Lisabonská smlouva není závazná

5. 09. 2010 17:40:28
Neorientuji se moc v právu, ale myslím, že určitá práva jsou neměnná a zákony nám jen umožňují se na nich pracovně dohodnout. Tedy i samotná Ústava ČR by se dala považovat za ty z důležitějších dohod a stejně tak i Lisabonská smlouva. Podpis státu neznamená nutnost akceptace jakéhokoliv rozmaru EU.
Herman Van Rompuy, soucasny prezident EU
Herman Van Rompuy, soucasny prezident EU

A myslím, že česká ústava umožňuje odmítnout úpravy zákonů, které by České republice připadaly jako odporující principům svobody a demokracie.

http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html

ze dne 16. prosince 1992
ústavní zákon č. 1/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb., 300/2000 Sb., 448/2001 Sb., 395/2001 Sb. a 515/2002 Sb.

Článek 1
(1) Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.
(2) Česká republika dodržuje závazky, které pro ni vyplývají z mezinárodního práva.

V Ústavě byla novelizací po revoluci 1989 vložena pasáž o nutnosti ČR dodržovat sjednané mezinárodní dohody. Nicméně pokud by byl tento bod v rozporu s jinými body naší Ústavy, pak myslím tento bod neplatí resp. se neuplatňuje.

Pokud se nepletu, tak v současné Ústavě ČR není zmínka o tom, že by bod 2. čl. 1 Ústavy o dodržování mezinárodních dohod mohl zneplatnit i ostatní body (o lidských právech a suverenitě státu).

A i tak bych řekl, že práva jsou zaručena v něčem i nevýslovném, kdy je zřejmé, že zabíjet, krást, závidět, podvádět apod. jsou záležitosti negativní a způsobuje to problémy. Je možné si to sepsat institucionálně resp. legislativně, že určité principy budou tak a tak. Od toho tu máme tyto různé zákony, směrnice a ústavy. Ale neměli bychom si myslím připadat bezmocní proti kusům papíru. Co si asi myslet o poctivosti v jejím dodržování, když si v Irsku museli referendum o Lisabonské smlouvě zopakovat, aby při zkoušení řekli správnou odpověď?

Vše ale vyžaduje zejména pozornou veřejnost. To často zmiňované demos/lid v demokracii.

Tedy, jestli přijde EU s tím, že budeme muset nosit na uších stejné náušnice, jako mají krávy,... se sériovým číslem, pak můžeme říct "Děkujem, nechceme. Snad raději z integračního vlaku vystoupíme. Šťastnou cestu.". Ale pokud by se veřejnost nezajímala, asi by naším politikům nezbývalo nic jiného než podepsat vše, co nařídí v Bruselu. Pokud ani občané nechtějí riskovat nejistotu důvěry v autority nebo se moc zajímat... pak politici a jiní v rozhodujících rolích si asi také nebudou chtít hrát na hrdiny.

Tento svět je docela zvláštní. Paradoxně demokracie funguje a je znát, že jsou ti u otěží nuceni se názorům veřejnosti přizpůsobovat. 1% lidí vládne 99%. Myslím, že elitní 1% si velmi dobře toto uvědomuje a tak vynakládají tolik prostředků na propagaci v médiích (např. propagace EU a Lisabonské smlouvy financovaná z našich peněz defakto), aby své programy prosadili.

A nyní největším světovým kolosem moci je zřejmě EU. A antiamerikanismem poškozené USA přestává být autoritou a také provádí podobnou vlastní internacionalistickou socializaci, takže budou představitelé v USA možná i ochotni se EU kajícně podrobit. Ostatně už teď jsou její představitelé ochotni svou zemi prodat Číně.

Jsou to ale vše jen lejstra papíru, které je možné spálit a říct, že tu žádné ztráty suverenit a špehovací systémy odhadující naše emoce nechceme a doufat v zázrak. A možná protože se blížíme toliko diskutovanému roku 2012, kterým nás filmový průmysl straší (viz nový blockbuster "2012"), pak je zde přecejen i jiná možnost než katastrofa. A tou je, že se skutečně můžeme blížit k singularitě událostí, znalostí a zkušeností, a že zázraky mohou být v příštích letech reálnější, kvantově pravděpodobnější takříkajíc. Určitě nás k tomu ale nezavede strach. Ať už z chřipky nebo z povinných vakcinací. Strach je jen informace a mozek je jen stroj. Generuje všelijaké myšlenky a některé jsou trochu potrhlé a nedůležité. Možnost katastrofy je tu špíše asi jako onen ultimátní strach ze smrti. Dodává motivaci.

Takže nás asi v EU žádná totalita nečeká (na to jsem málo pesimista, abych v takovou budoucnost chtěl věřit), i když to k ní přímo směřuje. Mně se to tak jeví. Stane se zázrak. Už se děje.

Lidé se přestanou hašteřit mezi sebou a ujasní si spolu to základní. A určitě se to nebude týkat nějakých kvót na počet žen v televizi nebo v divadle resp. firmě, ale něčeho co každý inherentně víme, a když tohle lidem dojde, žádné zákony ani nic podobného nikoho nedonutí přestat plnit, co se od něj v té situaci očekává. Tj. chovat se přirozeně. Nebezpečím je spíše ovládání mysli než nějaká fyzická opresivní síla.

Trest paměti

Experiment psychologa Milgrama opakovaně potvrzoval, jak je drtivá většina lidí schopna otřesných činů, pokud mají pocit, že předávají odpovědnost na nějakou autoritu, která jim to přikázala. Bylo jim řečeno, že jde o experiment testu paměti, kde musí učitel uštědřit žákovi různé stupně napětí elektrického proudu za chybnou odpověď. Nebudu si hrát na svatého, abych s jistotou tvrdil, že já bych v té situaci řekl "Odmítám se dále experimentu účastnit" a odešel, což byla ve skutečnosti vhodná odpověď. Ale ujišťování autoritativně vypadající osoby (ve vědeckém bílém plášti odborníka - doktora) - která poklidně vysvětlila, že je vše v pořádku - vedlo k tomu, že více než 70% vzorku populace ze všech sociálních vrstev došlo až na konec, kdy žákovi uštědřili smrtelných 450 V. Tento desítky let starý experiment byl mnohokrát později zreplikován vždy s velmi podobným zarážejícím výsledkem. U všech bylo znát, že jim nebylo příjemné dávat tyto tresty, ale autorita pobízející ať pokračují jim dokonale zamotala hlavu.

Psychology totiž zajímalo, jak mohlo dojít ke kruté realitě nacistického Německa, kde se i blízcí spolupracovnící Hitlera hájili po válce tím, že "pouze plnili rozkazy". Ano. Proto pokud jako lidé se nenecháme zblbnout, pak není žádná autorita, která by to mohla kazit. Projekt Evropské únie se jeví být cinknutý a skoro synonymem pro korupci a elitářství. Natolik, že jeden z eurokomisařů odstoupil a udal masmédiím, že projekt EU je zkorumpovaný "až na kost", a že se on sám spolu se všemi ostatními eurokomisaři dopouštěl nehorázné korupce na denním pořádku a už na to neměl žaludek. V reakci na tuto aféru byla celá tehdejší komise rozpuštěna. Nicméně dnes jeden z tehdejších členů je šéfem instituce EU, která má interně prošetřovat korupci uvnitř institucí EU! Tedy je to trochu jako potrestat zloděje tím, že ho jmenujeme ředitelem věznice.

Politiky máme zřejmě opravdu, jaké si zasloužíme. Kdo se bojí volit, nesmí do lesa. Volby jsou příkladem předávání odpovědnosti, pokud se jich člověk neúčastní anebo volí raději zaběhlá jména než riskovat připuštění si pocitu odpovědnosti, starostí, nejistot a zmatku, které s odpovědnou volbou souvisí. Pro mně osobně je také obtížné nějakým stranám věřit, i pokud se mi jeví hodně blízké mým představám. Tedy chápu, proč tolik lidí raději nezkusilo volit menší strany, a svého času jsem také raději volil menší zlo nějaké větší strany. Rozhodování a samotný proces snahy politiku pochopit vyžaduje jistou oběť času a nervů, ale ona ztráta víry, že jedinec může něco změnit, je zřejmě oním motorem, který korupci a podobné mocenské excesy způsobuje. Často očekáváme od masmédií, kdy nám něco oficiálně potvrdí, než se pouštět do vlastní investigativnosti, která ale myslím je daní za odpovědnost. Svoboda je svázána s odpovědností. Obzvláště u rodičů dětí, kterým chtějí předat svobodný svět.

V posledních volbách byl zajímavý jev kroužkování konkrétních osob na kandidátce politických stran a řada dinosaurů tak musela opustit ring včetně primátora Pavla Béma. Lidé tak mohli vidět, že věci ovlivnit mohou.

Budoucnost ale není myslím napsána v kameni (i když ji tam někteří vyrývají , viz. Georgia Guidestones) a vše se bude muset nějak odehrát. Jsme v nějaké potrhlé hře na život a připustit si to, nám může dát sílu věřit v nemožné. Totiž v demokracii. :-)

Autor: Jiří Míka | neděle 5.9.2010 17:40 | karma článku: 18.26 | přečteno: 1764x

Další články blogera

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 643 | Diskuse

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma článku: 20.40 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 1060 | Diskuse

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma článku: 19.14 | Přečteno: 377 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...