moci, který by dobrovolně asi mnoho na to profitujících nepřijalo. Ale co dělat proti zdražení elektřiny nebo plynu? Postavit si vlastní elektrárnu? Možná ano.

Autor: Jiří Míka | pátek 9.3.2012 12:19 | karma článku: 38,72 | přečteno: 14715x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 650x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Válek nerespektuje rozhodnutí SÚKL

Státní úřad pro kontrolu léčiv nedoporučil očkovat děti 12 až 16 let booster vakcínou. Ministr Válek se rozhodl ministerstvem zdravotnictví vakcínu schválit a jít tak proti rozhodnutí státního úřadu na kontrolu léčiv.

12.2.2022 v 14:17 | Karma: 26,72 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Co si mám myslet o novém jazyku?

Odborníci, politici i novináří začali používat nové významy českých slov. Nejznáměji "nemocný" = "zdravý" (čti "má pozitivní test"). Nově byl změněno význam slova "neočkovaný". Tím je člověk neočkovaný a lidé s 2. dávkami.

27.11.2021 v 18:04 | Karma: 27,42 | Přečteno: 783x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Válek: "Chronici půjdou do kytek"

Hrozné jak se změnila mluva lidí. Válek válí: "Chronici půjdou do kytek. Ovšem, ano, nebudou tolik umírat lidi na covid,” ... "Půjdou do kytek".. jak to může takhle vyslovit?

3.11.2021 v 2:31 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Proč byla přenesena povinnost prokazovat se na provozovatele?

Záměr je jasný. Donutit provozovatele přisvoji si pravomoce správního úřadu. Nelze kontrolovat vše, tak vytvoří situaci, kdy přitlačí provozovatele ke zdi, aby za ně dělali práci.

2.11.2021 v 22:37 | Karma: 24,08 | Přečteno: 679x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Novozélandská policie odhalila pašeráka KFC

Nový Zéland je v lockdownu a někteří se rozhodli pořídit si fastfood potraviny. Policie odhalila v podezřelém voze 3 kyblíky kuřat, 10 salátů coleslaw a nespecifikované množství hranolků. Hrozí jim 6 měsíců vězení a pokuta 4000$.

27.9.2021 v 19:45 | Karma: 19,28 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Australská policie začala cíleně útočit na novináře

Česká masmédia systematicky cenzurují dění v Austrálii. Možná si při intenzivní nelegální reklamní kampani na produkty firem Moderna a Pfizer nevšimli, že se opatření a jejich vynucování dostalo na zcela novou úroveň?

19.9.2021 v 18:48 | Karma: 31,27 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Matka vyjádřila potěšení nad tím, že se vakcinované dítě cítilo nadřazené

Přečetl jsem si příspěvek, kde žena napsala, jak ji potěšilo, když byla se svým dítětem u doktora, a zaslechla v čekárně jiné dítě říkat mamince, že chce vakcínu, protože nechce být lůzr jako nevakcinovaní spolužáci.

5.9.2021 v 11:29 | Karma: 26,64 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Změna je jediná konstanta

Experti furt něco říkají. Ale od začátku to přece byl ohromně nebezpečný virus, ne? Nezavíraly se kvůli němu celá města? Co se "mutacemi" změnilo? Proč furt měnit pravidla.

26.8.2021 v 2:14 | Karma: 12,62 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Vláda aplikovala do lidí včetně dětí radioaktivní látku

Když uvažujeme, že když vláda tvrdí, co je bezpečné, jak to může znamenat, že unesou vaši dceru, vloží ji do žíly LSD, na její tělo připevní zdroje elektrického proudu, a doslova přeprogramují její osobnost pomocí elektrošoků.

18.8.2021 v 12:15 | Karma: 18,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Idoti idotům... věci věcem a lidi lidem

Popravdě nevidím důvod vymýšlet ani název článku. Jebe vám? Fakt věříte tomu, co "říkaj", protože to "není konspirační teorie". Tím jste se právě nachytali.

18.8.2021 v 4:08 | Karma: 18,45 | Přečteno: 455x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Doktoři apelovali na lidi, aby se scházeli na protestech pokud možno ve velkých počtech

V době covidové to zní trochu zvláštně, ale tisíce doktorů apelovalo na lidi, aby šli do ulic a protestovali. Kam se ale poděl sociální distancing? Všechna ta hrozba šíření viru? Omezení počtu lidí, kteří můžou někam jít?

11.8.2021 v 22:02 | Karma: 17,07 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hlavní sestra IKEMu šíří konspirační teorie o nebezpečí vakcín

Hlavní sestru IKEMu okamžitě propustit a hanit na sociálních sítích a v médiiích, protože zpochybnila covidového Boha. V rozhovoru řekla " U žen jsou časté případy, že chtějí otěhotnět, a tam se očkování nedoporučuje." .

3.8.2021 v 20:35 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Experti se opět mýlili.

Malé pozastavení nad voodoo současné koronavědy. Spekulace co se příliš často neliší od chytře znějících žvástů. V konečném důsledku ale prostě neměli pravdu.

28.7.2021 v 16:25 | Karma: 34,52 | Přečteno: 1411x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Jojo, odborníci - Lidi lidme!

Podle nejnovějších expertů prý realita není skutečná a tak vlastně si můžeme představit, co chceme. A lidi by měli lidit. Zlidit všechno co najdou.To je náš tajný plán. Zlidit všechno a řídí to Putin, I všechny uklízečky v Rusku.

24.7.2021 v 15:49 | Karma: 7,08 | Přečteno: 205x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Vzdávám to. Logiku už nebudu očekávat. Ať žije Covid! Ať žije vůdce!

Svého času jsem hloupě zkoušel polemizovat s lidmi na bázi argumentů a faktů. To se ukázalo jako nesmysl, protože většina z vás asi ví, co se děje okolo. Argumenty jsou fajn možná u soudu, ale teď už jsou asi k ničemu.

21.7.2021 v 4:26 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Společnost